Vbrizgavanje botoksa

Je uporaba botoksa lahko nevarna?

Ste vedeli, da je botoks v današnjem času eno od najmočnejših orodij kozmetične industrije? Z njim se bojujejo proti staranju, priljubljen pa je predvsem zato, ker lahko mlajšega videza dlje časa ostajamo brez operacije. Prav tako, v primerjavi z ostalimi sredstvi za pomlajevanje, botoks ne zahteva posebnega okrevanja po samem posegu. Vbrizgavanje botoksa v telo traja le nekaj minut, njegova glavna naloga pa je, da zategne mišice in tako zmanjša videz gub za nekaj mesecev.

Pred slabimi dvajsetimi leti je bila uporaba botoksa odobrena na podlagi številnih študij, ki so dokazale, da botoks ne vpliva na ostale dele telesa. Sodobne študije pa so dokazale ravno nasprotno. Pri raziskovanju so bili ujeti mikroskopski majhni deli, ki so potrdili, da potencialno smrtonosni toksini ne ostajajo samo na enem mestu. To kaže na to, da je botoks v resnici lahko nevarnejši, kot si morda mislimo.

Raziskava, narejena na miših

Zadnje študije v povezavi z nevarnostjo botoksa v našem telesu so torej pokazale, da je botoks v resnici lahko nevaren. Raziskave so bile narejena na miših. Znanstveniki so na njih odkrili, da se molekule botoksa lahko premaknejo do živčnih celic, ki naj ne bi bile omrtvičene s tem priljubljenim kozmetičnim sredstvom.

Obstajajo torej tudi druge poti, po katerih se premikajo molekule botoksa in ne samo na mestu, kamor se prvotno vbrizga.

Botulin toksin prvič odkrit leta 1800

Zanimiv je tudi podatek, da je bil botulin toksin odkrit že davnega leta 1800, torej pred več kot 200 leti. V namen pomlajevanja se je začel uporabljati šele pred dvajsetimi leti. Njegova uporaba je bila odobrena na podlagi podatkov, ki so kazali na to, da toksini ostajajo na mestu vbrizganja.

Botulin toksin
Nevrotoksin botulin prozvajajo bakterije Clostridium botulinum.

Zadnja raziskave pa je pokazala, da nad to snovjo žal nimamo takšnega nadzora, kot smo mislili kar nekaj časa. Njegove molekule se namreč lahko širijo tudi na druge predele, zato obstaja tveganje za paralizo drugih delov obraza. Obenem se lahko spopadamo še z zelo redko boleznijo – botulizem. Zanjo velja, da je neozdravljiva in da jo najpogosteje dobijo tiste osebe, ki pijejo vodo, onesnaženo z botulinom.

Pri uporabi botoksa lahko celo izgubimo nadzor nad obraznimi mišicami. Posledice so lahko prav grozovite, na primer: ne moremo več normalno požirati in dihati. Tudi zato botoks v telo vbrizgavajo res v samo zelo majhnih količinah.

Če ste bili še do danes navdušeni nad botoksom in ste na tihem premišljevali o posegu, ste morda v tem trenutku nekoliko skeptični. Menimo, da na trgu obstaja veliko več nedolžnih sredstev, ki vam lahko vsaj malo pomagajo pri ohranjanju mladostnega videza. Priporočamo vam, da raje posežete po njih. In seveda, da se zdravo prehranjujete in skrbite za redno aktivnost.

Komentiraj