Celulit na zadnjici

5 nasvetov za odpravo celulita na zadnjici

Vroči poletni dnevi nas prisilijo, da razkrijemo svoje telo. Pri tem hote ali nehote pokažemo vse svoje lepe plati telesa, pa tudi manj lepe ali celo tiste, ki se jih kar nekako sramujemo. Celulit ali pomarančasta koža, kot imenujemo nadlogo na ženskih stegnih in zadnjici, pesti skoraj 90 % ženske populacije.

Pomarančasto kožo opazimo tudi pri izrazito vitkih ženskah, saj le-ta ni odvisna od telesne teže, temveč od odstotka telesne maščobe. Ženske, ki so športno neaktivne in ki se nezdravo prehranjujejo, so celulitu bolj podvržene. Nekatere predstavnice nežnejšega spola imajo srečo, saj imajo praktično neviden celulit; opazimo ga le, če kožo stisnemo.

Kaj je celulit ali pomarančasta koža?

Celulit po izgledu spominja na pomarančasto lupino, zato zanj večkrat uporabimo izraz pomarančasta koža. Pojavljati se začne v času pubertete, čeprav dandanes vidimo celulit že na telesih deklic. Velike spremembe telesa, kot so nosečnost, dojenje, staranje, nihanja v telesni teži in menopavza, pa še dodatno povečajo vidnost tega neprijetnega pojava.

Običajna mesta, kjer se pojavi celulit, so roke, stegna, trebuh in zadnjica.

Celulit je posledica ohlapnega vezivnega tkiva, ki obdaja naše telo kot nekakšna mreža. Deluje kot zaščitni sloj, ki služi tudi kot opora organom in mišicam. Sama struktura vezivnega tkiva je genetsko pogojena; narava je bila prijaznejša do moškega dela populacije, saj imajo močnejše vezivno tkivo, ki poteka mrežasto, pri ženskah pa samo navpično.

Celulit na zadnjici je sicer predvsem estetska težava, vendar pa ne smemo spregledati dejstva, da je to predvsem posledica neustrezne prehrane in premalo gibanja, kar seveda kaže na nezdrav življenjski slog in lahko sčasoma vodi v zdravstvene težave.

Če zaužijemo preveč soli, se v vezivnem tkivu nakopiči voda, vdolbinice v koži pa so še izrazitejše in vidne s prostim očesom. Vsako pretiravanje je še dodaten doprinos temu, da je naša koža pomarančaste strukture: preveč sladkorja v hrani, pitje sladkih pijač, uživanje živil iz bele moke, industrijsko predelana mastna živila, alkohol in nikotin.

Zakaj se celulit pojavi predvsem na zadnjici?

Nekateri deli telesa so bolj podvrženi pojavu celulita kot drugi. Področja z največjim deležem maščobe so zato idealna za nastanek celulita. Tak del telesa je zadnjica.

Zadnjica je prekrita predvsem s površinskim celulitom, ki nastane kot nalaganje maščobnih oblog, predvsem zaradi premalo gibanja in slabe prehrane. Kopičenju maščobnih zalog dodajmo še toksine v organizmu in dobimo »pokvarjeno« salo – celulit.

Kako se znebiti celulita v 6 korakih?

Lahko se poslužimo enostavnih, cenenih rešitev ali celo bližnjic, ki pa se dolgoročno ne obnesejo. Odprave celulita se je treba lotiti celostno, saj je to edini pravilen in učinkovit način.

 1. Pravilna in uravnotežena prehrana: pijmo zadostno količino vode ali čaja in opustimo razvade, kot je pitje sladkih gaziranih pijač. Posezimo po pekovskih izdelkih iz polnozrnate moke, če pa se ne moremo upreti prigrizkom, naj bodo to oreščki ali organska temna čokolada.
 2. Gibanje: začnimo postopoma, z enostavnimi kardio vajami, jogo, hojo ali počepi. Za začetek bodo dovolj že dodatni koraki po stopnicah, namesto vožnja z dvigalom.
 3. Nega kože: pomarančasto kožo lahko masiramo ali ščetkamo s posebnimi rokavicami in ščetkami, doma pa si lahko sami naredimo piling kar s sestavinami iz shrambe: s sladkorjem ali mleto kavo. Drgnjene kože namreč pospeši cirkulacijo, obnavlja celice in ohranja zdrav videz.
 4. Eterična olja in kreme: Po pilingu celulitne predele zmasiramo še s kakšnim eteričnim oljem. Kozmetična in farmacevtska industrija nam ponujata tudi številne kreme, ki bi naj pospeševale mikrocirkulacijo, pomagale odstraniti strupe in odvečno vodo iz telesa, koži pa tako vračale prožnost in zdrav videz.
 5. Masaža: lahko se odločimo za investicijo in si kupimo dober masažni aparat. Nekateri tovrstni pripomočki so precej učinkoviti. Druga možnost pa je, da se prepustimo strokovno podkovanemu maserju, ki poleg klasičnih metod masaže izvaja tudi zelo učinkovito limfno drenažo. Gre za postopek, kjer se stimulira limfni sistem, ki iz telesa odplavlja strupe oziroma odpadne snovi.
 6. Terapija: tudi pri nas v za to specializiranih salonih že izvajajo različne oblike terapij:
  • CoolSculpting – metoda, ki z zamrznitvijo odstranjuje maščobne celice. V manj kot eni uri pacient začne izgubljati maščobo brez kirurških posegov in igel, posebnega okrevanja ni, rezultati pa so dolgoročni.
  • AWT (Acoustic Wave Therapy) – terapija z zvočnimi valovi pospeši metabolizem v podkožnem maščobnem tkivu in povzroči razbijanje maščobnih molekul.
  • Vakuumska terapija – Vakuum pospeši pretok krvi in kisika v tkivih, izboljša cirkulacijo, razteza vezivno tkivo in posledično iz telesa odstrani vse odpadne snovi.
  • Odstranjevanje z radiofrekvenco – postopek, pri katerem celice tvorijo več dodatnega kolagena, vezivne pregrade postanejo čvrstejše.
  • Lipolaser – neinvaziven tretma velja za najsodobnejšo tehnologijo, brez stranskih učinkov in pomaga odstraniti tudi brazgotine, modrice, rdečico.

Ker vemo, kako in zakaj celulit nastaja, se lahko proti njemu uspešno borimo, vendar zanj še vedno niso našli čudežnega zdravila. Z gibanjem, pravilno in zdravo prehrano pa lahko kljub vsemu omilimo velik del estetsko nadležnih vdolbinic.

Komentiraj