Zdravju in okolju prijazne počitnice

Pred dnevi me je šokiral podatek, da v povprečju evropski dopustniki dnevno proizvedejo 1 kg odpadov. To pomeni 3 tisoč ton odpadov več samo v Sloveniji, ki je v prvem četrtletju zabeležila več kot 3 milijone prenočitev. Noro. Ker ne želim biti povprečen evropski turist in ker ne želim, da se naš planet dobesedno zaduši v odpadkih, je čas, da stopimo skupaj in prispevamo vsak svoj delež. Si za?

Pripravila sem 10 napotkov, da bodo tvoje letošnje počitnice kar se da prijazne do tvojega zdravja in okolja:

 1. Izberi kremo za sončenje, ki je varna za tvoje zdravje in za morske organizme 
  Izogibaj se kremam, ki vsebujejo Oxybenzon in Butilparaben, ki že v zelo majhnih količinah prispevata k beljenju koral. Bolje je izbrati kreme za sončenje z mineralnimi filtri, a filtri naj ne bodo v nano velikosti! Še več koristnih informacij lahko prebereš tukaj.
 2. Limonada je okusna tudi brez slamice
  Ob naročilu prosi, če ti jo lahko postrežejo brez slamice, če res ne moreš brez nje pa imej vedno s sabo tako za večkratno uporabo. 
 3. V kovček spakiraj vrečke iz blaga za večkratno uporabo
  Uporabne so za nakupovanje in za varovanje oblačil na poti.
 4. Vedno imej pri roki stekleničko za vodo
  V Sloveniji lahko stekleničko ponovno napolniš z vodo praktično povsod in je zato ne kupuj v plastenkah. Tudi v tujini (EU) se najdejo pitniki s pitno vodo.
 5. Posodice za večkratno uporabo, v katere si pripraviš slastno malico za na pot.
 6. Hladilna torba za na plažo
  Hrana in pijača v hladilni torbi ostane dlje časa sveža in posledično jo manj zavržemo. Tudi na počitnicah pazimo, da še užitne hrane ne zavržemo.
 7. Lesena zobna ščetka, ki je super alternativa plastični, saj jo lahko po obrabi odložiš kar na kompost.
 8. Draga dama, ne odhajaj od doma brez menstrualne skodelice in/ali pralnih vložkov
  Že ptički čivkajo, da je za žensko zdravje in okolje precej boljša alternativa higienskim vložkom in tamponom za enkratno uporabo, uporaba menstrualne skodelice in/ali pralni vložki. Več podrobnosti lahko prebereš tukaj.
 9. Doma pripravi repelent proti klopom in komarjem
  Ena izmed škodljivih snovi v konvencionalnem repelentu je deet (dietiltoluamid), ki vpliva na živčni sistem živali in tudi človeka. Zato se ga je priporočljivo izogibati, saj repelent navadno pršimo po koži, deet tako prehaja v telo skozi kožo in še z vdihavanjem. Recept za doma pripravljen repelent je objavljen tukaj.
 10. Bodi zgled s svojimi dejanji in deli ta zapis naprej.

Mogoče te zanima še zapis Odgovorno na počitnicah.

Če se odpravljaš na enodnevni izlet, vikend oddih ali več tedenske počitnice, ti v vsakem primeru želim nepozabno poletje. 😉

Barbara ✿

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.