Nordijska hoja

Zakaj je nordijska hoja tako “IN”?

Marsikomu med vami morda ne ustrezajo hitri, drzni in nevarni športi, zato se veliko raje ukvarjate z mirnejšimi športnimi aktivnostmi, kot je na primer hoja oziroma sprehod. Čeprav navdušeni športniki, polni adrenalina, verjetno mislijo, da tovrstna aktivnost za seboj ne pušča prav posebnih učinkovitosti, pa se še kako motijo.

Ste že slišali za nordijsko hojo? Ker je ta oblika hoje v trendu in ker jo imajo mnogi za ‘IN’, bomo tudi vam poskušali približati ta priljubljen način hoje. In če ste že na splošno ljubitelji pohodništva, je nordijska hoja lahko samo še odlična nadgradnja, v katero se je po vsem svetu zaljubilo že veliko ljudi.

Prednosti nordijske hoje

Prednosti nordijske hoje so številne. Predstavljamo vam šest najpomembnejših:

  1. Nordijska hoja velja za izjemno zdravo in telesu naravno aktivnost. Pri njej uporabljamo večino mišičnih skupin, posledično krepimo celotno telo.
  2. Nordijska hoja se označuje tudi kot odlična nadgradnja hoje in pohodništva. Ko se je enkrat lotite, se vanjo ni težko zaljubiti.
  3. Prvotni namen nordijske hoje je, da s pomočjo pohodnih palic povečujemo pozitiven učinek same hoje, in sicer z najmanjšo obremenitvijo telesa.
  4. Telo je med to obliko hoje vzravnano. To odlično vpliva na držo telesa tudi v času, ko ne vadimo.
  5. Nordijska hoja je odličen način vadbe še posebej za tiste, ki si želijo zmanjšati ali uravnati svojo telesno težo. Med vadbo namreč porabimo kar 30 % več kalorij kot pa med navadno hojo.
  6. Nordijska hoja se odlikuje še po mnogih drugih prednostih, kot so ugodno delovanje na sklepe, popravlja telesno držo, vzdržuje gibljivost in telesno moč, krepi srčno-žilni sistem, dobro vpliva na dihala ter znižuje nivo slabega holesterola.

Zaradi enostavnosti je nordijska hoja dostopna vsem

Za nordijsko hojo se odločajo tako mladi kot starejši, to pa zato, ker je sama po sebi zelo enostavna, prav tako tudi prilagodljiva glede na zmožnosti posameznika.

Nordijska hoja ni le odlična rekreacija, temveč predstavlja tudi zabavno druženje v naravi. Izvaja se lahko povsem individualno ali kot organizirana vadba.

Kje lahko izvajamo nordijsko hojo?

V resnici je za to obliko vadbe primeren skoraj vsak teren, torej si ga lahko izberete po svojem okusu in željah.

Prav tako kot ni zahtevna izbira terena, pa tudi za samo vadbo ne potrebujemo prav veliko. Imeti moramo par nordijskih palic, primerno obutev, ki se prilagaja glede na letni čas in izbiro terena, ter udobna in lahka oblačila.

Vso potrebno opremo za nordijsko hojo lahko kupite v specializiranih trgovinah s športno opremo, kjer vam bodo prijazni prodajalci pomagali predvsem pri vrsti obutve in višini palic. Pri izbiri ostale opreme pa boste verjetno imeli bistveno manj težav.

Komentiraj