Certificirana naravna in ekološka kozmetika

Na prodajnih policah si lahko priča pravi poplavi negovalnih “naravnih izdelkov”, ki so to (večinoma) le po imenu. V resnici pa so izdelki polni kemikalij.

Zato sem se odločila, da v tokratni objavi pripravim pregled certifikatov, ki zagotavljajo, da so sestavine in postopki izdelave kozmetičnih proizvodov naravi in zdravju prijazni. Certifikatom sem dodala tudi imena proizvajalcev, ki so dosegljivi v naših trgovinah in lekarnah.

Predstavljeni certifikati…

Ecocert je francoski akreditiran organ, ki podeljuje certifikate od leta 2003, ko so izdali standard za naravno in ekološko kozmetiko. Standard dovoljuje dva načina izdelovanja kozmetičnih izdelkov: naravni ali naravni in ekološki. Proizvajalec pridobi certifikat za naravni in ekološki izdelek, če izdelek vsebuje 95% sestavin s certificirano ekološko kmetijsko pridelavo. Za certifikat naravni kozmetični izdelek pa mora biti tako pridelanih in pridobljenih vsaj 50% sestavin. V izdelkih ni dovoljena uporaba etoksiliranih sestavin, glikolov, parabenov, umetnih dišav oz. parfumov. Izdelki ne smejo biti testirani na živalih. Obvezno mora biti uporabljena mednarodna nomenklatura kozmetičnih sestavin INCI v razumljivem jeziku uporabnika. Ecocert certifikat imajo Melvita, BIO BEAUTE by NUXE, Couleur Caramel

Oznako BDIH podeljuje nemško industrijsko in trgovsko združenje, ki je izdelalo merila za standard naravne kozmetike. Izdelki naravne kozmetike vsebujejo naravne sestavine rastlin (določene sestavine morajo biti obvezno ekološkega izvora), druge pa so, če se le da, ekološkega izvora ali nadzirane divje rasti, ki ne smejo biti iz ogroženih vrst. Dovoljuje uporabo konzervansov, ki so identični tistim v naravi, kot so benzojska kislina in njene soli, salicilna kislina, sorbinska kislina in njene soli ter benzilni alkohol, kar mora biti označeno na deklaraciji. Proizvodni proces posameznega izdelka poteka po strogo nadzorovanih postopkih, ki so pogoj za pridobitev certifikata. Izdelek ne sme vsebovati sestavin, ki so bile preizkušene na živalih, naftnih derivatov, sintetičnih dišav in barvil, parafinov, silikonov, etoksiliranih surovin, anorganskih soli in mineralov (dovoljene so izjeme), živalskih sestavin, GSO. Prepovedano je obsevanje izdelkov, embalaža izdelkov mora biti iz sestavin, ki so biološko razgradljive. Najpogosteje videna na naših prodajnih policah je SANTE Naturkosmetik

Cosmebio in Biogarantie sta neprofitni združenji različnih podjetij in ustanov, ki sta leta 2003 izdali standarde za ekološko kozmetiko. Ponavadi te standarde potrdi akreditirani organ za podeljevanje certifikatov Ecocert, kar je označeno na izdelku, certifikate pa lahko dobijo le člani združenja. 95 % sestavin v tako certificiranem izdelku mora biti iz ekološke pridelave s certifikatom, v njem pa so prepovedane kemične sinteze sestavin in petrokemični derivati. Sestavine ne smejo biti toksične za ljudi in vodne živali in ne smejo biti obsevane. V teh izdelkih ni parafina, naftnih derivatov, silikona, formaldehida, klorovih derivatov, različnih PEG (polietilen glikoli), parabenov, fenoksietanola, sintetičnih dišav in umetnih barvil, gensko spremenjenih organizmov, dietilftalata, nitro mošusa. Vse sestavine na izdelkih, ki jih po evropski zakonodaji označujejo (po enotni nomenklaturi INCI) v angleškem jeziku, morajo biti  prevedene v potrošniku razumljiv jezik.

Soil association je zasebno britansko združenje, ki predpisuje standarde in tudi podeljuje certifikate predvsem prehranskim, pa tudi kozmetičnim izdelkom. Izdelek pridobi certifikat in oznako, če vsebuje sestavine z najmanj 70 % in do 95 % sestavin iz ekološke kmetijske pridelave in največ do 5 % sintetičnih snovi. Sestavine morajo biti biološko razgradljive in ne smejo negativno učinkovati na okolje. Opravljeni morajo biti toksikološki testi. Če kozmetični izdelek vsebuje le sestavine s 70 % sestavin, pridobljenih z ekološko kmetijsko pridelavo s certifikatom, potem se lahko poimenuje kot “narejen iz x % ekoloških sestavin“, če pa vsebuje sestvine s 95 % ekoloških sestavin, se lahko poimenuje ekološki kozmetični izdelek. Z omenjenim certifikatom se ponaša angleška naravna in ekološka kozmetika Sophyto.

AIAB (Associazione Italiana per l’agricultura biologica) je združenje članov, kmetov, pa tudi drugih profesionalcev, predvsem ekologov in ekoloških društev. Ti so ustanovili inštitut ICEA (Instituto per la certificazione etica e ambiente), ki je akreditirani organ za dodeljevanje certifikatov. Leta 2003 so sprejeli standard za ekološko kozmetiko, ki je med vsemi do zdaj opisanimi standardi za najbolj liberalen. Standard namreč temelji na negativni listi sestavin, ki določa zgolj priporočljive okvire. Sestavine tako ne smejo biti gensko spremenjene, ne smejo biti obsevane, točna količina sestavin v izdelku, iz ekološke kmetijske pridelave s certifikatom, pa ni predpisana. Standard zgolj priporoča njihovo uporabo, če je to mogoče in tako ne pomeni neposrednega nadzora nad proizvodnjo.

Vseevropski standard NaTrue je pripravila mednarodna zveza predstavnikov proizvajalcev in prodajalcev kozmetike, kot so Lavera, Dr. Hauschka, Weleda, Farfalla, Belmar cosmetics in še mnoge druge. V letu 2008 so izdali standarde za tri ravni, ki jih označijo z zvezdicami: z eno zvezdico označujejo naravno kozmetiko, z dvema zvezdicama naravno in ekološko kozmetiko in s tremi zvezdicami ekološko kozmetiko. Pri proizvodnji surovin in sestavin so dovoljeni fizikalni procesi (stiskanje, kondenzacija, sušenje…). Ni dovoljena uporaba GSO, klora, obsevanja sestavin ali izdelkov. Kozmetični izdelki z dvema zvezdicama morajo vsebovati 15% naravnih sestavin, od tega 70 % ekoloških iz ekološke pridelave s certifikatom, tisti s tremi zvezdicami pa 20%, med katerimi je 95 % organskih. Za vse tri ravni standardov je dovoljeno uporabiti od 5 % do 15 % sintetičnih sestavin.

Dodaten korak k večji varnosti in kakovosti kozmetičnih proizvodov predstavlja najnovejši standard za naravno in ekološko kozmetiko, ki so ga izdali akreditirani organi za podeljevanje certifikatov BDIH, Soil Association, Ecocert, Biograntie, Cosmebio in ICEA. Tako so vseh šest nacionalnih standardov združili in povezali v en sam, vseevropski standard COSMOS. (Opisi certifikatov povzeti po lekarnar.com).

V prihodnjih tednih bodo v kategoriji “Lepota” objavljeni tudi testi kozmetičnih izdelkov, ki imajo zgoraj predstavljene certifikate.

Barbara

2 komentarja


  1. //

    Odliiiiičnoo, zelo se veselim objave o izdelkih z certifikati:), komaj čakam


  2. //

    V rubriki “Lepota” so predstavljeni izključno izdelki, ki imajo certifikat, (razen nekaj izjem) ter tistih mask, pilingov itd., ki jih lahko pripravimo sami doma. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.