Že poznaš Billings metodo?

Alison Kogoj Grgič je diplomirana medicinska sestra ter predavateljica in učiteljica Billings metode. O omenjeni metodi sem prvič brala na njenem blogu, Alica v čudežni deželi. Tematika se mi je zdela zelo zanimiva in poučna, zato sem se odločila, da Alison povabim, da nam pove kaj več o Billings metodi. 

Kaj je Billings metoda?
Billingsova ali ovulacijska metoda je ena izmed metod naravnega načrtovanja družine. To pomeni, da par ne uporablja nikakršne oblike hormonske ali mehanske kontracepcije. Danes vemo, da smo ženske večino ciklusa neplodne in v tem času ne more priti do spočetja. Metoda temelji na poznavanju fiziologije menstrualnega cikla, ženska se nauči spremljati in opazovati svoj menstrualni ciklus in iz njega natančno prepoznati plodne in neplodne dneve. Glavni indikator za spremljanje lastnega menstrualnega ciklusa je opazovanje sluzi materničnega vratu ter ostalih izločkov iz nožnice. Par se na podlagi tega ali si nosečnosti želi ali ne v plodnih dneh poslužuje spolnih odnosov ali pa te v tistem obdobju odloži. Ob enem pa ženske metodo uporabljajo za spremljanje lastnega ginekološkega in reproduktivnega zdravja. S pomočjo metode se lahko odkrije tudi vzrok neplodnosti in posledično neplodnost tudi vzorčno zdravi.

Komu in kdaj je namenjena?
Metoda je namenjena vsem ženskam v kateremkoli reproduktivnem obdobju, mladim dekletom v času po menarhi, v obdobju dojenja in v času po dojenju, ženskam po prenehanju jemanja hormonske kontracepcije, ženskam v predmenopavzalnem obdobju in v obdobju menopavze. Metoda je primerna ne glede na neurejenost ciklusa! Namenjena je tako samskim ženskam kot parom. Enkrat, ko se ženska / par metode nauči ji / jima to ostane za celo življenje. Metodo danes poučujejo in uporabljajo na vseh kontinentih sveta.

Se ji je v katerem primeru boljše izogniti?
Ne pride v poštev v primerih, ko ženska jemlje hormonsko kontracepcijo (tablete, injekcije, spirala, maternični vložek …). Tak ciklus ni njen ciklus, ampak spremenjen, umeten ciklus, ki je tak postal zaradi posledice jemanja hormonske kontracepcije.


Pri čem nam lahko pomaga?
Za odlaganje nosečnosti, za doseganje nosečnosti – to je predvsem dobrodošlo pri parih z zmanjšano plodnostjo, pri spremljanju lastnega ginekološkega in reproduktivnega zdravja, kar omogoča zgodnje prepoznavanje patoloških stanj in pri odkrivanju vzrokov neplodnosti. In še ena prednost: ko ženska zanosi, ve kdaj v ciklusu se je zgodila ovulacija in kdaj je prišlo do spočetja in tako lahko sama natančneje izračuna datum poroda otroka. Tako se izogne posplošenemu računanju, ki temelji na prepričanju, da se ovulacija vedno zgodi na 14. dan ciklusa. Takšni nenatančni izračuni predvidijo prezgodnji datum poroda tudi do 21 dni … Zadnje raziskave kažejo, da imajo pari, ki uporabljajo metode naravnega načrtovanja družine boljšo komunikacijo in medsebojno razumevanje, saj ljubezen med parom postane resnično podarjena in ne »vzeta« kot to pogosto narekuje kontracepcija.

Zakaj si se odločila, da postaneš učiteljica Billings metode?
Od vedno sem čutila, da ne želim uporabljati hormonske kontracepcije, ki bi moje telo dan za dnem delalo umetno. Poleg tega se mi zdi sporno, da je kontracepcija vendarle abortivna in grozljivo se mi zdi dejstvo, da ženske ob jemanju hormonske kontracepcije večkrat nevede splavijo … Tudi branje stranskih učinkov jemanja me je zastrašilo. Vedela sem, da mora obstajati alternativa. Potem me je v srednji šoli prijazna farmacevtka seznanila z metodami naravnega načrtovanja družine. Danes se v svetu večinoma uporablja Billingsova metoda, FertilityCare sistem in metoda Sensiplan. Kasneje sem vse tri raziskovala in na zdravstveni fakulteti iz metod naravnega načrtovanja družine tudi diplomirala. Že med študijem sem imela željo o metodah nnd ozaveščati tudi druge ženske in pare. Dobila sem priložnost za študij na daljavo in se vpisala na mednarodni študij za učitelja Billings metode v Melbournu. Danes pod vodstvom tutorke učim in spremljam pare in ženske, ki so se odločili za uporabo Billings metode. O metodi tudi predavam mladim, ženskam in parom, pišem članke in še vedno kar veliko študiram in raziskujem.


Kako poteka učenje in kam te lahko kontaktiramo?
Pare pa tudi samske ženske učim Billings metodo. Učenje poteka individualno in traja od 3 do 6 mesecev (po potrebi tudi več). Učenje poteka v živo in na daljavo. Kontaktirate me lahko preko e-pošte: kogoj.alison@gmail.com.

Za konec bi (jaz) samo še dodala, drage dame, poslušajmo in spoštujmo svoje telo. Alison tebi pa hvala za sodelovanje in širjenje znanja.  

Lep pozdrav do naslednjič. 😉

Barbara ✿

Fotografije: osebni arhiv Alison Kogoj Grgič