Čudovita narava avstrijske Koroške

V prazničnem času se mnogo Slovencev odloči za obisk avstrijske Koroške, zaradi božičnih sejmov in prazničnega vzdušja. Jaz pa bom kljub prazničnemu decembru predstavila nekaj naravnih lepot, ki si jih je ob obisku naše severne sosede vredno ogledati. V tokratni objavi te vabim na potep ob Vrbskem jezeru (Velden am Wörther See), vzpon na Pyramidenkogel in na iskanje granatov v Radentheinu.

avstrijska-koroska1
Plavajoči adventni venec v Vrbi.

Vrba (Velden am Wörthersee)
Vrbo v prazničnem času imenujejo tudi mesto angelov, saj je vse v znamenju teh duhovnih bitij. Na Vrbskem jezeru je v adventu postavljen plavajoči venec s premerom 25 m, ki je okrašen s približno 80.000 lučkami. Jaz sem bila pri jezeru v jutranjih urah in me ta tako zelo opevani plavajoči venec ni preveč prepričal. Prepričana sem, da je v večernih urah vse skupaj bolj čarobno. Sicer pa je okolica jezera lepo urejena in vredna obiska predvsem v toplejših mesecih.

avstrijska-koroska2
Družba med sprehajanjem ob Vrbskem jezeru.

Pyramidenkogel
Na razgledno ploščad se lahko popelješ s panoramskim dvigalom ali peš po stopnicah. Spiralna oblika stolpa med vzpenjanjem po stopnicah in na 3 razgledne ploščadi odstirajo panoramski pogled na čudovito jezersko in gorsko pokrajino avstrijske Koroške. Ob lepem vremenu je iz Pyramidenkogela možno videti tudi naš gorski ponos, Triglav. Jaz te sreče nisem imela, a pogled iz ploščadi je bil vseeno čudovit. 

avstrijska-koroska3
Najvišji leseni razgledni stolp na svetu.

Vstopnina na razgledni stolp Pyramidenkogel je za odrasle 11 €, za dijake in študente 8 €, otroci do petega leta starosti imajo vstop prost, od 6. do 15. leta pa po polovični ceni (5,50 €). Za adrenalinski zaključek ogleda razglednega stolpa bo poskrbel najvišji tobogan z zgradbe v Evropi, ki se spusti skorajda 52 m v globino. Z naklonom 25 stopinj v dolžini 120 m traja približno 20 sekund. Cena spusta po toboganu je 4 €. Še več uporabnih informacij o Pyramidenkogelu najdeš tukaj.

avstrijska-koroska4
Pogled na desno…
avstrijska-koroska5
… naravnost …
avstrijska-koroska6
… na levo …

Granatium v Radentheinu
V vasi Radenthein je Granatium, nekdanji rudnik poldragih kamnov. Voden ogled se začne v muzejski zbirki, kjer predstavijo vpliv granatov na lokalno življenje in stvaritve iz poldragih kamnov. Potem se sprehodiš skozi rudnik in za piko na i, lahko poprimeš za orodje in si izkoplješ popolnoma svoj granat. Vstopnina v Granatium je za odrasle 10,90 €, otroci (do 6. leta) imajo prost vstop, otroci do 16. leta pa 6,90 €. Na voljo je tudi družinska vstopnica (2 odrasla in do 5 otrok do 16. leta) 24 €. Še več uporabnih informacij o Granatiumu najdeš tukaj.

avstrijska-koroska7
Vhod v rudnik poldragih kamnov, Granatium.

Če pa te zanima utrip božičnih sejmov, potem ti priporočam obisk Beljaka (Villach), Celovca (Klagenfurt) in Vrbe (Velden am Wörthersee). V Vrbi poteka sejem do 20., v Beljaku in Celovcu pa do 24. decembra 2015.

Kjerkoli po avstrijskem Koroškem se boš potepal/a, uživaj! 🙂

 Barbara 

4 komentarji


 1. //

  Tisti venec tudi osvetljen ni kaj dosti boljši, malo manj bizaren je, to je pa tudi vse 🙂


 2. //

  Sama osvetljenega venca nisem videla, sem pa zato pogledala fotografije na tvojem blogu in se strinjam s tabo, da so jaslice veliko bolj posrečene, kot pa tako zelo opevani venec.
  Lep pozdrav 🙂


 3. //

  Jaz sem bila že v Veldni najmanj 20x in tudi v Granatimu 2x. Meni je vse prečudovito. Le v pravem času
  moraš biti tam- to je v toplih mesecih. Kot povsod in potem je vse prekrasno. V septembru se zvrsti okrog Vrbskega je zera 10.000 motoristov iz vsega sveta- predstava, ki je ne vidiš nikjer. Res enkratno. Sicer pa je Avstrija urejena, čista- vredna ogleda, Tam učijo otroke že v vrtecu, da se vsak papirček vrže v smetnjak. Ti so na vsakem koraku in tudi vode se ne manjka…. res lepo.


 4. //

  Silvana, hvala za komentar. Se strinjam, da je Avstrija čudovita. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.