Vsestranska uporaba kokosovega olja

Kokos … všeč mi je v vseh svojih oblikah (kokosov čips, olje, voda, sladkor ali mleko), saj vedno ukroti lakoto. Težko je najti bolj univerzalen izdelek kot je kokosovo olje, ki se lahko uporablja za pripravo jedi, nego kože, las, zob, britje, masažo itd. Tokrat želim s teboj deliti kako in kje (jaz) uporabljam kokosovo olje.

kokosovo-olje1

Jaz uporabljam Cobio kokosovo olje Malaita. Te zanima, zakaj?
Ker je 100 % ekološko pridelano in predelano na neokrnjenih kmetijah z otokov južnega Pacifika ter kmetij vzhodne obale Indije, brez uporabe umetnih gnojil, pesticidov, topil ali drugih umetnih dodatkov. Kokosovo olje Cobio in proizvodna mesta imajo certifikat o ekološki predelavi EU in polnjenju.

Ker je ekstra deviško, hladno stiskano in narejeno iz prvega in edinega stiskanja v manj kot eni uri od odprtja kokosovega oreha. 

Ker je predelano ročno
in na ta način ohranja pristen okus, izvirno sestavo, brez izgube dobrih lastnosti. 

Ker je znano njegovo poreklo in skrb za pravično trgovino
, saj DME (angl. Direct Micro Expelling) tehnologija tako pomembno vpliva na izboljšanje življenja lokalnih skupnosti, saj imajo proizvajalci kokosovega olja Cobio s proizvodnjo prihodek, ki je nekajkrat večji od dohodka proizvajalcev prečiščenega kokosovega olja, hkrati se ohranja tradicionalno družinsko življenje pridelovalcem in predelovalcem kokosovega olja. Pri postopku pridobivanja Cobio olja se izrabljajo samo surovine iz obnovljivih virov, tako da v procesu ni odpadkov, ki jih ne bi bilo mogoče reciklirati. Še več podrobnosti najdeš tukaj.

Zdravilni učinki:
100 % ekološko ekstra deviško hladno stiskano kokosovo olje je naraven vir lavrinske, kaprinske, kaprilne, kapronske in miristinske kisline, ki zvišujejo telesno odpornost, ter maščobnih kislin, ki jih organizem pretvori v energijo. Uživanje kokosovega olja izboljša absorpcijo omega-3 maščobnih kislin, kalcija in magnezija ter vseh vitaminov (A, D, E in K), ki so topni v maščobah. Poleg vseh naštetih lastnosti je kokosovo olje eno redkih olj, ki ostane stabilno pri pregrevanju (ne prihaja do tvorbe škodljivih trans maščobnih kislin), zato je zelo primerno za kuhanje in peko.

Kako in kje uporabljam kokosovo olje?
Nega kože: iz posodice vzamem malo čistega kokosovega olja in z njim namažem kožo po celem telesu, vključno z obrazom, saj je zelo dobro naravno vlažilno sredstvo. Po neprespani noči je super rešitev za nego kože okrog oči, ker odpravlja zabuhlost, podočnjake in gube. Kokosovo olje je zelo učinkovit odstranjevalec ličil. Na vlažno bombažno blazinico nanesem zelo malo (2-3 kapljice) kokosovega olja in si odstranim ličila. Ko so ličila odstranjena si obraz umijem z mlačno vodo in kožo negujem kot običajno. V vetrovnih in mrzlih dneh je čudovita rešitev tudi za razpokane ustnice, če ga poješ je to veliko bolj zdravo od sintetičnih balzamov.

Nega las: kokosovo olje uporabljam za regeneracijo las, ki jih mehča in vlaži. Jušno žlico kokosovega olja zmešam z 1 čajno žličko MSM-ja (mineral lepote) in nanesem na lase po celotni dolžini. Mešanico pustim delovati vsaj 1 uro (bolje več) in potem si lase umijem kot običajno. Za suhe konice ali če želiš poudariti volumen las, ga nanesi na konice po umivanju.

Nega zob: pred kratkim sem prvič preizkusila mešanico (sode in kokosovega olja) za umivanje zob, ki na naraven način poskrbita za bolj bel nasmeh. Uporaba mešanice je primerna za posebne priložnosti, saj lahko soda poškoduje sklenino, ob čezmerni uporabi. 

Največ ga seveda uporabljam v prehrani, predvsem kadar si pripravljam presne sladice, smoothie, energijske ploščice in za peko palačink. Pred kratkim sem ga prvič uporabila pri pripravi arašidovega masla. Rečem lahko, da nobena kupljena različica masla ni tako okusna kot domača. Za pripravo potrebuješ samo popečene neslane arašide, ščep soli in eno jušno žlico kokosovega olja. Vse sestavine dobro zmešaš v multipraktiku in arašidovo maslo že lahko namažeš na kruh.kokosovo-olje2

Cobio kokosovo olje najdeš na spletu in Facebooku, kjer izveš vse podrobnosti o njihovih izdelkih (kokosovo olje in kokosov sladkor), recepte in še veliko zanimivosti.

Za konec me zanima samo še, kako in kje pa ti uporabljaš kokosovo olje?

Barbara ✿

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.