Odgovorno tudi na počitnicah

Vsi se veselimo počitnic, ko se poskusimo odklopiti od vsakdanjih skrbi, težav in dela. To je čas, ko naj bi sproščeno uživali. A za to, da uživamo, nam ni treba spremeniti dobrih navad. Če 50 tednov v letu ločujemo odpadke, nakupujemo lokalno pridelano hrano z vrečko iz blaga za večkratno uporabo, se vozimo z javnim prevozom … to lahko počnemo tudi tista 2 tedna, ko se odpravimo na zaslužen dopust, je tako? Ker nekako čutim, da se vsaj malo strinjaš z mano, sem tokratno objavo namenila prav odgovornemu počitnikovanju, saj moje, tvoje, naše navade vplivajo na okolico. Saj veš, kako pravijo: “Dober zgled je najboljša spodbuda.”

pocitnice1

  1. Ko si izberemo želeno destinacijo, je druga misel, kako priti do tja. Če nam res ni do javnega prevoza, ki roko na srce sploh ni slaba izbira, pa proste sedeže v avtomobilu ponudimo nekomu, ki se odpravlja v isti kraj in še nima prevoza. Na spletu najdemo strani, kjer se iščejo in ponujajo prevozi iz točke A v točko B. Te iste strani lahko izkoristimo sebi v prid, če še nimamo lastnega prevoza. Tako imata ponudnik kot iskalec prevoza oba korist, prvi si pokrije del stroškov za gorivo, drugi pa dobi poceni prevoz.
  2. Še preden se odpravimo na pot, damo v kovček vse stvari, ki jih bomo resnično potrebovali. Tako se izognemo nepotrebnemu nakupovanju stvari, ki jih že imamo doma.
  3. Ko prispemo na počitnice, lahko varčujemo z elektriko, vodo in ločujemo odpadke kot to počnemo doma. V primeru, da počitniške dni preživljamo v hotelu, se lahko odpovemo vsakodnevni menjavi brisač (če si enkrat obrišemo umite roke v brisačo, ta še ni za v pranje) in tako hotel privarčuje kar nekaj litrov vode in elektrike. Hotelske sobe imajo običajno tudi klimatsko napravo, vključimo jo, ko smo v sobi in izključimo, ko zapuščamo sobo. Vožnje z dvigalom pa zamenjajmo s sprehodom po stopnicah, malo rekreacije nikoli ne škodi. 
  4. Ker brez hrane in pijače ne gre, se na pot odpravimo s steklenico, ki smo jo napolnili z vodo iz pipe. Če se potepamo po tujini, se pozanimamo, ali je voda pitna, če ni potem ni druge, kot da si jo kupimo v trgovini. Hrano za na pot si spakiramo v posodo za večkratno uporabo. Na samih počitnicah pa preizkusimo lokalne specialitete, ki jih nudijo domačini, oz. nakupujmo (z vrečko za večkratno uporabo) na lokalnih tržnicah saj tako podpiramo lokalno ekonomijo. 
  5. Pri ogledovanju znamenitosti bomo odkrili največ skritih in lepih kotičkov s pomočjo lokalnih prebivalcev, ki kraje najbolje poznajo.
  6. Pri nakupovanju spominkov kupujmo funkcionalne izdelke iz naravnih materialov, ki jih izdelujejo domačini in ne nakita iz koral, slonovih oklov in iz drugih ogroženih vrst.
  7. Če bi radi na počitnicah preizkusili nov šport (srfanje, kajtanje, supanje …) za to ne rabimo kupiti nove opreme, ki jo bomo uporabljali le nekaj dni, saj si jo lahko izposodimo. 

To je le nekaj uporabnih nasvetov, ki jih lahko uresničimo na različnih koncih sveta ali pa kar v naši prelepi Sloveniji. Kjerkoli že boš preživljal/a počitnice, ti želim, da si napolniš baterije in uživaš z mislijo tudi na naravo.

Počitniški pozdrav do naslednjič. 😉

Barbara ✿

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.