A Plastic Ocean

Prijetno poletno jutro, ko so temperature še ravno pravšnje, da lahko dihaš s polnimi pljuči in občuduješ sončni vzhod. Meni pa misli uhajajo k morju, pa ne zaradi želje po oddihu. Ampak, kako neizmerno srečni in hvaležni smo lahko, da na našem koncu planeta še ne plavamo med plastičnimi vrečkami, slamicami, zobnimi ščetkami, igračami itd. kot se to že dogaja v Aziji. A včasih imam občutek, da ta dan ni tako zelo daleč, saj so nekateri tako malomarni in nespoštljivi do Narave, da je kar groza. Se sprašuješ, zakaj pišem vse to? Pred dnevi sem si pogledala film A Plastic Ocean, ki bi ga moral pogledati vsak. Nekateri tudi večkrat, da bi se končno zavedli, kaj povzročamo Naravi s proizvodnjo in uporabo plastike!!!

A Plastic Ocean je dokumentarni film, ki razkriva posledice našega globalnega potrošniško naravnanega življenjskega sloga, kupi-uporabi-zavrzi. Če mislimo, da lahko plastiko uporabimo in jo zavržemo z zanemarljivim vplivom na ljudi in živali, se krepko motimo. V filmu mednarodna ekipa poskuša razkriti šokantno resnico o tem, kaj se resnično skriva pod površjem našega na videz nedotaknjenega oceana. Rezultati te bodo presenetili, kot so mene, čeprav to tematiko spremljam in sem si mislila, da me nič več ne more presenetiti. V filmu so zajete neverjetne vidne podobe morskega življenja, plastično onesnaževanje in njegove končne posledice za zdravje ljudi, na 20 lokacijah po svetu.

Nekaj zanimivih, a hkrati skrb vzbujajočih dejstev iz filma:

  • Vsako leto porabijo 63 milijard litrov nafte, da oskrbijo samo ZDA s plastenkami za vodo. Več kot 90 % le teh se uporabi samo enkrat.
  • Samo ZDA letno zavrže 38 milijard plastenk. To je 2 milijona ton plastenk, ki končajo na odlagališčih.
  • V enem letu vsak uporabi (in zavrže) 136 kg plastike za enkratno uporabo.
  • V želodcu poginule morske ptice so našli 276 delčkov plastike, od najmanjših delcev do nekaj centimetrov velikih.
  • Na Filipinih v Manili (Smoky Mountain I.) sladki krompir, koruza in sladkorni trs rastejo na odlagališču odpadkov.

Res ti toplo priporočam ogled filma. Spodaj si lahko ogledaš napovednik filma.

Spremembe so možne in nujno potrebne, vsak pa mora začeti pri sebi!

Če želiš nekaj narediti v pravo smer tudi ti, te vabim, da sodeluješ v Poletnem izzivu: Poberi in odnesi. Več kot 100 idej in nasvetov kako lahko tudi ti prispevaš k lepši prihodnosti pa najdeš v e-knjigi Danes besede, jutri dejanja.

Prijeten poletni pozdrav do naslednjič.

Barbara 

Fotografiji: www.plasticoceans.org

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.