Avokado

Zakaj avokado jesti vsak dan?

Je avokado sadež, ki se pogosto pojavi na vašem jedilniku? Če ste odkimali, je čas, da ga nanj vključite. Zakaj? Odgovorov na to kratko vprašanje je veliko. Posredujemo vam jih v nadaljevanju, vi pa razmislite, kdaj, kje in koliko ga boste kupili.

Preden vam predstavimo številne odlike, s katerimi se avokado ponaša, pa nekaj splošnih lastnosti o njem. Avokado je pogosto označen kot eden od najbolj zdravih sadežev na svetu. Vsebuje več kot 25 hranljivih snovi, med katerimi so tudi vitamini A, B, C, E in K. Poleg tega se v njem nahajajo še velike količine bakra, magnezija, kalija, železa in fosforja. Zelo bogat je z beljakovinami in vlakninami, vsebuje pa tudi veliko nenasičenih maščob.

Tako, zdaj pa si oglejte šest izjemnih odlik avokada, ki zares pozitivno vpliva na zdravje.

1. Zmanjšuje tveganje za bolezni srca in možganske kapi

Ker avokado vsebuje folat, ga mnogi strokovnjaki priporočajo nosečnicam in bolnikom s srčnimi težavami. Zaužijte skodelico avokada in s tem boste v svoje telo vnesli kar 23 % folata, ki preprečuje bolezni srca in ožilja ter možgansko kap.

2. Odličen je za oči in lase

En kos avokada v povprečju vsebuje 81 mg luteina. To je izjemno pomembno hranilo za naše oči. Preprečuje namreč nastanek očesne mrene in degeneracijo rumene pege.

Ker avokado vsebuje velike količine bakra in beta karotena, lasem daje visok sijaj, lesk in zdrav videz. Za malico vsak dan pojejte 1 avokado in že po enem tednu boste imeli veliko boljše lase.

3. Regulira krvni tlak

Ker avokado vsebuje veliko kalija, pomaga uravnavati tako visok kot tudi nizek krvni tlak. Vzporedno z njim so pri tem uspešne še banane, vendar te vsebujejo veliko škroba.

4. Zmanjšuje holesterol

Avokado vsebuje oleinske kisline, zato pomaga pri uravnavanju holesterola v krvi. Pomaga še pri izboljšanju splošnega počutja in razpoloženja, zato vam priporočamo, da ga dodajate k napitkom, omakam, solatam in še kam.

5. Avokado celi rane

Ker vsebuje vitamin E, celi rane in zmanjšuje brazgotine. Za vitamin E je namreč znano, da obnavlja kožo. Priporočamo vam, da si čez noč na obrazu pustite masko z avokadom. Zjutraj boste presenečeni nad mehko in voljno kožo.

6. Izboljšuje absorpcijo esencialnih snovi

Če imate težave s presnovo, če ste predebeli ali se zdravite po kateri od hujših bolezni, potrebujete optimalen izkoristek hranil ob zaužitju. Uživajte avokado, saj je znano, da ta presnovo izboljša kar do petkrat.

Prepričani smo, da so vas navedena dejstva o avokadu prepričala do te mere, da bi si ga želeli zaužiti že ta trenutek. Na srečo ga lahko kupite v vsaki trgovini z živili. Pa dober tek!

Komentiraj