Naravni repelent za odganjanje klopov in komarjev

Toplejše in bolj sproščeno obdobje v letu poleg vsega lepega s seboj prinese tudi nadležne komarje in klope. Če se jim želiš izogniti je ena izmed možnosti, da uporabljaš repelente, ki naj bi jim “smrdeli” in posledično se te bodo izogibali.

Konvencionalni repelenti, ki jih lahko kupiš v trgovini vsebujejo kemikalije, ki so škodljive za živali in posledično tudi za človeka. Ena izmed škodljivih snovi v repelentu je deet (dietiltoluamid), ki vpliva na živčni sistem živali in tudi na človeka. Zato se ga je priporočljivo izogibati, saj repelent navadno pršimo po koži, deet tako prehaja v telo skozi kožo in še z vdihavanjem.

Obstaja tudi naravna alternativa, ki je bolj zdrava pa še smrdi ne. V nadaljevanju so navedeni trije recepti za repelente, ki odganjajo komarje in klope. Uporabljaš jih lahko brez skrbi tudi za pse in mačke.

Doma pripravljen repelent, ki odganja klope in komarje.
Doma pripravljen repelent (po 3. receptu), ki odganja klope in komarje.

1. recept: Z olupki agrumov nad komarje in klope
Olupke limone, grenivke in/ali pomaranče (če se le da BIO, sicer jih dobro operi s toplo vodo in sodo bikarbono) narežeš na majhne rezine in jih položiš v vrelo vodo in pustiš vreti 1 uro na zmernem ognju. Potem vse skupaj ohladiš in precediš v pršilo ali stekleničko. Repelent je pripravljen za uporabo.

2. recept: Aromaterapija
V 1 dcl vode ali kisa nakapljaš 10-15 kapljic eteričnega olja limone, pomaranče, limonske trave, evkaliptusa in/ali sivke. Vse skupaj dobro premešaš, naliješ v pršilo in že lahko uporabljaš. Pomembno je, da vsebino pršila vedno pred uporabo dobro pretreseš.

3. recept: Kombinacija obeh receptov
Olupke limone, grenivke in/ali pomaranče (če se le da BIO, sicer jih dobro operi s toplo vodo in sodo bikarbono) narežeš na majhne rezine in jih položiš v vrelo vodo in pustiš vreti 1 uro na zmernem ognju. Potem vse skupaj ohladiš in precediš v pršilo ali stekleničko. V pripravek dodaš še po 5 kapljic eteričnega olja (limona, pomaranča in/ali sivka). Vse skupaj dobro pretreseš pred vsako uporabo.

Da zares odženeš vse nepovabljene goste stran od sebe, naravni repelent uporabljaj vsake 2-3 ure… in brezskrbno uživanje v naravi se lahko začne. 😉

Barbara

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.