Hujšanje po nosečnosti

5 nasvetov za hujšanje po nosečnosti

Med nosečnostjo se telo ženske seveda precej spremeni. Pride do raztezanja kože, pa tudi do nekaj odvečnih kilogramov, ki se jih mlade mamice nato želijo karseda hitro znebiti. A prav hitrost naj ne bo prvo vodilo pri tem. Telesu je treba dati svoj čas, da si opomore.

Odmisliti je treba nezdrave hitre diete in imeti v mislih tudi dejstvo, da otrok potrebuje vse vitamine in minerale, ki jih prejme z materinim mlekom. A kako se potem lotiti hujšanja po porodu, da bi bilo karseda zdravo in ne pretirano obremenjujoče?

1. Prehrana

Stroge diete za hujšanje ne pridejo v poštev. Še posebej doječe matere potrebujejo več energije, prav tako pa mora vse koristne snovi iz njene prehrane dobiti tudi malček prek njenega mleka. Že res, da se bo to načeloma vendarle zgodilo, a zapomniti si velja, da telo v primeru pomanjkanja določenih snovi za proizvodnjo mleka te pač poišče drugje.

Stroge diete in dojenček
Stroge diete po nosečnosti bi lahko vplivale na kakovost materinega mleka.

Kje? Drugje v telesu, seveda. Prehrana naj bo uravnotežena, zelo dobrodošle so različne krepčilne juhe, misliti pa je potrebno tudi na vnos beljakovin. Za telesom mamice je precej naporno obdobje, zato je prav, da se tega zaveda in mu da na voljo vse, kar potrebuje.

2. Načrtovanje obrokov

Čeprav morda mlada mamica prej ni imela blazne potrebe, da bi se pretirano izobraževala na področju prehranjevanja, pa je sedaj zagotovo skrajni čas za to. In ne samo zaradi kvalitete mleka, ki ga lahko ob pomanjkljivi prehrani celo izgubi, ampak tudi zato, da oskrbi tako svoje telo kot telesce novorojenčka.

Zlato pravilo je, da naj bi ljudje jedli vsaj trikrat na dan. Optimalno je petkrat, a za doječe matere se priporoča celo kakšen obrok več. Seveda prilagojen in ustrezno zapolnjen z vsemi snovmi za energijo svojemu telesu ter za pravilno rast in razvoj otroka.

3. Vadba

Ženska po porodu lahko dokaj kmalu prične z neke vrste vadbo, seveda pa ne v fitnesu. Sprva gre bolj za razgibavanje in navajanje telesa ter vseh mišic nazaj na stare »nastavitve«. Nikakor pa ni dobro pričeti z vajami za trebušne mišice, saj bo učinek žal ravno nasproten in trebuh celo večji.

Pričeti je potrebno s sprehodi, počasi in nato polagoma vse bolj intenzivno, dokler na vrsto ne pride hitra hoja. Svetujejo se tudi Keglove vaje, ki pripomorejo h krepitvi mišic za nadzorovanje urina in krčenje vagine. Šele nato pride čas za trebušnjake.

4. Regeneracija

Nikoli ni odveč ponoviti, da je telo po devetih mesecih nošenja otroka in po porodu zelo spremenjeno in utrujeno. Tako kot intenzivna vadba v fitnesu zahteva čas za regeneracijo, je enako tudi v tem primeru. Glede na to, da skrb za otroka terja svoj nočni davek in precej energije, je jasno, da je obvezen kakšen popoldanski počitek oziroma kadarkoli čas to omogoča.

5. Vnos tekočin

Veliko mamic ob skrbi za otroka pozabi nase in na svoje potrebe. Med te sodi tudi hidracija telesa, zato je nujno, da je v bližini vedno kozarec vode, ki opominja na to. Voda ali nesladkan čaj poskrbita za to, da se določeni procesi odvijajo tako, kot naj bi se, hkrati pa s tekočino napolnjen želodec možganom sporoča, da ne potrebuje preveč hrane.