Soda bikarbona – osebna nega

Sodo bikarbono se lahko uporablja na različne načine. Kako sodo bikarbono uporabljati kot okolju prijazno čistilo, lahko prebereš tukaj.

Tokrat bo beseda tekla o pripravkih iz sode bikarbone, ki jih preprosto narediš doma in uporabljaš za osebno nego.

Čisti zobe: zobno ščetko splakneš z vodo in jo “pomočiš” v sodo bikarbono na žlički. Prav tako si splakni zobe, da so mokri in si normalno umiješ zobe (ščetkaj nežno, da ne poškoduješ dlesni). Soda bikarbona je po okusu nekoliko slana in ko si na koncu splakneš zobe z vodo, se ti bo zdelo, da je sladka. 🙂 Zobje bodo po ščetkanju veliko bolj gladki in beli, kot po umivanju z navadno zobno kremo. Ne pretiravaj z uporabo sode!

Blaži zadah: 1/2 male žličke sode bikarbone dobro premešaš v kozarcu vode in pripravek grgraš. Pripravek lahko uporabljaš tudi kot ustno vodico (samo splakneš zobe).

Čisti lasišče: V šampon primešaš 1 čajno žličko sode bikarbone, dobro premešaš in si s pripravkom umiješ lase. Tak pripravek z lasišča odstrani vso umazanijo in blaži nadaljnjo mastenje las.

Razstruplja telo: doma pripravljeni maski za obraz lahko dodaš 1/4 čajne žličke, kopeli pa 3-5 velikih žlic sode  bikarbone (odvisno od količine vode) in tako poskrbiš za razstrupljanje telesa.

Blaži sončne opekline: sončne opekline lahko blažiš s sodo bikarbono na dva načina. 1/4 skodelice sode bikarbone streseš v hladno vodo in si s tem spiraš s soncem opečeno kožo. Drugi način pa je, da si z enake količine sode bikarbone in petih kapljic eteričnega olja sivke ustvariš pasto (vodo dodajaš po potrebi), ki jo naneseš na (s soncem) opečeno področje. Pasta naj se na koži posuši, nato pa jo spereš s hladno vodo. Soda bikarbona na (s soncem) opečeni koži deluje zelo blagodejno, saj uravnava pH kože.

Ščiti telo pred neprijetnim vonjem (potenje): 1/4 čajne žličke sode bikarbone potreseš na dlan, dodaš nekaj kapljic vode (ali naravno eterično olje za prijetnejši vonj), podrgneš med dlanmi in naneseš pod pazduhe. Za občutljivejšo kožo predlagam alternativo brez uporabe vode (in eteričnega olja). V primeru, da te moti prah pod pazduho, ga lahko po nanosu obrišeš s suho brisačo in ostanek še vedno zagotavlja učinkovito preprečavanje razvoja bakterij in vonjav vsaj 24 ur.
Zelo učinkovita je tudi pri težavah z neprijetnimi vonjavami (v primeru neustreznih obuval), samo naprašiš jo po stopalih.

Soda bikarbona je zares zelo uporabna… poznaš še kakšen “recept” za osebno nego? Zelo ga bom vesela, zato ga zapiši kar v komentar (spodaj). Hvala. 🙂

Barbara ✿

Foto: splet

4 komentarji


 1. //

  Zmes za čiščenje lasišča je preverjeno učinkovita. Preseneča me pa ta proti opeklinam, pričakovala bi, da bo invazivno do poškodovane kože….bomo preizkusili:)
  Je možno da bi pri splakovanju(umivanju) zob tudi zniževala kisline ki povzročajo karies?
  lp


 2. //

  Katarina, hvala za komentar. Opekline so mišljene sončne in ne opekline (npr.) pri kuhanju.

  Ja je možno, da znižuje kisline. Kot rečeno pri umivanju se ne sme pretiravat z uborabo sode. Grgranje in splakovanje pa lahko prakticiraš vsak dan.

  Lp 🙂


 3. //

  Soda se po izkušnjah super obnese tudi pri ostranjevanju belih oblog na jezičku in notranjosti ustne votline pri dojenčkih (soor). Vzameš gazico, jo pomočiš v prekuhano vodo in nato v sodo ter s tem odstraniš bele oblogice po notranjosti ust.Ker soda deluje protimikrobno se po nekaj dneh uporabe situacija izboljša:)
  Sama sem jo uporabila na podoben način tudi ko sem imela kakšno afto na dlesni.

  Lp


 4. //

  Petra, hvala za zelo uporabne nasvete.
  Lp 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.