Priljiubljenost e-koles

5 razlogov za priljubljenost e-koles

Po evropskih cestah še vedno vozi več avtomobilov z ročnim sistemom prestavljanja, medtem ko na drugi strani luže že nakaj časa prisegajo na avtomatski menjalnik. Zagovorniki prvih bodo seveda kategorično zagovarjali cenovni vidik, pogostost okvar in celo dejstvo, da je avtomatik vozilo za lenuhe.

Podoben vidik ali mnenje bi verjetno kolesarji podali o navadnem biciklu, gorskem ali mestnem tipu kolesa, v primerjavi z vedno bolj priljubljenim električnim kolesom. Argumenti pri klasičnih poganjalcih pedalov bodo tako tudi pri promociji zdravega načina življenja in dejstva, da je največja zmaga zanje premagati še tako zahteven vzpon v hrib.

Vse to je res, potrjujemo tezo, da je preznojena majica zaradi vloženega truda in po doseženem cilju največja nagrada vsakemu posamezniku na dveh kolesih. Ampak, tako kot vsakemu tehnološkemu napredku, je treba dati priložnost tudi e-kolesom, saj jih je na cestah vedno več.

V nadaljevanju vam predstavljamo 5 dobro argumentiranih razlogov, da vzljubite električno kolo in si ga celo zaželite imeti v svoji garaži.

1. Ekološki vidik

Uporaba koles dandanes pomaga naše onesnaženo okolje v prihodnosti spremeniti v zdravo okolje. Kot oblika prevoznega sredstva e-kolesa zagotavljajo alternativo avtomobilu in uporabi javnega prevoza. Poleg tega je najem koles veliko cenejši od najema avtomobila. Tudi tisti, ki določeno državo obiščejo kot turisti, lahko uživajo v raziskovanju mest in vasi, ne da bi pri tem škodovali lokalnemu prebivalstvu z dodatnim onesnaženjem okolja.

Električno kolo Specialized Turbo Como
Električno kolo Specialized Turbo Como 5.0 LE

Kolesarji so na cestah iz enega in istega razloga, vsi pa imajo nekaj skupnega: enako razmišljajo o tem, da bi bodočim generacijam omogočili boljše življenje in svež zrak, naj bo to električno kolo ali kolo, ki ga poganja lastna moč. Obe izbiri sta okolju prijazni.

2. Električno kolo in tatovi

E-kolo se lahko poveže z mobilno aplikacijo za odklepanje kolesa pred zagonom, nanj je mogoče namestiti GPS in nadzirati signal preko telefona. Aktiviramo lahko celo protivlomni alarm, podobnega kot ga imajo avtomobili. Lastnik e-kolesa bo brez skrbi parkiral svoje kolo na za to primernih parkirnih mestih in se odpravil na kavo v center mesta. Mobilni telefon, ki ves čas ostane povezan s kolesom preko GPS signala, bo lastnika takoj opozoril, če bi se kdo odločil »odpeljati« njegovo parkirano prevozno sredstvo.

V svetu je še vedno ogromno tatvin klasičnih koles, ki jih lastniki sicer z različnimi oblikami ključavnic zaklenejo, a dobro izurjeni tatovi so inovativni, saj sledijo napredkom proizvajalcev ključavnic in tako so vedno korak v prednosti pred policisti.

3. E-kolo nas ohranja zdrave

Še en mit, ki ga širijo »neelektrični« kolesarji: e-kolo ne omogoča telesne aktivnosti. V resnici pa je pravzaprav z e-kolesom zelo enostavno trenirati in celo shujšati ter zmanjšati raven stresa.

Električna kolesa imajo možnost kombiniranja vožnje z električnim pogonom na kolesa in s poganjanjem pedal. Torej ima isti namen kot druga kolesa, tako da je na njem prav tako mogoče razgibati telo.

Poleg fizične, telesne pripravljenosti, električna kolesa celo pomagajo krepiti naše duševno stanje. Tudi ko nismo v dobri fizični kondiciji – cesta nas vseeno kliče, vožnja pa sprošča –  je električno kolo tisto, ki reši problem. Z vožnjo klub telesnim omejitvam sprostimo možganske mišice ter napolnimo telo z novo in boljšo energijo.

4. E-kolesa imajo enakomeren ritem vožnje

Električna kolesa niso primerna samo za vožnjo po mestnih ulicah. Kamor koli greste in po katerem koli terenu vozite, bo vožnja varna in zanjo ne bo potrebno toliko telesne spretnosti. Pri vzpenjanju ali spuščanju navzdol vam tako ni treba razmišljati ali aktivno vplivati na hitrost, saj e-kolo samodejno prilagaja hitrost glede na obliko terena.

E-kolo ponuja priložnost za raziskovanje okolice tistim, ki niso popolnoma fizično pripravljeni, a si vseeno želijo preživeti cel dan na prostem in prevoziti večje razdalje. S takšnim kolesom ni več bojazni, da noge ne bodo zdržale do cilja. Pridružite se lahko celo družbi kolesarjev, ki pogosto trenirajo in imajo dobro telesno kondicijo.

5. E-kolesa so varna

V kolesarski družbi je večinoma več moških kot žensk, čeprav se ženske vozijo s kolesi, odkar so jih izumili. Vendar so nekatere kolesarske discipline, kot je gorsko kolesarjenje, še vedno rezervirane predvsem za moške.

Razlog za to sta negotovost in strah pred tveganji, ki jih ženske občutijo ob misli na takšne športne discipline. Verjeli ali ne, električna kolesa so prilagojena tudi hribovitemu terenu in celo gorskemu kolesarjenju. Imajo široke pnevmatike, dobre blažilnike vzmetenja in sprednjih vilic ter zavore, zaradi katerih je vožnja zares varna.

Komentiraj