Alternativa nevarnim higienskim vložkom in tamponom

Vklopim televizijo in spet oglas za higienske vložke, s krilci, dnevne, nočne, odišavljene … ženske kar težko sledimo vsem novostim in na desetine blagovnim znamkam, ki oglašujejo svoje “najkakovostnejše” izdelke. Prodaja higienskih pripomočkov je pravi biznis, če se zavedamo, da naj bi povprečna ženska letno porabila od 50 do 120 € za vložke in tampone. Odločitev, kaj kupiti in potem tudi uporabljati je težka, saj se vse več govori o tem, da so v higienskih vložkih in tamponih prisotne kemikalije, ki povzročajo različna vnetja, pripomorejo k neplodnosti ali celo povzročajo raka. Na srečo imamo ženske v Sloveniji možnost izbrati zdravju in okolju prijaznejše alternative.

higienski-vlozki-in-tamponi1

Letos februarja je bila objavljena raziskava v francoski reviji 60 Millions de Consommateus, kjer so dokazali prisotnost dioksina v higienskih izdelkih blagovne znamke o.b. in Nett. Dioksin (je razširjeno poimenovanje za družino halogeniranih organskih spojin), ki je stranski proizvod pri beljenju s klorovim dioksidom. Prav dioksin strokovnjaki povezujejo s povečanim tveganjem za nastanek raka, reproduktivnih in razvojnih težav ter s slabšim imunskim sistemom.

V Tampax Compak Active Regular Fresh tamponih so našli tudi sledi halogenih odpadkov, v nekaterih higienskih vložkih Always pa ostanke klorovih pesticidov in piretroidnih insekticidov.

V Corman ekoloških dnevnih vložkih pa so dokazali sledi glifosata. Glifosat je sistemski herbicid, ki se uporablja za zatiranje plevelov. Marca lani je Mednarodna agencija za raziskave raka Svetovne zdravstvene organizacije na temelju epidemioloških raziskav, poskusov na živalih in poskusov in vitro glifosat razvrstila med snovi, ki so verjetno rakotvorne za ljudi.

Priporočam v branje še eno objavo: Konec z lažmi- strupi v tamponih in vložkih.

Zdravju in okolju primernejša izbira:

Ena izmed možnosti, da se izogneš vsem zgoraj omenjenim kemikalijam je, da uporabljaš higienske vložke in tampone s certifikatom, da so narejeni iz ekološko pridelanega bombaža. Vendar pa z njihovo uporabo še vedno proizvajaš odpadke, ki se na odlagališčih razgrajujejo dolga leta. Mimogrede, higienski vložki, tamponi (pa tudi plenice) spadajo v zabojnik za mešane odpadke.

Pralni vložki
Uporabljajo se tako kot običajni vložki za enkratno uporabo, le da se ti po uporabi namakajo v vedru mrzle vode ali sperejo pod mrzlo tekočo vodo, dokler voda ni čista in zatem sledi še pranje v pralnem stroju. Z uporabo pralnih vložkov privarčujemo kar nekaj € in proizvedemo manj odpadkov. 

higienski-vlozki-in-tamponi2

Menstrualna skodelica
Ponudba menstrualnih skodelic je tudi pri nas zelo pestra, jaz bi priporočila Lali Cup menstrualno skodelico (jo uporabljam tudi sama), ker je izdelana v Sloveniji, iz 100 % medicinskega silikona in ne vsebuje lateksa ali škodljivega BPA. Njena uporaba je preprosta, udobna in hkrati ne draži ali suši sluznice in je dobrodošla rešitev tudi za ženske, ki imajo pogosto težave z vnetji, alergijami ali glivičnimi obolenji. S pravilno uporabo in čiščenjem jo lahko uporabljamo do 5 let, kar pomeni, da privarčujemo kar nekaj 100 € in hkrati ne proizvajamo novih odpadkov.

Če si v tokratni objavi izvedela kakšno pomembno in uporabno informacijo, te prosim, da objavo deliš naprej med prijateljice. Med seboj si lahko pomagamo le tako, da opozarjamo na nevarnosti in iščemo boljše rešitve. 🙂

PS: Mogoče bi te zanimalo tudi, Kako zdrava oblačila izbereš je samo tvoja odločitev? in Katere sestavine so v kozmetičnih izdelkih škodljive?.

Lep pozdrav do naslednjič. 😉

Barbara ✿

2 komentarja


  1. //

    Pralni vložki so mi bili vedno grozni, saj ne vem zakaj. Ampak z menstrualno skodelico je bistveno lažje, samo odliješ, splahneš in ponovno vstaviš. Zelo mi je všeč in je ne menjam več za vložke ali tampone! 🙂


  2. //

    Larisa, skodelica je super. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.