Izberi koralam varno kremo za sončenje

Še nekaj dni in tudi uradno se bo začelo poletje. To je čas, ko si večina med nami privošči dopust ob morju, jezerih ali v hribih. Hote ali nehote negativno vplivamo na okolje tudi med tistimi brezskrbnimi dnevi. Nekateri še vedno odmetavajo odpadke v naravo in večina le teh na koncu pristane v morju. O težavah, ki jih povzroča plastika, sem pisala tukaj. To pa ni edina vrsta onesnaževanja, ki ga človek prispeva. V teh toplih in s soncem obsijanih dneh, nas na vsakem koraku opozarjajo, da se je treba pred soncem zaščititi s tisoč in eno kremo. In prav ti izdelki pripomorejo k beljenju in posledično odmiranju koral. 

Beljenje koral  Foto: GCB

Korale so v splošnem morski nevretenčarji iz skupine koralnjakov, ki živijo v kolonijah, pritrjenih na morsko dno. Večina koral živi v sožitju s fotosintetskimi algami iz rodu Symbiodinium (znane tudi kot zooksanele). Korale od alg dobijo potrebna hranila in kisik, alge pa v zameno za to anorganske snovi (nitrate, fosfate in ogljikov dioksid) ter ugodno mesto, na katerem je dovolj sončne svetlobe za fotosintezo. Simbioza koral in alg je eden od ključnih dejavnikov za uspevanje in ogromno pestrost živih bitij na koralnih grebenih, ki jih imenujejo tudi “morski pragozd”. Verjetno si že slišal/a za največji in najbolj znan koralni greben ob vzhodni obali Avstralije, le ta in še mnogi drugi se iz leta v leto manjšajo zaradi beljenja in odmiranja koral. Če korala izgubi simbiotsko sobivanje z algami, le ta začne izgubljati barvo – postane bela in čez čas odmre. Beljenje koral povzročajo različni biotski in abiotski dejavniki, kot so vse višja temperatura morja, nižanje pHja, pomanjkanje kisika itd. Zelo velik vpliv na beljenje koral imajo tudi sestavine, ki so v izdelkih za zaščito pred soncem in niso biorazgradljive, a se izpirajo iz kože plavalcev in potapljačev. Tako v morju vsako leto ostane med 4.000 in 6.000 ton zaščitnih krem za sončenje, po nekaterih podatkih celo 14.ooo ton. Nekaj prispevamo tudi od doma, če na kožo nanašamo zaščitne kreme in jih s tuširanjem odplaknemo v odtok.

Beljenje koral  Foto: GCB

Štiri sestavine, ki so v izdelkih za zaščito pred soncem in pripomorejo k  beljenju koral že pri izjemno nizkih koncentracijah:

 • Oxybenzone (benzofenone-3, BP-3) – povzroča motnje endokrinega sistema in poškoduje DNK. Oxybenzone je v več kot 3500 izdelkih za zaščito pred soncem po vsem svetu.
 • Butylparabena 
 • Octinoxate (Ethylhexyl methoxycinnamate)
 • 4-methylbenzylidene camphor (4MBC) 
Foto: RelevanSea

Kako lahko pomagaš ohraniti koralne grebene?

 • Pred soncem se zaščiti s klobukom, očali in oblačili. Soncu se izogibaj med 10. in 16. uro. Nekaj besed o tem, da je sonce koristno za naše zdravje, lahko prebereš tukaj.
 • Poglej aktivne in neaktivne sestavine na deklaraciji izdelkov za zaščito pred soncem. Ne uporabljaj tistih, ki vsebujejo zgoraj naštete sestavine in dokazano škodujejo koralam.
 • Boljša izbira za tvoje zdravje in tudi okolje so izdelki, ki vsebujejo mineralne filtre (titanov dioksid in cinkov oksid) za zaščito pred UVA in UVB žarki. Vsekakor pa bodi pozoren/a, da filtra nista nano velikosti.
 • Ozaveščaj svoje prijatelje in znance. Lahko jim posreduješ tale zapis.

Uživaj poletje in ne pozabi na malo odgovornosti do našega planet. 

Sončen pozdrav do naslednjič. 😉

Barbara

Viri: [1], [2], [3][4]

2 komentarja


 1. //

  Pozdravljena.
  In katere so sončne kreme brez omenjenih sestavin? Se jih dobi pri nas?
  Hvala, lp.


 2. //

  Pozdravljena Simona.
  Te kreme so običajno vse tiste, ki imajo certifikat ekološke in/ali naravne kozmetike. Npr. BIOSOLIS, ki ima oznako na embalaži (coral reef safe) in tudi (no nano particules), kupi se jo lahko v Sanolaborju. Varna je tudi krema za sončenje ODORI, narejena v Sloveniji (to sem si letos kupila tudi sama in mi je po prvi uporabi tudi všeč).
  Upam, da ti bo bo odgovor v pomoč, pa lepo poletje ti želim. Lp 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.