Botanični vrt Sežana

Mesto Sežana leži ob cesti in železnici med Ljubljano in Trstom, v neposredni bližini Italije. Če si ljubitelj/ica narave in kulturne zapuščine, potem ti predlagam, da si ogledaš njihov Botanični vrt ob vili Mirasasso, v samem središču Sežane. V vrtu je možno videti rastlinsko zbirko 198 lesnatih vrst in več 100 različnih vrst eksotičnih lončnic. Ker sem pred kratkim obiskala vrt in bila nad njim navdušena, želim s teboj deliti nekaj informacij in fotografij o vrtu, katerega je zares vredno obiskati.

botanicni-vrt-sezana1

Začetki zgodbe o vrtu segajo v leto 1848, ko je Tržačan, po rodu Grk, Giovanni Scaramangà di Hiccolo Cavaliere na robu Sežane kupil posest in na njej zgradil vilo Mirasasso (občudovalec kamna) kot protiutež tržaškemu gradu Miramare (občudovalec morja). V naslednjih letih je ob vili pričel z urejanjem vrta v slogu tedanjih italijanskih meščanskih vrtov. Kot lastnik ladjevja ter velik ljubitelj botanike je semkaj vnašal drevesne in druge rastlinske vrste iz različnih koncev sveta, izmed katerih se mnoge v vrtu bohotijo še danes.

botanicni-vrt-sezana2

botanicni-vrt-sezana3

Leta 1890 je bil v vrtu dograjen še rastlinjak, ki spominja na schӧnnbrunski rastlinjak na Dunaju. Slikovit rastlinjak belega ogrodja, s stekleno kupolo osrednjega dela ter dveh bočnih, pročelno zastekljenih, ladij, ob vstopu popelje v čas nekoč brezhibno urejenega prostora s snežno belim peskom posutih poti in z belimi zavesami zastrtih stekel. V čas Giovannija mlajšega, ki je od matere Mirtò (hčere Giovannija prvega) posest podedoval leta 1927 in ga z zanosom ljubezni do narave in urejenosti posedoval vse do nacionalizacije leta 1948. 

botanicni-vrt-sezana4

botanicni-vrt-sezana5

botanicni-vrt-sezana6

Danes vrt upravlja podjetje KSP d.d. Sežana, na njihovi spletni strani izveš vse pomembne informacije, ki bi te utegnile zanimati preden obiščeš njihov vrt. Če si oz še boš obiskal/a vrt bom zelo vesela, če z nami deliš svojo izkušnjo. 

botanicni-vrt-sezana7

Lep cvetoč pozdrav do naslednjič. 😉

Barbara  ✿

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.