Pitje zelenega čaja

5 koristi pitja zelenega čaja

Redkokdo danes ne pozna dejstva, da je redno pitje zelenega čaja zdravo. Malokdo pa zna našteti vse prednosti in koristi, ki jih ta izjemen napitek prinaša. In resnici na ljubo, vseh verjetno še niti ne poznamo. Za vse tiste, ki toplih napitkov ne marate, je razveseljiva novica, da je zeleni čaj zelo osvežilen tudi hladen.

Ko boste naslednjič v lokalu tuhtali, kaj naročiti, se spomnite na zeleni čaj in koliko dobrega bo ta naredil za vas. Se težko ločite od kave? Tudi zeleni čaj vsebuje kofein in ima na človeka zelo poživljajoč učinek. Pa si oglejmo 5 koristi pitja zelenega čaja.

1. Preprečuje tveganje za nastanek raka

Ker pravi zeleni čaj vsebuje veliko antioksidantov, ki celice ščitijo pred prostimi radikali, je to seveda odlična novica glede preprečevanja tveganja za nastanek rakavih obolenj. Izpostavljata se rak debelega črevesa in prostate pa tudi kožni in pljučni rak.

Zeleni čaj Loyd (kutina, opuncija)
Zeleni čaj Loyd (kutina, opuncija) — VitalGo.si

Antioksidanti nas varujejo pred posledicami oksidativnega stresa, ki se mu ne moremo izogniti. In kako antioksidanti delujejo? Najbolj poenostavljeno bi bilo, če rečemo, da antioksidante ponudimo kot žrtev namesto gradnikov telesa, ki bi bili sicer v tem primeru v prvi bojni liniji.

2. Uravnava krvni tlak in poživlja

Znano je, da lahko zeleni čaj ustavlja proizvodnjo hormona angiotenzina, ki je kriv za ožanje žil in dvig krvnega tlaka. Na drugi strani pa vsebuje tudi kar nekaj kofeina, ki na utrujeno telo deluje zelo poživljajoče.

Zeleni čaj kot zamenjava za kavo se izkaže zelo dobrodošlega še posebej v primerih, ko se ljudje po kavi počutijo nervozno in je prisoten celo občutek tresenja. Zeleni čaj namreč vsebuje manj kofeina, kljub vsemu pa dovolj za občutne spremembe in boljšo koncentracijo.

3. Pomaga pri hujšanju

Redno uživanje zelenega čaja pomaga pri boljši presnovi in metabolizmu, kar ima za rezultat tako želeno optimalno telesno težo. Za to so zaslužni polifenoli v čaju, ki pospešujejo sicer počasno prebavo. Ob pravilnem uživanju zelenega čaja pride tudi do pospešenega izgorevanja maščobnih oblog.

Zeleni čaj Loyd (limona, limeta, ingver)
Zeleni čaj Loyd (limona, limeta, ingver) — VitalGo.si

Še posebej dobro se izkaže pri tistih, ki se rade kopičijo okoli pasu in trebuha. Seveda pa je treba ob tem vedeti, da čaja ne sladkamo in ga pijemo v rednih intervalih. Morda še opozorilo, da vsak zeleni čaj ni enako kvaliteten. Poiščite pravega.

4. Za svež dah

Veliko ljudi se bori proti slabemu zadahu, ki je prisoten navkljub rednemu umivanju zob in uporabi ustne vodice. Zeleni čaj se odlično izkaže tudi na tem področju, saj ima antibakterijski učinek in na ta način pomembno zmanjša število bakterij v naših ustih.

Te se prehranjujejo z ostanki hrane, skrite na nedosegljivih mestih in v medzobnem prostoru, kamor s ščetko ne moremo. Dokaz, da zeleni čaj deluje, so tudi zobne paste in drugi izdelki za nego zob in ustne votline, ki so narejeni na bazi njegovih izvlečkov.

5. Odličen proti stresu

Ne le, da z uživanjem zelenega čaja poskrbimo za boljše in bolj živahno počutje, pač pa se lažje izognemo tudi stresu. V tem primeru nam na pomoč priskoči sestavina zelenega čaja, ki se imenuje teanin. Ta zmanjšuje nervozo, dviguje koncentracijo in pomirja.

Do odličnega zelenega čaja kar prek spleta

Če bi radi izkoristili vse dobrote, ki jih ponuja uživanje zelenega čaja, pa ne veste, katerega uporabiti, si lahko pri tem pomagate s pestrim naborom čajev v spletni trgovini VitalGo. Če ste bolj za klasiko, boste zagotovo izbrali zeleni čaj Pure znamke Loyd.

Zeleni čaj Loyd
Zeleni čaj Loyd — VitalGo.si

Za tiste, ki si želijo nekoliko bolj pestrega, morda sadnega okusa, pa sta na voljo še zelena čaja z okusom kutine in opuncija, ali nekoliko bolj citronsat pridih z limono, limeto in ingverjem. Prebudite svoje telo s skodelico kvalitetnega zelenega čaja in dovolite, da vam ponudi vse blagodejne dobrote, ki jih skriva v sebi.