Teden nezavržene hrane

V petek, 26. maja, se je na Pogačarjevem trgu v Ljubljani začel Teden nezavržene hrane, ki bo trajal do petka, 2. junija. Pobuda je nastala kot odgovor na problem zavržene hrane in združuje najboljše slovenske kuharske mojstre, ki so predani trajnostno naravnani pripravi hrane. Pobudo je podprl tudi najboljši kuharski mojster v Evropi Massimo Bottura, ki je s svojo neprofitno organizacijo Food for Soul začel pravo revolucijo na področju zmanjševanja količine zavržene hrane.

Da je v Sloveniji res velik problem zavržena hrana, dokazujejo naslednje številke:
Vsak Slovenec povprečno letno zavrže 72 kg užitne hrane, cela Slovenija pa 150.000 ton. To je enako teži 30.000 odraslih slonov ali količini hrane za 6.000 povsem polnih tovornjakov. 

Prav Massiomo Bottura je uradno otvoril Teden nezavržene hrane z besedami:“Hrana nam predstavlja užitek, hkrati pa jo moramo spoštovati in je manj zavreči. Pomembno je, da združimo moči in si skupaj prizadevamo za čim manj zavržene hrane.” Luka Jezeršek pobudnik projekta pa je v svojem govoru opozoril na glavni problem v Sloveniji:Hrana pri nas postaja nekaj samoumevnega. Na eni strani se ogromno pogovarjamo o kulinariki in kako kuhati. Na drugi strani pa iz domačih hladilnikov mečemo še užitno hrano v smeti, ker hrane nimamo časa pripraviti, ker jo kupimo preveč itd.”  

10 nasvetov organizatorjev za manj zavržene hrane
1. Kupujmo le toliko hrane, kot je lahko pojemo – sami, kot družina ali v družbi.
2. Za kuhanje si vzemimo čas. Tako bomo bolje načrtovali in pri kuhanju uporabili le tisto, kar resnično potrebujemo.
3. Iz enega živila pripravimo več različnih jedi ali eno jed za več obrokov.
4. Preden hrano zavržemo, se prepričajmo, ali res ni več užitna.
5. Živila s krajšim rokom uporabe postavljajmo na sprednji del police v hladilniku.
6. Delikatesnih izdelkov nikoli ne shranjujmo v bližini surovega mesa.
7. Živila odmrznemo tako, da jih pustimo čez noč v hladilniku.
8. Najnižja polica v hladilniku je najhladnejša, zato tam hranimo surovo meso.
9. Uporabljamo napredne naprave in belo tehniko, kot so na primer hladilniki, ki podaljšujejo svežino sadju in zelenjavi, ali hladilniki z dvema ventilatorjem, ki preprečujeta mešanje zraka v hladilniku in zamrzovalniku, s čimer ohranjamo svežino živil.
10. Hladilniki z vgrajenim modrim svetilom vzpodbujajo fotosintezo. Sadje in zelenjava ohranita več okusa, njuna prehranska vrednost in svežina pa trajata dlje.
Še več nasvetov najdeš v e-knjigi Kako porabiti ostanke hrane in Danes besede, jutri dejanja.

Za konec pa še nekaj foto utrinkov z včerajšnje otvoritve Tedna nezavržene hrane. Po uradni otvoritvi so nam v »pop-up« kuhinji za pokušino pripravili slano in sladko jed po principu nič zavržene hrane.

Massimo Botura podpornik Tedna nezavržene hrane.
Luka Jezeršek pobudnik projekta Teden nezavržene hrane.
Sladkajzarica v pripravi …
Zero hero sendvič in sladkajzarica.
Sladkajzarica v vsej svoji sladkosti.

Teden nezavržene hrane se nadaljuje z vsakodnevnimi brezplačnimi delavnicami in drugimi dogodki. Program si lahko pogledaš tukaj.

Že danes se lahko jaz, ti in mi vsi potrudimo ter vnesemo majhno spremembo v pripravo obrokov, da bomo zavrgli manj hrane. Do naslednjič pa samo še lep pozdrav. 😉

Barbara

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.