Poletni izziv: POBERI in ODNESI

Prosti čas z največjim veseljem preživljam v naravi. Vse prevečkrat me tam pričakajo odpadki, ki tja ne sodijo. Kljub temu, da smo v 21. stoletju in vsemu ozaveščanju, nekateri še vedno odpadke odmetavajo v naravo. Žalostno. Prav zato sem se odločila, da na blogu Pod cvetočo češnjo, letošnje poletje pripravim poseben Poletni Izziv: POBERI in ODNESI.

Vsem nam je skupno, da se med poletnimi počitnicami in dopusti radi potepamo in raziskujemo čudovite kotičke Slovenije in širnega sveta. In ker majhni koraki vodijo do velikih sprememb, te vabim, da se mi pridružiš pri Poletnem izzivu.

Poletni izziv poteka med 21. junijem in 31. avgustom 2017.
Na vseh svojih poletnih potepanjih in raziskovanjih čudovitih kotičkov opazuj in občuduj naravo z odprtimi očmi in če kje opaziš kakšen odpadek, naredi naslednje:

 • POBERI ga, če jih vidiš več, jih poberi več,
 • naredi izvirno FOTOGRAFIJO,
 • odpadke ODNESI na primerno mesto (koš, zabojnik …),
 • FOTOGRAFIJO (skupaj s krajem, kje si pobral/a in odnesel/a odpadke in številom pobranih odpadkov npr. 2 cigaretna ogorka in 1 plastenka ) objavi TUKAJ (v komentar pod objavo o izzivu), ali na INSTAGRAMU in uporabi #PoletniIzziv #PoberiInOdnesi @Podcvetococesnjo, da bom našla tvojo fotografijo. S poslano oz. objavljeno fotografijo zagotavljaš, da je fotografija tvoje avtorsko delo in da dovoljuješ, da jo uporabim v videu.

Jaz bom svoje fotografije pobranih odpadkov objavljala na Facebooku in Instagramu. Na začetku septembra 2017 bom pripravila video z vsemi fotografijami in približno količino pobranih odpadkov, da bomo videli, kako zelo uspešni smo bili.

Zakaj sodelovati?
Ker bomo naredili nekaj dobrega za naš planet. Če je dobro za naravo je dobro tudi za nas!

S tem izzivom ne želim dajati potuhe tistim, ki so neodgovorni in odmetavajo odpadke v naravo, ampak želim, da smo jim vsi sodelujoči v izzivu v zgled in opomin, da se lahko z malo truda v svojih dejanjih izboljšajo.

Zgleden in spoštljiv turist je tisti, ki v naravi pusti samo stopinje. Vse kar prinese s seboj, tudi odnese domov. Konkretne nasvete, kako biti trajnostno usmerjen turist, lahko prebereš tukaj.

Seveda nisem pozabila na nagrade. 😉
Glavna nagrada bo še čistejša in lepša Slovenija.
Nekaj sodelujočih v izzivu bom nagradila s trajnostnimi darili, ki so jih pripravili:
BeeZee EcoLand, ki ustvarja ekološka in trajnostna oblačila,
Bogart (Dr. Hauschka  in Brita),
Herbas, naravna trgovinica za eko nego,
Od morja do planin, spletna trgovina za ljubitelje narave,
Re.Vrečka, ki iz starih zaves ustvarjata upcycled vrečke ter
jaz (podarila bom e-knjigo Danes besede, jutri dejanja).

Sprejmeš izziv?
Povabi še svoje prijatelje in znance … več nas bo, večjo spremembo bomo naredili. HVALA! 🙂

Poletni izziv POBERI in ODNESI je zaključen.
Naredili smo kar nekaj dobrega za naravo. Rezultat poglej tukaj.

Pa lep poletni pozdrav do naslednjič. 😉

Barbara 

4 komentarji


 1. //

  Super akcija in odlicnaprva nagrada ;). Mi smo familjarno namorju vedno prvi dan pobiralci smeti na plazi in se vedno znova cudimo, koliko in kaj vse ljudje puscajo za sabo.


 2. //

  Nika, hvala pa vse pohvale tebi in tvoji družini, da ste zgled drugim. 🙂


 3. //

  Draga Barbara, nisem ti še utegnila napisati, da sem se pridružila tvojemu izzivu, grozno koliko smeti sem že tekom sprehodov pobrala in odnesla v koš, najbolj žalostna sem bila, ko sem naredila en krog okoli VELENJSKEGA JEZERA IN SO PLASTENKE, PAPIRČKI, CIGARETNI OGORKI LEŽALI VSEPOVSOD. Pa, ko je to tako lep kotiček Slovenije, ki ga je res vredno obiskati. Nikoli, ampak res nikoli pa ne bom razumela, kako lahko nekaj odvržeš tik pred košem na tla. Upam, da je tvoj izziv extra uspešen, mi smo pridni in pridno pobiramo smeti za drugimi in ti izrekam maximalno veliko podpore.


 4. //

  Monika, hvala. 💚 Bodite zgled še naprej. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.