Preklop iz hitre na počasno modo

Če spremljaš oglase in kampanje modnih blagovnih znamk, kaj hitro ugotoviš, da imajo vsak teden nov modni trend, ki ga moraš imeti v svoji omari, če želiš biti “IN”. Oblačila in obutev so cenovno zelo dostopni, da si jih večina ljudi lahko privošči in brez slabe vesti po parih dneh uporabe tudi zavrže. V ozadju poceni oblačil pa se skrivajo strupene kemikalije, otroško delo in onesnaževanje našega planeta. Vse to je hitra moda, ki ji danes sledi in jo podpira velika večina ljudi.

Počasna moda (slow fashion) je pravo nasprotje hitri modi (fast fashion) in meni tudi precej ljubša, saj njeni proizvajalci oblačil zmanjšujejo porabo surovin, spoštujejo naravo in sočloveka. V tokratni objavi želim s teboj deliti 5 pravil, ki se jih držim, ko potrebujem nova oblačila in obutev.

#1 Pregled šivov
Preden se odločim za nakup oblačila, obrnem oblačilo navzven. Z nežnim potegom preverim, kako močni so šivi, saj ne želim kupiti oblačila, ki bi se razparalo po prvi uporabi ali pranju.

#2 Izbor tkanine
Tkanine so lahko stkane iz niti naravnih vlaken rastlinskega izvora (bombaž in lan), vlaken živalskega izvora (svila in volna) ter umetnih sintetičnih vlaken ali mešanice naravnih in sintetičnih vlaken. Osebno mi najbolj odgovarja bombaž, ki velja za najbolj zastrupljeno rastlino, zato se vedno, ko je le mogoče, odločim za ekološko pridelan bombaž. Tak bombaž se goji brez pesticidov in herbicidov, kar pomeni manj negativnih vplivov na okolje in manj pridelka. Oblačilo iz ekološkega bombaža je mehkejše in bolj zdravo, a nekoliko dražje. Cena pa odtehta kakovost in dolgo življenjsko dobo.

#3 Ponovna uporaba, izmenjava in nakupi iz druge roke
Oblačila, ki niso več nosljiva ponovno uporabim (npr. strgane in pretegnjene majice razrežem in jih uporabljam kot krpo, iz ponošenih kavbojk sem naredila “torbica” za tablični računalnik). Oblačila, ki jih ne nosim, običajno podarim družini v stiski, ali odnesem na zbirno mesto. Vse pogosteje so organizirane izmenjevalnice, kjer oblačila, ki jih ne potrebuješ, zamenjaš s tistimi, ki so ti všeč. Nekaj oblačil in čevljev sem dobila in kupila tudi iz druge roke preko spleta ali v za to namenjenih trgovinah. 

#4 Raziskovanje blagovnih znamk
To je precej zamudno, a vredno svojega časa. Nekaj takšnih manjših in trajnostno usmerjenih blagovnih znamk sem že odkrila in pri njih tudi že opravila nakup, npr. BeeZee EcoKidRapanuiLanaBe, Bombažek in Viva’s.

#5 Nakupovanje z namenom
Vsak nakup oblačil in obutve je pri meni z namenom, da bom to stvar lahko nosila daljše časovno obdobje in ker jo v danem trenutku potrebujem. Nakupujem manj, boljše kakovosti in odgovorno (do svojega zdravja, okolja in vseh, ki so oblačilo/obutev izdelali zame). 

Še nekaj zanimivih objav iz arhiva:
Kako zdrava oblačila izbereš, je samo tvoja odločitev
Kdo plača pravo ceno naših oblačil?
Zdravo, naravno, udobno, modno in praktično spodnje perilo
Z ekološkimi trajnostnimi oblačili ščitimo zdravje in ustvarjamo sočutnejši planet

Če se ti zdi objava koristna, bom zelo vesela, če jo boš delil/a med svoje prijatelje in znance.

Do naslednjič pa le še lep pozdrav. 😉

Barbara

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja