Trgovina s kitarami

5 nasvetov za izbiro ustrezne kitare

Odločitev je padla: muzikant naj bo! Ali pa kupujete kitaro za darilo. Morda ste se v zrelih letih končno odločili uresničiti svoje sanje ali pa ste kot starš mladega glasbenega upa pred dokaj težko odločitvijo, kako izbrati pravo kitaro. Izbiro vam oteži še dejstvo, da sami nimate nobene glasbene predizobrazbe, v družini pa ste imeli zgolj enega samoukega strica s harmoniko.

Zato je tukaj 5 osnovnih korakov, kako izbrati prvo in ustrezno kitaro:

  1. Najprej je treba vedeti, kaj iščete: klasično, akustično ali električno kitaro?
  2. Določite obliko in barvo instrumenta ter stil igranja.
  3. Pomembno je, da svoje želje opredelite tudi v okviru denarnega budžeta.
  4. Preden se odločite za nakup, obiščite specializirano trgovino in se posvetujte s strokovnjakom.
  5. Kupite tudi ustrezne dodatke, npr. rezervne strune, drsalice, torbo za kitaro ipd.

Katero zvrst glasbe se bo igralo?

Izraziti latino melos ali nesmrtni rokenrol. Če boste zapeljevali ženska srca z nežnimi baladami, je vsekakor izbira klasike, torej klasične ali akustične kitare, edina pravilna. Za udarne, močne ritme pa morate vzeti v roke električno kitaro.

Električna kitara
Električna kitara

Igranja na akustično kitaro se zelo hitro in enostavno naučimo. Priporočljivo je, da morda vzamete nekaj lekcij pri glasbenem mentorju. Začetnikom se priporoča tudi igranje na najlonske strune, ki so tišje in enostavnejše za igranje; pri jeklenih je zvok intenzivnejši, dokler pa se prsti ne privadijo, pa tudi igranje nekoliko boleče.

Ni pravega ali napačnega načina, kako začeti z igranjem kitare. Poslušati je treba kitariste, ki igrajo različne zvrsti glasbe, in se na podlagi slišanega ter všečnosti odločiti, kaj se bo igralo.

Gospod, tisto črno kitaro še imate …

Zdaj, ko že veste, katero zvrst boste igrali, je pomembno tudi, da izberete svojo obliko in barvo instrumenta. Odločite se, ali boste igrali stoje ali sede. Zaradi oblike in specifike nekaterih kitar ne moremo igrati stoje ali obratno – sede. Telesne značilnosti lahko prav tako omejujejo, saj nekatere kitare zaradi teže in velikosti ne bodo primeren instrument. Velja si zapomniti: večji kot je instrument, močnejši in globlji toni prihajajo izpod prstov.

Akustična kitara
Akustična kitara

Če kupujete instrument za otroka, preverite manjše začetniške kitare. Nekatere znamke imajo posebne serije kitar, prirejenih za tovrstne začetnike, s krajšimi vratovi in manjšim ohišjem instrumenta.

Koliko ste pripravljeni potrošiti za nakup kitare?

Verjetno ste pri sredstvih omejeni. Če ne zmorete novega instrumenta, bo morda celo potrebno iskati med rabljenimi kitarami. Za začetniško igranje je vsekakor nakup kitare do 300 eurov meja, ki omogoča dovolj kakovostno igranje.

V primeru, da ugotovite, da kitara ni prava izbira ali vam ne omogoča tega, kar ste si želeli od igranja, boste v nadaljevanju morali razmišljati o njeni zamenjavi. Začnite s cenejšo varianto in se sorazmerno s svojim napredkom in predanostjo odločite za nakup profesionalne ali celo zbirateljske različice kitare.

Gremo v šoping!

Ko ste se opredelili v stilu igranja in poslušali svoje najljubše izvajalce, je čas, da obiščete glasbeno trgovino. Obiščite jih več, po možnosti takšne, kjer so kot svetovalci zaposleni kakšni glasbeniki. Prosite prodajno osebje, da vam pomaga, svetuje. Kitaro, ki vam je všeč, primite v roke, sedite z njo in jo poskušajte začutiti.

Klasična kitara
Klasična kitara

Vse kitare v nižjem cenovnem razredu bodo imele podobne specifikacije. Tako se ni treba veliko osredotočati na to, iz katerih materialov je ohišje, koliko gumbov ima ali iz česa so izdelane strune. Tudi kako zvenijo je manj pomembno kot to, kako se počutite vi, ko glasbilo držite. Če vas bo kitara navdušila na prvi pogled, boste verjetno zadovoljni tudi z izvabljanjem zvoka iz nje.

»Obvezna« dodatna oprema

S prodajalcem se ob odločitvi za nakup posvetujete glede potrebne dodatne opreme. Pri akustični kitari so to drsalice oziroma trzalice, dodatne strune, pas ter torba ali kovček. Pri električni kitari je smiselno takoj kupiti ustrezen in kompatibilen paket z ojačevalcem, kabli in podobno »obvezno« opremo. Tekočina za čiščenje vratu je prav tako potreben dodatek.

Sledite tem preprostim korakom in se držite preverjenega rekla: vaja dela mojstra. Čez čas boste lahko sami mojster, ki dela vajo.

Komentiraj