Zakaj pobiram odpadke za drugimi?

Vprašanje iz naslova slišim zelo pogosto, še posebej od kar poteka na blogu poletni izziv Poberi in odnesi. Na kratko bi lahko rekla, ker se mi zdi prav, da to storim, čeprav nisem na čistilni akciji. A kaj hitro dobim pod nos, da dajem potuho tistim, ki so neodgovorni in odmetavajo odpadke v naravo. Mogoče res, a jaz na to gledam drugače. 

Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.
 Mahatma Gandhi

Na življenje se trudim gledati s pozitivne plati, vedno poizkušam najti rešitev in se izogibati težavam. Tudi na blogu bi lahko razpredala o tem, kaj vse je narobe in obsojala, kako nedopustno se nekateri obnašajo do narave. Roko na srce ne zatiskam si oči, ampak iščem rešitve. Tudi s poletnim izzivom želim nekaj prispevati k rešitvi. Sama se trudim biti sprememba, ki jo želim videti v svetu in hkrati spodbuditi ljudi, da tudi oni nekaj prispevajo k tej rešitvi. Pa čeprav samo s premišljevanjem, ki kasneje pripelje do dejanj.  Priznam, včasih se počutim kot čudakinja, ki pobira odpadke za drugimi. Včasih me imajo tudi drugi za čudakinjo. 🙂 Kot gospa v terencu na Miklošičevi v Ljubljani, ki je ustavila na semaforju, imela je rdečo luč. Ob prehodu ceste sem mimogrede na prehodu pobrala embalažo (vsem dobro znanih) rogljičkov in jo odložila v koš na pločniku. Gospa pa mi je pohupala in nazorno pokazala, kaj je pa s tabo narobe. Jaz sem se ji samo nasmehnila in nadaljevala svojo pot. 🙂 Mogoče sem v njenih očeh res storila nekaj “nepredvidljivega” ali celo “nezaslišanega”, a meni se je to zdelo povsem samoumevno dejanje.

Največja grožnja za naš planet je prepričanje, da ga bo rešil nekdo drug.
Robert Swan

Življenje me je naučilo, da je brezpredmetno čakati, da bo nekdo drug nekaj naredil, če pa lahko to storim jaz. Vsem je dobro znano, koliko enih obljub in besed podpore je izrečenih, dejanj pa precej manj. Prav zato se trudim, da sem vsakodnevno kar se le da prijazna do našega čudovitega planeta. Tudi jaz ne pobiram odpadkov za drugimi vsak dan, ko pa sem primerno opremljena z rokavicami in vrečko pa to z veseljem in brez sramu naredim.

Zadnji del odgovora pa je zagotovo zavedanje, da sem naredila nekaj dobrega.

Dodala bi še, da se zavedam, da se bo moralo še veliko spremeniti, predvsem v naših glavah, da bomo s premišljenimi dejanji proizvedli manj odpadkov in le teh na koncu njihove življenjske dobe ne zavrgli v naravo. Do takrat pa kakšen pobran odpadek ne bo škodil. 😉

Kaj pa ti, pobiraš odpadke za drugimi? Kar pogumno zapiši svoje razmišljanje v komentar spodaj. Še vedno pa lahko sodeluješ v poletnem izzivu

Maham v pozdrav do naslednjič. 😉

Barbara 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.