Balerinke Destilator – lahkih nog naokrog

Pred dobrima dvema mesecema sem na Facebooku zasledila fotografijo balerink, ki so narejene iz ponošenih hlač. Bile so mi zelo všeč, zato sem začela raziskovati. Kdo jih izdeluje? Kje jih lahko pomerim in kupim? Takoj sem ugotovila, da jih izdeluje Maja Modrijan in ekipa, Destilator – klub trajnostnih rešitev. V začetku junija me je razveselila novice, da bodo balerinke na ogled, za pomirjanje in nakup razstavljene v trgovini Zoofa v Ljubljani. Pa sem šla na ogled, jih obula, se zaljubila, jih kupila in zdaj sem njihova ponosna lastnica.

Zakaj so mi všeč?
1. Na priloženem pismu je napisano, da so balerinke naredili, da bi bile moje najljubše. Uspelo jim je, po enem tednu nošenja se mi zdi, da so bile narejene prav za moja ozka stopala. Tako mehki in udobni so, da pozabim, da imam obute čevlje. Tisti s širšimi stopali in visokim nartom, brez skrbi, vložek ni vlepljen in se preprosto nadomesti s tanjšim in tako zveča prostornino čevlja.

2. Veganske balerinke so narejene v Sloveniji v sodelovanju z družinskim čevljarskim podjetjem z dolgo tradicijo. Nobena skrivnost ni, da rada podprem slovenske ideje in zagnanost. Bravo, Maja in ekipa.

3. Narejene so iz lokalno zbranih hlač in drugih zavrženih tekstilij. Tudi sama sem Maji poslala nekaj odsluženih kavbojk, ki se bodo spremenile v nekaj novega. V kaj še ne vem, saj so za balerinke preveč raztegljive. Če tudi pri tebi ostajajo kakšne kavbojke ali stare zavese, jih bodo v Destilatorju zelo veseli.

4. Unikatnost. Všeč mi je, da ko se sprehajam po ulici, ne srečam vsake druge ženske, ki ima enake čevlje, majico ali hlače. To se pri balerinkah iz Destilatorja ne more zgoditi, saj je vsak par unikaten. Če pogledaš natančno, sta že leva in desna različni in to mi je zares super. 

5. Dobila sem jih v uporabni embalaži. Škatla iz recikliranega kartona, ki lahko nadomesti predal za nogavice v garderobni omari. Vrečka iz starih zaves in z industrijskim odpadom vezalk lahko varuje perilo med pranjem v stroju ali v kovčku na potovanju. 

6. Ko jih obujem, vem, da bo en (vremensko) čudovit dan, saj so primerne za nedeževne dni in noči. 

7. Pravična cena za pravično proizvodnjo. Zavedam se, da je v izdelavo balerink vloženega veliko ročnega dela, tradicionalnega znanja in ljubezni do detajlov. V takem primeru z veseljem podprem proizvodnjo in zgodbo, ki spreminja svet na bolje.

Za konec bi dodala, da je hoja z balerinkami Destilator udobna, pripomorejo pa tudi k lepši in trajnostno naravnani prihodnosti. 🙂

Se beremo naslednjič. 😉

Barbara ✿

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.