Ukulele

Ukulele – brenkalo, ki navdušuje staro in mlado

Na glasbilo ukulele so prvič zaigrali na Havajih, od koder se je počasi razširilo po celem svetu ter postalo izjemno popularno pri vseh generacijah. Danes je glasbilo na voljo v štirih različicah, ki se med seboj razlikujejo tako po velikosti kot zvoku.

Ukulele še najbolj spominja na kitaro. Je glasbilo s štirimi strunami. Glasnost in ton inštrumenta sta zlasti odvisna od velikosti ter konstrukcije. Najmanjši ukulele je soprano, poznamo še ukulele concert, tenor in bariton. Če ne drugače, vam je tovrstno glasbilo ostalo v spominu iz priljubljene pesmi Somewhere Over the Rainbow.

Zabaven inštrument, ki se ga je enostavno naučiti

Ukulele ali havajska kitara je pri ljudeh priljubljena tudi zato, ker je izjemno enostavna za igranje. Če želite igrati nanjo, v resnici ne potrebujete obiskovanja glasbene šole.

Sopranski ukulele
Sopranski ukulele Sakura Travel Flight

Pri učenju na ukulele si preprosto lahko pomagate kar s spletom, na katerem je ogromno dobrih strani, kjer vas tudi v obliki videoposnetkov učijo, kako rokovati s tem brenkalom. Odlično pomoč pri učenju vam denimo ponuja YouTube, kjer obstaja ogromno vodičev.

Edina težava, s katero se lahko soočite pri igranju, je začetna bolečina na blazinicah prstov. A tudi na to se boste hitro privadili, ne glede na to, koliko let štejete.

Najprej sopranska, nato koncertna ukulela

Nenapisano pravilo je, da se najprej začnemo učiti na sopransko ukulele. Kasneje v roke lahko vzamete tudi koncertno. Sicer pa se lahko pričnete učiti na katero koli vrsto ukulel. Vrsto izberete tudi glede na zvok, ki vam najbolj ustreza.

Konjiček enega od najbogatejših ljudi na svetu

Ukulele je glasbilo, ki je cenovno dostopno za prav vsak žep. Kupite ga lahko v specializirani trgovini z glasbili, naročilo je možno tudi po spletu.

Koncertni ukulele
Koncertni ukulele VGS Kilauea

Z igranjem na ukulele se ljubiteljsko ukvarja veliko število ljudi. Za svoj konjiček si je malo havajsko kitaro omislil tudi eden od najbogatejših Zemljanov – Warren Buffett.

Zanimivo o nastanku priljubljenega brenkala

Omenili smo, da so ukulele luč sveta ugledale na Havajih. A stopimo še korak nazaj. Konec 19. stoletja je ladja emigrantov zapustila otok Madeira in odplula na Havaje.

Na njej so bili tudi trije mizarji, ki so izumili prvo ukulele. Narejena je bila iz lesa akacije, ki velja za domoroden havajski les. Ko je tedaj kralj David Kalakaua zagledal ukulele, ga je z navdušenjem vzel v roke in od tedaj veljajo za enega od zaščitnih znakov Havajev.