Advent Pod cvetočo češnjo

December je tu in z njim tudi izziv #AdventPodCvetočoČešnjo. Tokratni izziv sem pripravila v želji, da si v letošnjem decembru vzameš vsak dan nekaj trenutkov časa in nadrediš nekaj dobrega zase, druge in naravo.

Potek izziva #AdventPodCvetočoČešnjo
Vsak dan od 1. do 24. decembra bom na blogu (nekaj vrstic nižje) in Facebook strani Pod cvetočo češnjo objavila nasvet, kratko nalogo in geslo dneva.

Ko izpolniš nalogo, vpišeš geslo dneva v adventni koledar (če ga še nimaš, mi piši in ti ga pošljem). Izpolnjen koledar mi pošlji do 26. decembra (24. decembra se izziv konča) na barbara@podcvetococesnjo.si in se poteguj za enega od daril. Darila bom med izzivom predstavila v objavah na Facebook strani Pod cvetočo češnjo.

Darilo bo prejel/a tisti/a, ki bo najbolj aktiven/a v izzivu (všečkal/a, delil/a, komentiral/a objave na Facebook strani Pod cvetočo češnjo). Nagradila bom tudi nekaj sodelujočih, ki bodo imeli pri žrebu največ sreče. Pogoj za sodelovanje je izpolnjen adventni koledar in  poslan na moj e-naslov. 

Adventne trenutke lahko deliš z nami tudi na družabnih omrežjih Facebook in Instagram, uporabi #AdventPodCvetočoČešnjo ter @podcvetococesnjo.

Veselim se tvoje družbe, saj bo le tako #AdventPodCvetočoČešnjo še bolj zabaven in vesel.

Vsak dan nekaj novega

1. december 
Se tudi tebi zdi samoumevno, da se zjutraj zbudiš pod toplo odejo, da te na mizi čaka obilen zajtrk, da ti vedno znova prijatelj priskoči na pomoč, ko si v stiski? Ne. Za vse to in še veliko drugih stvari in oseb smo resnično lahko hvaležni. V knjigi Skrivnost je zapisano, da če hočeš biti srečen/a in pritegniti življenje, o kakršnem sanjaš, moraš postati hvaležen/a. Iskreno hvaležen/a. Hvaležnost naj bi ti popolnoma spremenila energijo in razmišljanje, in sicer na pozitiven način.
Naloga: Vzemi si minutko časa za razmislek in v komentar zapiši, za kaj si danes resnično hvaležen/a?
Geslo dneva: HVALA 

2. december
V teh zimskih dneh so pozornosti zelo vesele ptice, ki prezimujejo v naših krajih. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj nasvetov Društva za opazovanje in proučevanje ptic:
Ptice lahko začnemo hraniti že pozno jeseni, vsekakor pa takrat, ko je v naravi sklenjena snežna odeja ali so nočne temperature pod lediščem. Hranimo jih do večje trajnejše otoplitve, ko s hranjenjem postopno prenehamo. Najbolj splošno pravilo je, da ptice hranimo le s hrano, ki jim je v enaki obliki dostopna tudi v naravi. Ptic ne hranimo z ostanki človeške hrane, posebej ne s tisto, ki je bila kuhana in začinjena. Za zrnojede ptice (ščinkavec, čižek, dlesk, poljski in domači vrabec, velika sinica, plavček, brglez, veliki detel, turška grlica in druge) je primerna mešanica sončničnih semen, prosa in semen konoplje. Mešanica za talno krmišče naj vsebuje konopljina in sončnična semena, oves, pšenico in proso. Pri nakupu hrane, namenjene za hranjenje prostoživečih ptic, bodimo pozorni, da mešanica ne vsebuje semen pelinolistne žvrklje (ambrozije)(pri nekaterih izdelkih je to zapisano na deklaraciji).
Naloga: Ptice ti bodo danes hvaležne za pest semen in suho ter varno zavetje.
Geslo dneva: PTICE 

3. december
Danes je 1. adventna nedelja. Na adventnem venčku prižgemo prvo svečko, ki simbolizira pričakovanje ali upanje. Okrogel venček je simbol večnosti, hkrati je lepa dekoracija doma. Tudi pri okraševanju doma se trendi spreminjajo, a naravno je vsako leto v modi. V gozdu lahko naberemo različno rastlinje, mah, češarke itd. za popestritev dekoracije pa pobrskamo po predalih in uporabimo tiste perle, verige, pentlje itd. izpred nekaj let. Če dekoracija ne bo ravno po zadnjih trendih, bo pa zagotovo nekaj posebnega, ker bo imela pečat našega dela in časa. To pa je tisto, kar se začuti in opazi v prazničnem vzdušju.
Naloga: Kako je videti pa tvoj venček? Če želiš lahko prilepiš fotografijo v komentar spodaj.
Geslo dneva: ADVENTNI VENČEK

4. december
Ko odhajam na pot za več ur, si vedno pripravim malico in jo shranim v posodice za večkratno uporabo. Tako vedno in povsod jem svoje najljubše jedi, privarčujem nekaj denarja in proizvedem manj/nič odpadkov. Že več kot eno leto uporabljam posodice iz nerjavečega jekla ECOlunchbox, več si lahko prebereš tukaj.
Naloga: Danes si pripravi malico in jo odnesi v šolo/službo v posodici za večkratno uporabo. Roke gor, kdo to že počne?
Geslo dneva: MALICA

5. december
Zavedam se, da zdaj gledaš v ekran računalnika, tablice ali telefona, pa vseeno želim napisati nekaj na to temo. Verjetno se strinjaš, da preveč pogledujemo na telefon in preverjamo, koliko »všečkov« je dobila zadnja objavljena fotografija, ali preverjamo, če smo že dobili odgovor na poslani SMS. Pogosto slišim izgovore, seveda moram biti na tekočem in povezan s svetom. In to prav tistih nekaj minut, ko sediva v lokalu za mizo in se pogovarjava. Žalostno je, da če ni objavljeno na Facebooku ali Instagramu se ni zgodilo. Družbeni omrežji uporabljam za potrebe bloga, ko pa se odklopim pa uživam v trenutku. Najraje v naravi, športnih aktivnostih, ustvarjanju itd. Zdaj veš, zakaj včasih traja nekaj ur, da odgovorim na tvoje sporočilo ali komentar. Naloga: V komentar napiši, ob čem pa ti tako zelo uživaš, da pozabiš preveriti, kaj se dogaja na telefonu? Pa ne pozabi čim večkrat pozabiti na telefon. 
Geslo: UŽIVAM BREZ TELEFONA 

6. december
Lahko bi rekla, da je december, med drugim tudi mesec bleščic, svetlikajo se na okraskih, darilih, oblačilih, obrazih pa še kje. Če sem natančnejša, ko jih enkrat uporabiš, so povsod. Ta bleščeča mikro dekoracija je velik ekološki problem, saj je večina bleščic narejena iz zelo zelo majhnih delcev svetleče plastike, ki povzroča velike težave v morjih in oceanih. Prav tako nimajo dobrega vpliva na naše zdravje. Več si lahko prebereš tukaj.
Meni pa so ene bleščice zelo ljube, tiste, ki jih mati Narava vsako zimo posuje po snežni odeji ob sončnem in mrzlem vremenu. 💚 ❄️
Naloga: V letošnjem decembru izberi okraske, darila, oblačila in kozmetiko brez bleščic, saj lahko ti in tvoj dom vseeno zasijeta v vsej svoji lepoti. Si za? 
Geslo: BLEŠČICE 

7. december
Prijaznost preseneti takrat, ko najmanj pričakuješ …
Miška teče mimo leva in ga prebudi iz spanja. Lev jezno dvigne glavo, ulovi miško in razmišlja, kako bi jo pojedel. Mala miška ga začne rotiti: “Če boš prizanesel mojemu življenju, ti zagotovim, da ti bom povrnila prijaznost.” Lev se ji zasmeji in jo izpusti. Kmalu za tem so leva ujeli lovci in ga zvezali z vrvmi. Miška, ki je prepoznala njegovo rjovenje, je prišla in zgrizla vrv, ga osvobodila in rekla: “Posmehoval si se moji ideji, kako in kdaj ti bom povrnila, ker me nisi pojedel. Zdaj veš, da lahko tudi mala miška pomaga ogromnemu levu.” Ezopova basen
Naloga: Danes je dan, ko presenetiš z darilom prijaznosti. Nekaj idej, kaj lahko narediš in nekomu polepšaš dan: pridrži vrata sostanovalcu v bloku, plačaj kavico neznancu za sosednjo mizo, na cesti pozdravi mimoidoče z nasmehom, ponudi prijateljici varstvo otrok za nekaj ur …
Geslo: PRIJAZNOST 

8.december
Si vedel/a, da naj bi povprečno vsak Slovenec letno porabil 130 do 150 plastičnih vrečk. Še bolj presenetljiv in žalosten je podatek, da jih zavržemo po 20 minutah uporabe. Jaz uporabljam vrečke iz blaga za večkratno uporabo, zakaj so tako super, preberi tukaj.
Naloga: Doma poišči vrečke za večkratno uporabo in eno shrani v avto, drugo pa v torbico, da bo vedno pri roki. Če želiš, lahko v komentar spodaj prilepiš tudi fotografijo svoje vrečke. 
Geslo: VREČKA 

9. december
Palmovo olje je cenovno zelo ugodno rastlinsko olje, ki se v zadnjih letih vse več uporablja. Po podatkih društva za sonaraven razvoj Focus, 80 % piškotov v supermarketu vsebuje palmovo olje. Zakaj je palmovo olje sporno? Ker je vsak dan uničenih za 670 nogometnih igrišč deževnega gozda, kamor potem zasadijo plantaže oljnih palm. Ker proizvodnja palmovega olja povzroča emisije ogljikovega dioksida in jemlje življenjski prostor živalim, rastlinam in domačinom. Zato, če se le da, se izognimo palmovemu olju in ne podpirajmo njegove proizvodnje.
Naloga: Naj letošnji prazniki zadišijo po domačih piškotih, potici in vseh ostalih doma pripravljenih dobrotah. Roke gor, kdo z navdušenjem peče in kuha doma? Nekaj receptov najdeš tukaj.
Geslo: DOMAČI PIŠKOTI  

10. december
Na današnji dan pred enim letom se mi je izpolnila velika želja, izdala sem e-knjigo Danes besede, jutri dejanja. V e-knjigi je zbranih več kot 100 idej in nasvetov za trajnostno usmerjen način življenja. S konkretnimi nasveti ti pomagam: zmanjšati količino odpadkov, zamenjati plastiko z drugimi zdravju in okolju bolj prijaznimi materiali, pripraviti domačo kozmetiko in čistila, pripraviti zabavo z manj odpadki in nič zavržene hrane, odgovorno uživati na dopustu ter še in še. Podrobnosti o e-knjigi najdeš tukaj
Naloga: Vzemi v roke knjigo, ki že (pre)dolgo čaka na polici, da se prepustiš njeni zgodbi. V komentar pa zapiši, katero knjigo bereš oz si nazadnje prebral/a.
Geslo: KNJIGA 

11. december
Človeka nagonsko vleče v naravo ob napetih in stresnih situacijah. O pozitivnih učinkih narave je bilo izvedenih že kar nekaj raziskav in znanstveniki so ugotovili, da se vitalnost in raven energije znatno dvigneta že v nekaj trenutkih v naravi. Le ta naj bi ugodno vplivala tudi na spomin. Jaz bi k temu dodala, da je ni boljše sprostitve, kot je preživet čas v naravi
Naloga: Danes si vzemi vsaj 30 minut časa in se odpravi v naravo in uživaj v vsej njeni lepoti. Ne išči izgovorov, da ti vreme ne odgovarja, da nimaš časa, da se ti ne da itd. Vse se da, če se hoče. 
Geslo: SPREHOD 

12. december
Si vedel/a, da svetovno gledano zavržemo 1/3 pridelane hrane? Zato sem se odločila, da danes zapišem nekaj preprostih nasvetov, ki bodo pomagali, da kak gram hrane manj pristane v smeteh.
1. Vedno nakupujmo le tista živila, ki jih potrebujemo oz jih bomo porabili.
2. Poznamo razliko med izrazoma »uporabno najmanj do« in »porabiti do«. (Razlaga obeh izrazov v e-knjigah.)
3. Za kuhanje si vzemimo čas.
4. Preden hrano zavržemo, še enkrat preverimo, da res ni več užitna.
5. Ostanke hrane ponovno uporabimo. V pomoč ti je lahko tudi e-knjižica Kako porabiti ostanke hrane in e-knjiga Danes besede, jutri dejanja.
Naloga: Odpri hladilnik in ga malce reorganiziraj. Izdelke s krajšim rokom uporabnosti postavi spredaj na poličke, tiste z daljšim rokom pa zadaj.
Geslo: SPOŠTUJEM HRANO 

13. december
V zimskih mesecih je prav, da pomislimo tudi na vse tiste, ki lačni in prezebli, žal prevečkrat celo privezani na verigah, ležijo na mrzlih tleh, brez hrane in zavetja. Člani Facebook skupine MAČJELJUBCI so se odločili, da bodo pomagali prostoživečim živalim in tistim, ki zaradi socialne stiske ne zmorejo sami poskrbeti za živali. Skupaj s Centri ponovne uporabe zbirajo hrano, odeje, brisače, rjuhe in druge pripomočke za živali, do konca meseca decembra.
Naloga: Če le lahko pomagaj prostoživečim živalim, ali pa malce pocrkljaj svojega štirinožnega prijatelja.  
Geslo: POMAGAM ŽIVALIM 

14. december
Vsako minuto, da, minuto, ljudje po svetu kupimo milijon plastenk. Leta 2021 naj bi to število naraslo še za 20 odstotkov. (Vir: MMC RTV SLO) Jaz vedno, ko se odpravim od doma, nesem s sabo napolnjeno steklenico vode, v zimskem času pa termovko s čajem. V Sloveniji imamo privilegij, da iz pipe priteče pitna voda, zato je res ni treba kupovati. Se strinjaš?
Naloga: Odnesi v službo/šolo stekleničko z vodo in termovko s čajem/kavo. Veselim se že fotografij tvoje stekleničke. 
Geslo: STEKLENIČKA 

15. december
Kako so lahko letošnji prazniki okolju prijazni?
Izberimo zeleno drevesce. Nekaj idej.
Drevesce okrasimo z LED lučmi.
Uporabimo naravne materiale za okrasitev doma.
Praznična darila naj bodo premišljena in prilagojena obdarovancu. Nekaj idej.
Preživeti nekaj trenutkov s svojimi najdražjimi pa je tisto, kar v prazničnih dneh največ šteje.
Naloga: V komentar zapiši, na kakšen način boš poskrbel/a, da bodo letos tvoji prazniki zares okolju prijazni?
Geslo: OKOLJU PRIJAZNI PRAZNIKI 

16. december
Letošnji december je zame zares naporen, telefon zvoni in zvoni, v spletnem nabiralniku je vsak dan več neprebranih sporočil, vsi si želijo, da bi bilo delo opravljeno takoj … jaz pa si v tej zmedi vsak dan brez slabe vesti vzamem nekaj časa samo zase. Zavedam se, da mi pripada, da si ga zaslužim in da sem zaradi te ene ure odklopa bolj produktivna in konec koncev zadovoljna. Nekaj predlogov za sprostitev: joga, meditacija, sprehod, ples, branje, kopel, masaža, kofetkanje … po kofetkanju pa si privošči še piling telesa, kako si pripraviš piling, izveš tukaj
Naloga: Danes si vzemi 1 uro časa zase in samo uživaj. Dogovorjeno?
Geslo: ČAS ZAME 

17. december
Danes bi te rada opomnila, da lahko za svoje zdravje največ narediš sam/a. Zato te vabim, da si prebereš naslednji tri objave: [1], [2] in [3].
Naloga: Premisli, kaj lahko še storiš za boljše zdravje. Če želiš lahko objavo deliš s svojimi najdražjimi.
Geslo: ZDRAVJE 

18. december
Vedno z veseljem podprem lokalna (slovenska) podjetja in samozaposlene, saj vem da za izdelkom/storitvijo stoji oseba, ki je ta izdelek naredila, se zanj maksimalno potrudila in ji je to delo kruh. Z nakupom pri lokalnih podjetjih poskrbim, gre moj denar v roke posameznikov in ne multinacionalkam. Tako bo imelo še več ljudi v Sloveniji lepši božič. 
Naloga: Ob priložnosti izkaži podporo slovenskim podjetjem, ker si to zaslužijo.
Geslo: PODPIRAM LOKALNO 
 
19. december
Imaš tudi ti knjige, revije, igrače, obleke, športno opremo, ki jih ne potrebuješ več, pa ne veš kam z njimi. Odgovor dobiš tukaj.
Naloga: Ob naslednji priložnosti stvari, ki jih ne potrebuješ več podari, zamenjaj in vrednejše prodaj.
Geslo: NE ZAVRZI 
 
20. december
Strokovnjaki so z raziskavami potrdili, da že po petih minutah smehljanja ali po eni minuti gromkega smeha možgani izločajo endorfine. Endorfini so hormoni sreče, ki so naravno sredstvo proti bolečini. Zato je zelo pomembno, da se veliko smejimo. 
Naloga: Danes se nasmehni vsaj 100 X. Pa preveriva, če gre … nasmehni se.  Super, ponovi vajo samo še 99 X. 
Geslo: NASMEH 
 
21. december
Zagotovo že nekaj časa strmiš v ekran in si tvoje oči zaslužijo odmor. Nekaj zelo učinkovitih vaj te čaka tukaj.
Naloga: Ker sem prepričana, da si vaje že naredil/a.  V komentar označi prijatelje, ki si nujno morajo vzeti odmor in poskrbeti za sprostitev oči.
Geslo: SKRBIM ZA VID 
 
22. december
Zapomni si, da si ti in tvoje telo zaslužita le najboljše, zato vedno izbiraj izdelke najboljše kakovosti. Vsaka stvar, ki jo poješ, oblečeš, naneseš na kožo vpliva na to, kako zdrav/a in zadovoljen/a si.
Naloga: Danes zase izberi le najboljše in uživaj dan.
Geslo: IZBIRAM LE NAJBOLJŠE 
 
23. december
Prazniki so pred vrati in ostanki hrane so kruta realnost. Če pripravljaš zabavo, povabljence prijazno prosi naj s sabo prinesejo še posodo, v katero bodo dobili hrano, ki bo na zabavi ostala. Tako se na preprost način izogneš, da bi jo zavrgli. V primeru, da ti med prazniki ostaja kruh, ga lahko porabiš takoČe pa ti ostaja polenta, jo lahko porabiš tako
Naloga: Med prazniki, ostanke hrane ponovno uporabi za pripravo nove jedi. Če pa imaš kakšen okusen recept, pa ga le zapiši v komentar spodaj. Hvala.
Geslo: PRAZNIKI BREZ ZAVRŽENE HRANE 
 
24. december
Na zadnji dan adventa bi se rada vsakemu posebej zahvalila, za sodelovanje v izzivu in predvsem, da se družiš z mano Pod cvetočo češnjo. To je zame najlepše darilo. Hvala. 
Naloga: Pomisli, kdo je zate darilo, v pravem pomenu besede, ki ti lepša življenje in ga označi v komentar. Vesela bom tudi povratne informacije o izzivu.
Geslo: DARILO 
 
Izziv je končan!
Hvala vsem in vsakemu posebej, ki ste vsakodnevno reševali naloge, komentirali, všečkali in delili objave. S svojim odzivom ste mi še polepšali adventni čas. Hvala tudi vsem podjetjem, ki so prispevali darila in razveselili nagrajenke.
 
Razglasitev nagrajenk:
Katarina Mataln (najbolj aktivna v času izziva) – prejme ECOlunchbox 3in1
 
Največ sreče pri žrebu so imele:
Tina Domenih – prejme 2 izdelka iz spletne trgovine Kozmetix.si
Iris Skubin – prejme e-knjigo Danes besede, jutri dejanja in lesene uhane MayePraprot
Mateja Zupan – prejme lesene uhane MayePraprot in izdelek iz spletne trgovine Kozmetix.si
Mateja Lončar – prejme lesene uhane MayePraprot in izdelek iz spletne trgovine Kozmetix.si
Maja Halužan – prejme lesene uhane MayePraprot in 2 izdelka iz spletne trgovine Kozmetix.si
 
Nagrajenke prosim, da mi javijo naslov, kamor pošljem darilca. Vsem tistim, ki tokrat niste imeli sreče pa sporočam, da me spremljate še naprej, saj bom tudi v letu 2018 pripravila, kaj zanimivega.
 
Lep pozdrav do naslednjič. 😉

Barbara 

Fot: splet

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.