Proizvodnja palmovega olja 1. del

Večkrat sem že izpostavila različne okoljske težave, ki jih vede ali ne vede podpiramo in financiramo. Tudi danes bom predstavila zelo perečo težavo, ki se tiče vseh nas. Palmovo olje. Zakaj je to rastlinsko olje tako sporno in zakaj dviga toliko prahu kljub vsestranski uporabnosti?

Palmovo olje je rastlinsko olje, ki se pridobiva iz sadežev oljne palme. Oljna palma prvotno izhaja iz zahodne Afrike, danes pa se le ta goji za pridelavo olja v Aziji ter Severni in Južni Ameriki. 85 % globalno proizvedenega palmovega olja, ki se ga izvozi je iz Indonezije in Malezije. 

Vse večje povpraševanje 
Vsako leto se proizvede več deset milijonov ton palmovega olja, kar predstavlja več kot 30 % svetovne proizvodnje zelenjave. To  rastlinsko olje najdemo v približno 50 % gospodinjskih izdelkov; v slaščicah, šamponih, kozmetičnih in čistilnih sredstvih, detergentih za pranje in zobnih kremah.

Velik porast povpraševanja industrije po poceni palmovem olju je vodilo v hitro širitev plantaž oljnih palm v Indoneziji in Maleziji. Med letoma 1990 in 2012 so se plantaže razširile iz 3,5 na več kot 13,1 milijonov ha. Po nekaterih ocenah je kar 63 % teh plantaž nastalo na področjih, kjer je bil izsekan pragozd, kar 30 % pa na izsušenih šotiščih.

Posledice proizvodnje palmovega olja
Plantaže oljne palme imajo v primerjavi z vsemi globalno pomembnimi kmetijskimi pridelki največji ogljični odtis na površino zemlje. Zakaj? Ker za vzpostavitev nasadov izsekavajo gozdove in izsušijo šotišča. Analize kažejo, da se emisije Indonezije v nekaterih dnevih dvignejo nad emisije celotne industrije ZDA, tudi zaradi zelo pogostih požarov.

Plantažna pridelava olja v 70 % primerov nadomešča druge načine rabe zemlje ter ima uničujoč vpliv na celotno krajino, biotsko raznolikost in ljudi, ki tam živijo. Palme za rast potrebujejo veliko vode, zato so okoliška zemljišča izsušena. Zaradi tega je nemogoče gojiti riž in druge poljščine. Veliko malih kmetij in ekosistemov je bilo uničenih, prebivalci pa razseljeni. Tisti, ki ostajajo na teh območjih, so primorani kupovati hrano, ki so si jo lahko v preteklosti pridelali sami.

Življenjski prostor orangutana je bil v zadnjih 20 letih v 90 % uničen, zato so na seznamu ogroženih živalskih vrst. Orangutan je živalska vrsta, ki igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravja ekosistema, saj je pomemben za širjenje semen deževnega gozda. Mnoga semena kalijo le, če pridejo skozi črevesje orangutana, zato je ta primat bistven za obstoj gozda. Orangutan ni edina vrsta, na katero vpliva proizvodnja palmovega olja; podobna žalostna usoda je doletela tudi mnoge druge živalske in rastlinske vrste.

Se mora res vse to dogajati, da so piškoti bolj okusni?

Se nadaljuje tukaj.

Lep pozdrav do naslednjič. 😉

Barbara ✿

Vir: Say no to palm oil, Focus
Foto: splet

2 komentarja


  1. //

    Zakaj pride do tako pogostih požarov?


  2. //

    Dele gozdov izsekajo in požgejo, da lahko potem zasadijo oljne palme. Prst je na teh območjih siromašna, zato se izsekavanje in požiganje hitro nadaljuje… posledice so vidne na drugi fotografiji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.