Kako narediti “folijo” za večkratno uporabo?

Obrok za na pot običajno shranim v posodice za večkratno uporabo. Zelo pogosto se mi zgodi, da je torbica že tako napolnjena z vsemi “pomembnimi” stvarmi in težka, da me kar vleče k tlom. No, v takih primerih pride prav “folija” za shranjevanje živil za večkratno uporabo.

Naj povem, da je “folija”, ki bo danes predstavljena, kopija prave Bee’s Wrap – trajnostne, pralne, okolju prijazne folije za shranjevanje hrane. Narejene so iz GOTT ceritifiranega ekološkega bombaža, prepojenega s čebeljim voskom, ekološkim jojobinim oljem in drevesno smolo. Naštete sestavine imajo antiseptične lastnosti in zato ostane hrana dalj časa sveža. Eno takšno (originalno) Bee’s Wrap imam (rumena s satovjem) in ker me je njena priročnost navdušila, sem na spletu poiskala video, kako jo izdelati doma. 🙂

Za izdelavo potrebuješ:
✿ tanek bombaž (poljubne velikosti)
✿ čebelji vosek
✿ papir za peko
✿ likalnik

Postopek izdelave:
Najprej si pripravi bombažno blago (lahko tudi del odslužene majice), ki naj bo oprano z ekološkim pralnim detergentom. Velikost blaga prilagodi potrebam “folije”, uporabiš jo lahko za zavijanje živil (npr. kruha, sadja in zelenjave), pokrivanje posode, pekača itd. Na pripravljen prostor za likanje položiš papir za peko, nanj pa bombažno blago. Na blago potreseš malo narezanega/naribanega čebeljega voska. Pokriješ z novo plastjo peki papirja, ki služi kot zaščita, da na likalniku in likalni površini ne bo težav z odvečnim voskom. Z likanjem po papirju in blagu poskrbiš, da se vosek stopi in prepoji blago. Ko je celotna površina blaga prepojena z voskom, papir odstraniš in blago posušiš. Sušenje oz. hlajenje traja približno minuto. In doma narejeno “folijo” že lahko uporabiš.

Uporaba:
Toplota dlani “folijo”, prepojeno s čebeljim voskom, zmehča, zato jo lahko oblikuješ po želji. V nekaj sekundah se ohladi in ostane v želenem položaju in živilo ali posoda je tesno zaprta. Tako enostavna kot je njena uporaba je tudi njeno čiščenje, saj jo samo spereš s hladno vodo in posušiš. In spet jo lahko uporabliš.

Doma narejeno “folijo” sem testirala za zavijanje kruha, tesnjenje kozarca s sokom in v obeh primerih se je izkazala. Kruh se v 4 urah ni posušil, kozarec pa je tudi dobro zatesnila, kot lahko vidiš na fotografiji. Naj še dodam, da ima doma narejena “folija” krajšo življenjsko dobo od tiste prave Bee’s Wrap. Povedano drugače, večkrat jo je potrebno na novo prepojiti s čebeljim voskom.

Jo boš izdelal/a tudi ti? Sporoči mi, kako ti je uspela izdelava?

Pa lep pozdrav do naslednjič. 😉

Barbara ✿

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.