Merjenje nasičenosti kisika v krvi

Kako z oksimetrom meriti nasičenost kisika v krvi?

Oksimeter je izjemno priročna napravica, s katero si lahko zelo hitro izmerimo nivo kisika v krvi in srčni utrip. Še posebej dobrodošla je za vse, ki morajo redno merjenje izvajati zaradi zdravstvenih razlogov, a čedalje več je tudi drugih uporabnikov. Denimo športnikov, rekreativcev in podobno.

Pester nabor kakovostnih oksimetrov najdete na spletni strani podjetja MediGo d.o.o., in sicer na povezavi https://medigo.si/prodajni-program/razne-naprave/oksimetri/. Običajni naprstni oksimeter precej natančno odčita tako saturacijo krvi kot tudi frekvenco srčnega utripa. Uporaba napravice pa je sila preprosta.

Kako izmeriti nasičenost kisika v krvi?

Če je še pred časom veljalo, da vam saturacijo lahko natančno izmerijo zgolj v zdravstvenih ustanovah, je danes potrjeno, da meritev z domačim oksimetrom od profesionalnih odstopa največ za 2 %. Uporaba naprstnega oksimetra je povsem enostavna, zato se je boste brez težav hitro navadili.

Pulzni oksimeter SAT-500
Pulzni oksimeter SAT-500 (Medigo.si)

Napravico nataknete na prst pritisnete gumb za merjenje, počakate nekaj trenutkov in rezultat v procentih se izpiše na zaslonu naprave. Dobro je vedeti, da imajo zdravi ljudje raven nasičenosti višjo od 89 %, največkrat pa med 95 in 100 %.

Kako deluje oksimeter?

Delovanje oksimetra je zelo zanimivo, saj deluje na principu merjenja informacij, pridobljenih z odbojem svetlobe. Naprava ima vgrajen fotoelektrični senzor, s pomočjo katerega v le nekaj sekundah odčita vrednosti kisika v krvi, pa tudi utrip srca. Če vas zanima še kaj več, preverite informacije o oksimetru.

Zakaj je pomembno meriti nasičenost kisika v krvi?

Merjenje saturacije je še posebej pomembno za ljudi, ki se spopadajo s pljučnimi obolenji, kot so pljučnica, bronhitis in poškodbe prsnega koša. V tem primeru rezultati hitro pokažejo na določeno stanje, ki zahteva ukrepanje. Tudi v primeru slabšega počutja, ki se kaže skozi glavobol ali slabost, je lahko odčitana saturacija izjemno pomemben podatek pri postavljanju diagnoze.

Kako pravilno uporabiti oksimeter?

Dobro je vedeti, da lahko ob nepravilni uporabi oksimetra pridobimo tudi napačne podatke, ali pa naprava teh enostavno ne pokaže. Delovanje oksimetra lahko namreč zmoti lak za nohte, napačne odčitke pa povzročajo tudi drugi zunanji dejavniki, kot sta kajenje in nizka temperatura rok (katerih razlog je lahko slabša cirkulacija krvi).

Prav tako se med merjenjem saturacije ne sme naprave držati v višini srca oziroma višje od srca. Če oksimeter ne deluje ali pokaže nenavadne vrednosti, najprej pomislite na vse našteto, preden ponovite merjenje.

Za koga je smiselna uporaba oksimetra?

Vsekakor se nakup oksimetra priporoča osebam, ki trpijo za pljučnimi obolenji ali pa so zaradi njih pred kratkim prestali zdravljenje. Kot pa smo že omenili, so danes na voljo zelo kvalitetni merilniki za domačo uporabo in jih tako uporabljajo tudi povsem zdravi ljudje.

Nekateri jih uporabljajo zgolj za rutinsko preverjanje svojega zdravstvenega stanja, priljubljeni pa so postali tudi pri rekreativnih športnikih, ki z njihovo pomočjo nadzorujejo utrip srca in nasičenost krvi po opravljenih aktivnostih.

Pulzni oksimeter seveda ni nadomestilo za zdravstveno oskrbo in ne more nadomestiti merjenja z arterialno krvjo, kljub temu pa je dobrodošel pripomoček za merjenje, ko ste doma. Glede same uporabe domačega oksimetra se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam bo prav tako svetoval, kdaj napravo uporabljati in kako pravilno odčitati rezultate.