Kaj me uči narava?

Že od nekdaj, no odkar se spomnim, sem željna novega znanja. Vedno sem rada hodila v šolo in kot goba vpijala znanje. In še danes je tako, čeprav je preteklo že kar nekaj časa, od dne, ko sem v žep pospravila diplomo. Rada berem, hodim na izobraževanja, delavnice, tečaje … Znanja in življenjskih izkušenj ni nikoli preveč, pa še nihče mi jih ne more vzeti. 🙂 

Danes sem premišljevala, kaj me s svojo pojavo in spreminjanjem uči narava. To, da me vedno znova navduši in inspirira, sem že večkrat napisala. In res večino idej dobim, ko jo občudujem, kako čudovita je v svoji preprostosti

Toda, kaj me uči?

Uživati tukaj in zdaj
Že po nekaj minutah sprehoda se moj um umiri in začnem uživati v danem trenutku. Vedno znova me na to opomni narava sama s pojavi, ki so vezani zgolj na nekaj sekund. Trenutek, ko zgodaj zjutraj izza obzorja pokuka prvi sončni žarek, ki naznanja nov dan. Ali pa, ob sončnem dnevu, ko kar na enkrat začne padati dež in se na nebu pojavi mavrica. Ali pa, ko temno nebo razsvetli in polepša zvezdni utrinek. Vse te trenutke je vedno znova lepo doživeti in se hkrati zavedati, da v življenju štejejo malenkosti, ki polepšajo in popestrijo dani trenutek.

Nič ni večno
Tako kot v teh dneh odpadajo listi z drevja, tako se bo tudi naše življenje nekega dne končalo. Zato je vredno centi to, kar imamo in biti za to hvaležni, saj nikoli ne vemo, kateri dan je naš zadnji.

Zdravje je tisto, ki največ šteje
Z rednim gibanjem v naravi pridobimo odpornost, fizično kondicijo, sprostimo se, raven energije se zviša … vse to na dolgi rok pripomore k boljšemu zdravju, lažjemu prenašanju hitrega tempa življenja in boljši produktivnosti. A po drugi strani zagovarjam tudi zdravo prehrano, ki je sestavljena iz ekološko pridelanih živil, uporabo certificirane naravne in ekološke kozmetike in nošenje zdravih oblačil, saj je to vse skupaj celota, ki zagotavlja zdravje.

Nismo središče sveta
V naravi ima vse svoj smisel in je del celote. In ko sem to doumela sem kaj hitro ugotovila, da človek ni središče sveta. Planet si delimo z drugimi živimi bitji, zato je prav, da smo spoštljivi tudi do njih. Predvsem pa se je treba zavedati, da človek brez narave ne more preživeti, narava brez človeka pa z lahkoto.

Poleg vsega naštetega me narava uči še opazovati, čutiti, poslušati, okušati, počakati na pravi trenutek in vedno mi poda preprost odgovor na še tako zakomplicirano vprašanje. 🙂 Kaj pa tebe uči narava?

Lep jesenski pozdrav do naslednjič. 😉

Barbara ✿

2 komentarja


  1. //

    Všeč mi je tvoj stavek: ….narava brez človeka pa z lahkoto …
    Naravo cenim vedno bolj ampak premalo naredim, sploh, ker najlepši del dneva porabim v službi med 4 stenami.
    Pri hrani pa se mi zdi grozljivo koliko je predpripravljene hrane, še bolj pa to, da jo očitno nekdo kupuje. Je treba kupit naseckano solato v foliji v “kontrolirani atmosferi”, vso našpricano, da zdrži en teden ali še dlje? Je tako težko kupiti solato, jo oprati in narezati???


  2. //

    Saša, se povsem strinjam glede pripravljene hrane. Danes potrošnja temelji na “kupi-uporabi-zavrzi”, kupi “še več” vsega, pa seveda mora biti na zunaj “popolno”, pa tudi če ni ravno užitno. Na žalost svet drvi v napačno smer. 🙁

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.