Vitamini

Zakaj so vitamini za telo nujno potrebni?

Večina med vami se še kako dobro zaveda, kolikšen vpliv na zdravje ima pravilno prehranjevanje. Ravno zato v svoje jedilnike vnašate vsa potrebna hranila, ki vam omogočajo dobro počutje in odlično zdravstveno stanje.

Pri prehranjevanju imajo zelo pomembno vlogo vitamini. To so snovi, ki v telesu aktivno sodelujejo pri najrazličnejših procesih. Najpogosteje se pojavljajo kot kofaktorji pri encimskih reakcijah. Ker jih telo večinoma ne more samo sintetizirati, jih moramo zaužiti s hrano.

V nadaljevanju vam bomo podrobneje zaupali, v katere skupine delimo vitamine ter katere so njihove glavne vloge in naloge. Prav tako boste izvedeli, kako lahko poskrbite za primeren vnos.

Vitamine razdelimo v dve osnovni skupini

Vitamine delimo v dve večji skupini, in sicer na vitamine, topne v maščobi, in na vitamine, topne v vodi. V prvo skupino sodijo vitamini A, D, E in K; v drugo skupino sodita vitamina B in C. Za slednja velja, da je njuno pomanjkanje v telesu lahko večje, ker se ne moreta kopičiti v tkivih, tako kot se vitamini topni v maščobah. Te lahko telo shranjuje in ob močno povišanem vnosu lahko pride celo do zastrupitve.

Da boste lažje razumeli delovanje in sodelovanje vitaminov, vam bomo zaupali, kje imajo vodilno vlogo v našem telesu. Vitamini intenzivno sodelujejo pri obnavljanju kože, pravilnem delovanju živcev, možganov, imunskega sistema in varujejo celice pred prostimi radikali.

Vnos vseh vitaminov z raznoliko prehrano

Znano je, da je v različnih življenjskih obdobjih potreba po vitaminih različna. Drugačne potrebe po tej skupini hranil se kažejo tudi pri specifičnih skupinah ljudi, kot so denimo kadilci, nosečnice in bolniki.

Za primeren vnos vitaminov lahko poskrbimo predvsem z raznoliko in pravilno prehrano. Najbolje je, da jih uživamo kar z živili, možno pa je po njih poseči tudi v obliki prehranskih dopolnil. To je pametno narediti takrat, ko je potreba po določenem vitaminu večja.

Ker je delovanje vitaminov in mineralov med seboj zelo povezano, moramo prav tako poskrbeti, da v telo vnesemo dovolj mineralov. Te v telo vnašamo na podoben način kot vitamine – z raznoliko prehrano in prehranskimi dodatki.

Vitamine in minerale vsebujejo skoraj vsa osnovna nepredelana živila. V mislih imamo zelenjavo, sadje, olja, žita, meso in ostale živalske produkte. Če boste živila uživali čim manj predelana in prekuhana ter kar se da sveže pripravljena, boste zagotovo poskrbeli za dovolj velik vnos teh izjemno pomembnih hranil.

Komentiraj