Sprehod po Škocjanskem zatoku

Danes te želim popeljati na sprehod po Škocjanskem zatoku, kjer te na vsakem koraku po krožno urejeni učni poti spremljajo zanimivi glasovi, pomirjajoče zelenje in opazovalnice. Sama sem Škocjanski zatok obiskala že večkrat, v različnih letnih časih in vedno znova sem bila navdušena nad življenjem v njem. Še posebej me je presenetil v prenovljeni in dograjeni obliki. 

Naravni rezervat Škocjanski zatok je 122 hektarjev veliko sredozemsko mokrišče in hkrati največje brakično (polslano) močvirje v Sloveniji, ki je izjemnega pomena zaradi bogate favne in flore. Med rastlinami so najbolj znane slanuše, to so rastline, ki so prilagojene na sol v zraku in tleh. V živalskem svetu pa prevladujejo ptice, ornitologi so jih doslej v Zatoku popisali več kot 200 različnih vrst. Poleg ptic je možno videti tudi kačje pastirje, hrošče, metulje, ribe, dvoživke, plazilce in sesalce, med katerimi so še posebej zanimivi kamarški konji in istrsko (podolsko) govedo.

naravni-rezervat-skocjanski-zatok1

naravni-rezervat-skocjanski-zatok2

naravni-rezervat-skocjanski-zatok3

naravni-rezervat-skocjanski-zatok4

naravni-rezervat-skocjanski-zatok5

naravni-rezervat-skocjanski-zatok6

naravni-rezervat-skocjanski-zatok7

naravni-rezervat-skocjanski-zatok8

Si že obiskal/a Zatok? Če ne, potem to stori čim prej, saj ga je zares vredno obiskati in uživati v vsej njegovi lepoti. 

Do naslednjič pa le še lep pozdrav. 😉

Barbara ✿

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.