Napeta in mladostna koža

Kaj je kolagen in kdaj poseči po prehranskem dopolnilu?

V medijih velikokrat slišimo za kolagen, ampak ali vemo, kaj to sploh je in zakaj ga naše telo v resnici potrebuje? Povejmo najprej, da gre za največji delež beljakovin v telesu, saj predstavlja kar okoli 30 % vseh beljakovin. Največkrat ga povezujemo z nego kože in las, čeprav je pomemben tudi drugje.

Da nam primanjkuje kolagena v telesu, pričajo tudi krhki nohti, ki so poleg lomljivih las precej zanesljiv simptom, da bo potrebno ukrepati. Prav tako je kolagen pomemben za kosti, mišice in kite. Dejstvo, da naše telo samo ustvarja kolagen, pa nekoliko pokvari podatek, da ga po prehodu v odraslo obdobje življenja proizvaja čedalje manj in manj.

Kako do več kolagena po naravni poti?

Res je, da lahko nastajanje kolagena v telesu spodbudimo z določeno hrano. V tem pogledu moramo omeniti avokado, ki je velikokrat omenjen kot super živilo za naše zdravje in je hkrati okusen sadež, ki se lahko znajde v zelo različnih receptih.

Avokado - vir kolagena
Avokado stimulira proizvodnjo naravnega kolagena in elastina v koži.

Prav tako bo dobrodošlo različno jagodičevje, pa denimo indijski oreščki in gobe. Predstavljajte si svoje telo kot tovarno jekla. Lahko imamo še tako vroče peči v njej, a nam jekla brez ustreznih surovin enostavno ne bo uspelo izdelati. Podobno je s telesom in kolagenom.

Kaj pa prehranska dopolnila?

Kadar nam zdravnik pove, da nam manjkajo določeni vitamini ali minerali, vedno pomislimo na spremembo prehranjevalnih navad, a tudi na določena prehranska dopolnila. Seveda lahko tudi kolagen na ta način vnesemo v telo, kar sploh ni slaba ideja.

Kolagen shot
Kolagen shot – visoko koncentrirano prehransko dopolnilo za mladosten videz.

Poleg ustrezne prehrane boste tako kar najbolje poskrbeli za zdrave in sijoče lase, močne nohte in napeto ter mladostno kožo. Vse to pa deluje še kako pomlajevalno tudi na vaš videz. Le kdo si ne želi biti mladosten in se v svoji koži tudi tako počutiti.

Kdaj in komu se priporoča dodaten vnos kolagena?

Zapisali smo že, da si telo samo ustvarja kolagen za svoje potrebe, a se proizvodnja le-tega žal po dvajsetem letu nekoliko zmanjša. In tudi kasneje ni nič bolje, saj je količina pridelanega kolagena vse manjša in manjša, kar vpliva na sam videz naše kože in las, negativno pa vpliva tudi na druge dele telesa, kjer ga primanjkuje.

Jemanje kolagena se priporoča starejšim od 20 let, je pa dobro zaupati najboljšim izdelkom na tem področju. Najboljši so tisti, ki omogočajo hitro in učinkovito absorpcijo kolagena točno tam, kjer ga telo potrebuje. Poskrbite torej za svojo kožo, lase, bolj gibljive sklepe, prebavo in boljše splošno počutje.