Konopljino in laneno olje

Konopljino ali laneno olje: kaj izbrati?

Konopljino in laneno olje sta rastlinski olji, ki ju pridobivajo iz semen rastlin. Medtem ko imata obe olji podobne lastnosti in zdravstvene koristi, obstajajo določene razlike v uporabi in sestavi posameznega olja. In največje koristi? Učinkovanje proti vnetjem in rakavim spremembam, pozitivni učinki na srce in ožilje ter še marsikaj dobrega.

Ker olji vsebujeta mnoge za telo pomembne vitamine, minerale in maščobne kisline, sta med potrošniki zelo cenjeni. Ni pa vseeno, katero olje kupimo in na kakšen način je bilo pridelano. V prvi vrsti bodite pozorni, da gre za biološko pridelavo.

Koristi konopljinega olja

Konopljino olje se pridobiva iz semen konoplje in vsebuje uravnoteženo razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami. Poleg tega vsebuje tudi vitamine A, C in E ter minerale, kot so kalcij, magnezij in kalij. V zadnjih letih se je uveljavilo mnenje, da je konopljino olje odlično za naše zdravje, izjemno pa se izkaže tudi pri negovanju in pomladitvi kože.

Bio konopljino olje Mediterra
Bio konopljino olje Mediterra

Olje vsebuje posebej pomembne esencialne maščobne kisline, ki jih naše telo sicer ne zmore proizvajati samo. Če želite poseči po kakovostnih oljih vseh vrst, tudi konopljinem, potem obiščite spletno trgovino Mediterra.

Uporaba konopljinega olja

Olja se razlikujejo po teksturi, okusu in vsebini, ki vsebujejo nekatere ključne sestavine za naše telo. Vendarle pa se razlikujejo tudi po uporabi. Če iščete rastlinsko olje, ki bi ga lahko uporabili za kuhanje pri visokih temperaturah, je konopljino olje odlična izbira.

Znano je po svoji bogati hranilni sestavi, zato veseli dejstvo, da ga lahko uporabimo v prelivih za solate, aromatiziranje mesa in rib ter kot dodatek k različnim sladicam. Ima dokaj izrazit, vendarle pa prijeten okus, lahko pa ga uporabimo tudi za pripravo različnih okusnih namazov.

Koristi lanenega olja

Laneno olje se pridobiva iz semen lanu in je bogato z omega-3 maščobnimi kislinami. Omega-3 maščobne kisline so pomembne za zdravje srca in ožilja, saj pomagajo zniževati raven holesterola in trigliceridov v krvi. Poleg tega olje vsebuje tudi antioksidante, ki pomagajo pri preprečevanju vnetij in različnih bolezni.

Bio laneno olje Mediterra
Bio laneno olje Mediterra

Če želite dodati več omega-3 maščobnih kislin v svojo prehrano, je bolje izbrati bio laneno olje. Kot vidimo, je veliko koristi in dobrega tudi v tem izdelku, poleg tega pa ima bogat okus po lanenih semenih, zato je njegova uporaba v kuhinji izjemno priljubljena.

Uporaba lanenega olja

Laneno olje ni primerno za kuhanje pri visokih temperaturah. Namesto tega ga lahko dodajamo jedem po kuhanju ali ga uporabljamo za pripravo solatnih prelivov. Da bi zaužili vse tisto, kar nam dobrega za zdravje ponuja, je priporočljivo dnevno zaužiti dve do tri velike žlice lanenega olja. V primeru, da ga ne boste uporabili za solatni preliv ali dodali h kakšni sladici, ga lahko zamešate v jogurt ali skuto.

Omenjeni olji imata številne zdravstvene koristi, vendar je treba pri njuni uporabi paziti na nekatere stvari. Obe se lahko namreč hitro pokvarita, zato ju je treba hraniti v temnem in hladnem prostoru. Poleg tega je treba pri uporabi lanenega olja paziti, da ga ne segrejemo na visoke temperature, saj lahko s tem izgubi svoje zdravilne lastnosti. Konopljino olje pa morda zaradi svojega specifičnega okusa in vonja ni primerno za vse jedi.