Razlika med naravno in ekološko kozmetiko

Napisi kot so “naravno”, “BIO”, “EKO” in “organsko” so zelo pogosti in popularni na kozmetičnih izdelkih. Vse kar ima napis “naravno” je trenutno IN, pa čeprav ni N od naravnega. V marketinške namene se zlorabljajo vsi zgoraj omenjeni nazivi. Opažam pa tudi, da se ne loči med naravno in ekološko kozmetiko, večina misli, da je vse to eno in isto. Pa ni! Tokratni zapis bo posvečen razliki med (certificirano) naravno in ekološko kozmetiko. Razlika ni samo v imenu, ampak tudi v pripadajočem certifikatu in v sestavinah.

Naravna kozmetika
Po napisu sodeč mogoče pričakuješ, da so sestavine v izdelku 100 % naravnega izvora, pa žal ni tako. Izdelki (certificirane) naravne kozmetike vsebujejo naravne sestavine rastlin, ki niso nujno ekološko pridelane. Dovoljena je uporaba sestavin, ki jih pridobijo iz naravnih surovin, niso pa dovoljene sintetične dišave in barvila, parafini, silikoni ter drugi naftni derivati. Lahko vsebujejo tudi nekatere konzervanse, ki so identični tistim v naravi. To so benzojska kislina, salicilna kislina, sorbinska kislina in benzilni alkohol. Njihova uporaba mora biti jasno označena na deklaraciji izdelka.

Ekološka kozmetika
Pri ekološki kozmetiki se zatakne že pri imenu. Oznake “EKOloško”, “BIOloško” in “organsko” pomenijo v državah EU isto, saj velja v vseh državah enotna zakonodaja, ki natančno določa pravila ekološke pridelave, proizvodnje, kontrole, certificiranje in označevanje. Vsaka država članica pa si je izbrala eno od poimenovanj kot uradno in v slovenskem jeziku je to oznaka EKOLOŠKO. Več o tem tukaj.

Če je kozmetika certificirana kot ekološka, mora izpolnjevati stroge standarde pri sestavinah in procesu izdelave. Ne sme vsebovati smukca, sintetičnih snovi, petrokemikalij, parabenov, gensko spremenjenih snovi in ne sme biti testirana na živalih. Le redki izdelki dosegajo standard ekološke kozmetike in ti so vedno označeni z ustreznim certifikatom.

Najlažje se naravna in ekološka kozmetika loči po certifikatih
V EU velja, da se kot naravne ali ekološke lahko označuje kozmetične izdelke, ki vsebujejo le za vzorec naravnih sestavin, ostale so lahko sintetične. Zato je najbolje, da se ravnaš po oznakah certifikatov na izdelkih. Certifikati se med seboj razlikujejo, eni pokrivajo samo naravno kozmetiko, drugi samo ekološko in tretji naravno in ekološko kozmetiko. Podrobnosti o posameznih certifikatih izveš tukaj.

Pri nakupu negovalne in dekorativne kozmetike bodi vedno pozoren/a na certifikate, ki ti bodo povedali ali gre za naravno in/ali ekološko kozmetiko. Če na embalaži izdelka ni certifikata, potem ne gre za naravno in/ali ekološko kozmetiko. Svetujem ti, da takim izdelkom še posebej dobro preveriš sestavine. Katerim sestavinam se je res dobro izogniti, izveš tukaj.

Vedno izberi kozmetične izdelke najboljše kakovosti ali si jih izdelaj sam/a iz preverjenih (“čistih”) sestavin, saj si ti in tvoja koža zaslužita le najboljše! 

Lep pozdrav do naslednjič.

Barbara

Viri:  Bodi Eko in Lekarnar.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.