Ketonska dieta

Kako nevarna je ketonska dieta?

Ko se soočamo z odvečnimi kilogrami, slabim počutjem in premalo energije, največkrat pomislimo na prehrano in kako jo spraviti v red, da bi nam bilo bolje. Na voljo je nepregledna kopica različnih diet, ki vse po vrsti obljubljajo hitre in sanjske rezultate.

A resnica je mnogokrat daleč od tega. Nekatere diete skrivajo tudi pasti, o katerih se je potrebno predhodno dobro poučiti. Med diete, katerih ne gre jemati z levo roko, sodi tudi ketonska dieta, ki sloni na nalogi, kako telo prepričati, da namesto ogljikovih hidratov prične v energijo pretvarjati lastno maščobo.

Bistvo ketonske diete

Večini je znan podatek, da naše telo za ustvarjanje energije potrebuje ogljikove hidrate, ki jih s prehrano zaužijemo. Ketonska dieta pa se ukvarja s tem, kako telesu vsiliti, da bi namesto teh v energijo pretvorilo kar odvečno maščobo. Seveda ste uganili prav.

Delovanje ketonske diete
Delovanje ketonske diete – ustvarjanje energije iz odvečne maščobe.

Manj vnesenih ogljikovih hidratov pomeni težave za telo, ki prične »kurivo« iskati drugje. In ga najde ravno v maščobah. Morda se sliši odlično, saj je to nekaj, česar si pravzaprav želimo vsi. A po drugi strani je lahko tudi nevarno, zato se je o tej dieti potrebno nekoliko bolje poučiti.

Minusi ketonske diete

V želji po izgubi maščob in odvečnih kilogramov se oseba loti ketonske diete in svoje telo dobesedno prikrajša za ogljikove hidrate. Na nek način ga podvrže stradanju in prisili, da si svoj vir energije poišče v maščobah. Vemo pa, da človek potrebuje določen del ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

Ravno zaradi tega ni najbolj primerno telesu v celoti odreči karkoli od tistega, kar nujno potrebuje. Rezultati takšnega odrekanja so lahko:

  • ketonska gripa (gripi podobni simptomi),
  • pomanjkanje pomembnih vitaminov in mineralov,
  • oslabljen imunski sistem,
  • padec krvnega sladkorja,
  • težave s prebavo.

Prehranjevanje po ketonski dieti

Oseba, ki se prehranjuje po ketonski dieti, skorajda v celoti z jedilnika prečrta ogljikove hidrate. Na drugi strani pa uživa veliko maščob, ki pa naj bi bile kvalitetne. Gre za meso in denimo ribe, pri čemer se za kuho in peko uporabljajo kakovostna rastlinska olja.

Tudi jajca so pogosto na meniju, precej manj pa je sadja, ki je velikokrat bogato z ogljikovimi hidrati. Po tej plati telesu odrečemo tudi pomembne vitamine in minerale. Ko k prepovedim dodamo še kruh, testenine in riž, hitro vidimo, zakaj ta dieta slovi po hitri izgubi odvečnih kilogramov. A to ima lahko na koncu svojo ceno.

Vpliv na zdravje

Precej logično je, da ima takšna dieta na koncu tudi negativne vplive na zdravje. Če se morda kakšen kilogram zares stopi, pa se je potrebno zavedati tudi morebitnih posledic. Te se lahko izrazijo v glavobolih, motnjah pozornosti, večji razdražljivosti, celo omotici in kronični utrujenosti.

Vsekakor je svetovano, da se ljudje, ki se odločajo za ketonsko dieto, o tem prej pogovorijo s svojim zdravnikom. V nobenem primeru pa se je ne lotevajte na svojo roko, če ste diabetik ali trpite za kakšno drugo boleznijo. S povečanim uživanjem maščob dolgoročno škodite tudi srcu, zato ketonska dieta ne sme trajati večno.

Ali ste vedeli?

Morda tega niste vedeli, a ketonska dieta se je v prvi vrsti uporabljala v boju zoper epilepsijo, kjer je pokazala lepe rezultate. Hkrati pa so zdravniki in pacienti opazili spremembe, ki so se nanašale na prekomerno telesno težo. V primeru, da se ketonske diete držite dlje časa, se poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov, osteoporozo in še kar nekaj drugih tegob.