Uporaba palmovega olja 2. del

V prvem zapisu o palmovem olju, sem pisala o posledicah njegovega pridelovanja. Tokrat želim s teboj deliti nekaj informacij, za kaj vse se uporablja palmovo olje, pod kakšnimi imeni se skriva in kaj lahko kot potrošniki naredimo, za dobrobit vseh živih bitij in našega planeta.

Kje vse ga najdemo?
Palmovo olje je danes najbolj uporabljeno rastlinsko olje, uporablja se za biogoriva, hrano (pica, čokolada, piškoti, sladoled, margarina itd.), čistila, krmo, sveče in kozmetiko (mila, šamponi, šminke itd.). 

Društvu Focus je v okviru projekta SupplyCha!nge pod drobnogled vzelo piškote v slovenskih supermarketih in analiza je pokazala, da kar 80 % piškotov vsebuje palmovo olje. Od tega je manj kot 0,1 % ekološko certificiranega. Kar 90 % pa vsebuje palmovo olje brez certifikatov ali informacij o načinu pridelave. Še bolj skrb vzbujajoče je, da trenutno v naših supermarketih vsak drug izdelek vsebuje palmovo olje.

Palmovo olje se skriva pod 200 različnimi imeni
Precej živilskih izdelkov ima palmovo olje, navedeno kot rastlinsko olje. V neživilskih proizvodih (čistila, sveče, kozmetika …) pa je kar 200 različnih poimenovanj za palmovo olje. Tukaj lahko preveriš imena.

Potrošniki imamo veliko moč
Z nakupi podpiramo in financiramo uničujočo pridelavo palmovega olja. Kaj lahko storimo, da se bo njegova uporaba zmanjšala:

  • Zmanjšajmo rabo, kar lahko dosežemo tako, da kupujemo lokalne in sezonske ter certificirane surovine.
  • Kuhajmo doma, ne kupujmo na pol pripravljene jedi, saj zelo pogosto vsebujejo palmovo olje.
  • Piškote in peciva si specimo doma.
  • Spremljajmo problematiko in o njej ozavestimo še svoje prijatelje.
  • Bodimo pozorni na oznako RSPO in Green Palm. Oznaka RSPO zagotavlja nakup izdelkov s certificiranim  trajnostnim palmovim oljem. Takšno palmovo olje je bilo proizvedeno na družbeno in okoljsko odgovoren način. Druga oznaka je Green Palm, ki označuje izdelke, ki podpirajo prehod na certificirano pridelavo palmovega olja. Prihodki od certifikata Green Palm pomagajo pridelovalcem financirati prehod na trajnostno pridelano palmovo olje.
  • Podjetja opozorimo in jim predlagajmo, naj namesto palmovega olja uporabijo lokalno pridelana olja.

Se nadaljuje … 

Lep pozdrav do naslednjič. 😉

Barbara ✿

Viri: Focus, Rainforest Rescue, Palm oil investigations in WWWF

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.