Kam z odsluženimi stvarmi?

Oblačila, knjige, revije, igrače, športna oprema, posoda itd. v vsakem stanovanju in hiši se najdejo stvari, ki jih nihče ne uporablja več in se na njih nabira prah. Če si zdaj pomislil/a, ja če jih nihče ne uporablja, potem pa v (primeren) zabojnik z njimi. Ne! Vse te stvari, ki so zame neuporabne, lahko nekomu polepšajo jutri, zato jih podari, zamenjaj ali vrednejše stvari prodaj. Manj odpadkov, manj težav z njimi v okolju. Da pa v prihodnje preprečiš nastajanje odpadkov je najbolje zavrniti in zmanjšati količino kupljenih izdelkov.

Preprečevanje (zavrni in zmanjšaj)
Kako najlažje preprečiti nastanek odpadkov? Tako, da trikrat premisliš, ali določen izdelek zares potrebuješ ali si ga samo želiš, pa naj bo to nov telefon, kavbojke ali svinčnik. V primeru, da ugotoviš, da izdelka ne potrebuješ nujno, ga enostavno ne kupi. Če nečesa ne kupiš, ti tega ne bo potrebno zavreči. In čemu se lahko brez slabe vesti izognemo prav vsi: plastiki za enkratno uporabo (plastenke za vodo, jedilni pribor za piknike, vrečke, slamice, kozarci, folija za zavijanje živil …), ki onesnažuje morja in oceane, neželeni pošti (res, da se da papir zelo uspešno reciklirati, vendar če reklamnih sporočil ne prebiraš, lahko enostavno na poštni nabiralnik nalepiš nalepko in poštar ne bo puščal reklamnih sporočil v tvojem nabiralniku, nalepko pa je možno kupiti v vseh poslovalnicah Pošte Slovenije). Zavrni tudi promocijski material, ki je običajno iz cenene plastike (na festivalih, konferencah itd.). Pri nakupovanju v živilskih trgovinah se v Sloveniji počasi uveljavlja nakupovanje brez embalaže. Povezavo do zemljevida trgovin najdeš tukaj.

Druga zelo učinkovita možnost, da preprečimo nastajanje odpadkov, je zmanjšanje obsega tistega, česar ne potrebujemo več. Pri nakupovanju se ne osredotočaj na količino temveč na kakovost in večfunkcionalnost izdelkov, saj jih boš le tako lahko uporabljal/a dlje časa, pa še poenostavil/a si boš življenje. Zelo pomembno je, da se ne pustimo zmanipulirati, da neki izdelek zares potrebuješ, čeprav imaš podobnega že doma. Poleg tega, da nakupuješ premišljeno, izdelkov, ki jih ne potrebuješ več, ne zavrzi, ampak jih podari, zamenjaj ali prodaj. Precej možnosti imaš, kje lahko oddaš reči, ki so še uporabne, a se na njih nabira samo prah.


Izmenjavo oblačil lahko organiziraš kar med prijatelji, znanci ali jih zamenjaj na organiziranih izmenjavah oblačil po večjih mestih, sicer pa jih bodo vesele humanitarne organizacije ali Centri ponovne uporabe po Sloveniji.

Prav tako lahko med prijatelji z otroki organiziraš izmenjevalnico igrač. Tako bodo otroci zamenjali igrače, ki jih ne uporabljajo več in hkrati dobili “nove”. V primeru, da se jih želiš dokončno znebiti, jih podari družini v stiski, ki jih ne more kupiti. Verjemi, da jih bodo njihovi otroci zelo veseli.

Športna oprema, oprema za vrtnarjenje, gospodinjski aparati, orodje, igrače, družabne igre, mali gospodinjski aparati, pohištvo, posoda itd. so vedno dobrodošli v Knjižnici reči in v Centrih ponovne uporabe.


Knjige (tudi šolske) je možno prodati na spletnih portalih ali Facebooku. Če s prodajo nisi uspešen/a, jih lahko oddaš tudi v knjižnicah po vsej Sloveniji.


Rabljena očala, ki jih ne potrebuješ več, se že več let zapored zbirajo po vsej Sloveniji za otroke iz tretjega sveta
(www.recikliraj-ocala.si). 

Še več koristnih informacij, kam lahko oddaš uporabne reči, boš zagotovo našel/a na spletu.

Iz e-knjige Danes besede, jutri dejanja (odlomek iz poglavja: 5 korakov do manj odpadkov). Nakup e-knjige tukaj.

Upam, da sem ti podala kakšno uporabno rešitev za stvari, ki jih ne potrebuješ več, da le te ne bodo romale v zabojnik za odpadke.

Maham v pozdrav do naslednjič. 😉

Barbara ✿

Fotografija: splet

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.