Oznake na plastiki

Ozrem se po kotičku, v katerem običajno nastajajo blog zapisi. Želim preveriti, kaj vse imam, kar je narejeno iz plastike? Že samo na pisalni mizi kemični svinčniki, ravnilo, ohišje telefona, prenosnega računalnika in budilke, mape za shranjevanje zapiskov itd. S plastiko smo obdani prav na vsakem koraku. In prav zato sem se odločila, da pripravim zapis, v katerem želim predstaviti oznake na plastiki, ki jih je dobro poznati in seveda ponuditi nekaj rešitev, kako se plastiki izogniti. 

Oznake (trikotnik s številko v sredini), ki bodo predstavljene v nadaljevanju, se običajno nahajajo na dnu embalaže. 

#1 PET (ali PETE) – polietilen tereftalat
Oznako v večini primerov nosijo plastenke za vodo, olje in čistila, ki so namenjene enkratni uporabi. Obstaja možnost, da izpustijo potencialno nevarne snovi, kot so antimon, acetaldehid, BPA in DEHA, zato se jih je najbolje izogibati. Omenjene snovi lahko zmotijo delovanje hormonov v telesu, spojina DEHA pa je na seznamu morebitno rakotvornih snovi. 

#2 HDP (ali HDPE) – polietilen visoke gostote
Gre za “dobro” plastiko, za katero obstaja najmanjša verjetnost, da bo izpuščala kemikalije v živilo. Najpogosteje jo najdemo v pokrovčkih (tetrapaka) z mlekom in jogurtom, je delno prozorna ali pa popolnoma bele barve.

#3 PVC – polivinilklorid
Ta plastika izpušča dve strupeni kemikaliji – DEHP in BPA, ki sta endokrina motilca. Uporablja se za ograje, cevi in neživilske embalaže.

#4 LDPE – polietilen z nizko gostoto
Plastika ne izpušča kemikalij v vodo, a je proizvajalci ne uporabljajo za plastenke, ampak za izdelavo živilskih vrečk, desk za rezanje in bidone (za športne pijače).

#5 PP – polipropilen
Še ena od “dobrih” plastik, navadno bele ali polprozorne barve. Uporablja se večinoma za lončke za jogurt, (plastične) posode za večkratno uporabo, embalaže za kreme, ovitke za čokolado itd.

#6 PS – polistiren
Takšna oznaka pove, da obstaja nevarnost pred stirenom,  ki povzroča glavobole, omotičnost, utrujenost in zmedenost. Ta vrsta plastike se najpogosteje uporablja v kavnih lončkih za enkratno uporabo in za embalažo hitre prehrane.

#7 PC/PLA ali brez oznake – polikarbonat
To je najslabša mogoča plastika za živila, kajti izloča kemikalijo BPA (bisfenol A). BPA je večinoma v izdelkih iz trde plastike (plastenke za večkratno uporabo, v ovitkih zgoščenk, sončnih očalih, stekleničkah za dojenčke, igračah itd.) Večja izpostavljenost tej kemikaliji povečuje tveganje za sladkorno bolezen, hibe pri rojstvu, fibroide v materničnem tkivu, raka na prsih in pri moških za zmanjšano količino semenske tekočine ter raka na prostati. Ta vrsta plastike se uporablja v bidonih, pisarniških aparatih za vodo in celo plastenkah za dojenčke.

Z zmanjšanjem uporabe plastike bomo poskrbeli za naše zdravje in za (zdravje) našega Planeta. Kako lahko to narediš, preveri tukaj.

V branje ti priporočam še:
Alternativa nevarnim higienskim vložkom in tamponom,
Kako zdrava oblačila izbereš je samo tvoja odločitev in
Katere sestavine so v kozmetičnih izdelkih škodljive.

Ti je današnja objava všeč in misliš, da lahko še komu pomaga pri pri izbiri “bolj zdrave” plastike in iskanju alternativ, potem jo le posreduj naprej.

Do naslednjič ti maham v pozdrav. 😉

Barbara ✿

Zapis je nastal s pomočjo naslednjih virov: ZdravstvenaSmall footprint family in Alternet.
Foto: splet

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.