Zelenjavni narastek iz starega kruha

Se tudi tebi kdaj zgodi, da pozabiš na kruh in se posuši? Jaz mu v takem primeru pogosto dodam svežo zelenjavo in vse skupaj uporabim za pripravo zelenjavnega narastka. Kako ga naredim, pa izveš spodaj. 

Sestavine za 4 osebe:
300 g starega kruha
3 velika jajca
250 ml mleka
200 g zelenjave (po okusu: paprika, bučke, por, peteršilj, grah, cvetača …)
1 žlička soli
1 žlica olja
1 čebula
začimbe (po okusu: bazilika, origano, poper, kurkuma …)

Priprava:
Star kruh narežeš na približno 1 cm velike kocke. Čebulo olupiš in drobno sesekljaš. V ponvi segreješ olje, na katerem med mešanjem pražiš čebulo toliko časa, da zlato porumeni. Kruhove kocke streseš v skledo. V manjši posodi z ročno metlico zmešaš jajca, mleko, sol in izbrane začimbe. Zmes preliješ po kruhovih kockah. Sestavine v skledi s kuhalnico dobro premešaš, da se vse kocke kruha enakomerno napojijo z mešanico. Na koncu vmešaš še izbrano zelenjavo in prepraženo čebulo. V primeru, da izbereš npr. grah ali cvetačo jo prej malo pokuhaj. Zmes iz sklede streseš v namaščen pekač in jo s kuhalnico enakomerno razporediš po pekaču. Pekač za približno 30 minut postaviš v ogreto pečico (180 °C), da se narastek po vrhu zlato rjavo zapeče. Pekač z narastkom vzameš iz pečice in počakaš nekaj minut, da se malo ohladi, nato ga serviraš na krožnike. Zelenjavni narastek iz starega kruha je najboljši v kombinaciji s porcijo sezonske solate.

Dober tek!

Kako pa ti porabiš star kruh, da ga ne zavržeš? Vesela bom tudi kakšnega recepta. 🙂

Pa lep pozdrav do naslednjič. 😉

Barbara 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja