Italija – Cinque Terre

Cinque Terre (»Pet dežel«) je Nacionalni park, ki je od leta 1997 uvrščen na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine. Pravzaprav gre za pet slikovitih vasi, ki si od severa proti jugu sledijo: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore. Vasice so nastale ob skalnati, strmi klifni obali, ki se v vrsti zaporednih teras z vinogradi spušča proti Ligurskemu morju in predstavljajo eno najbolje ohranjenih naravnih in pol-naravnih območij v Sredozemlju. Temu splošnemu opisu bi jaz dodala, da je v vaseh poskrbljeno za čudovite razglede, ligurske kuharske specialitete (Pesto alla Genovese, Limoncello, pašto na 1001 način, gelato-sladoled itd.), romantiko, sprostitev in nepozabno doživetje. Mene sta najbolj navdušili vasi Vernazza in Manarola, saj izgledata zares čudovito iz razglednih točk.

Med občudovanjem kristalno modrega morja in barvnih hišic sem nekaj pozornosti namenila tudi čistoči ulic. Glede na to, da se je na dan mojega obiska trlo turistov, sem bila (malce) presenečena, da so ulice čiste. Zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov so namreč postavljeni na vsakem vogalu. Pohvalno, da turisti dobre navade od doma ponašamo v svet.

Za obisk Cinque Terre priporočam, da si rezerviraš cel dan, saj so od pomladi do jeseni dobesedno okupirane s turisti z vsega sveta. V vasi lahko prideš na 3 različne načine: z ladjico, vlakom in peš. Celodnevna vstopnica za peš poti za odrasle je 7.50 €, za vlak pa 12 €. Potrpežljivosti nikar ne pozabi doma, saj v Italiji čas teče nekoliko drugače kot pri nas. 😉 Še informacija o najbolj romantični poti-Via dell’Amore je do nadaljnjega zaprta zaradi prenove. 

Spodaj prilagam še nekaj fotografij, ki so nastale ob mojem obisku vasi. 

Si že obiskal/a Cinque Terre? Kaj te je najbolj navdušilo ali razočaralo?

S prekrasnimi spomini na Cinque Terre, ti maham v pozdrav do naslednjič. 😉

Barbara

2 komentarja


  1. //

    Joj, spomnila si me, da še vedno nisem bila tam. Vedno kaj pride vmes, enkrat so bile neke poplave, a sedaj je pa zaprta via-dell-amore (hvala za info). IZmikajo se mi te vasi, res. Ampak so na spisku …


  2. //

    Saša, Cinque Terre so res vredne obiska. 🙂 Priporočam pa še bližnjo La Spezio in Portovenere. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.