Priprava na pohodništvo

Kako se pripraviti na pohodno sezono?

Pohodništvo je pri nas poleg drugih številnih oblik rekreacij ena od najbolj priljubljenih. Zagotovo tudi vi sodite v skupino ljudi, ki radi zahajajo v čisto naravo slovenskih gora in planin. Čeprav se na prvi pogled zdi, da za tovrstno rekreacijo potrebujemo le dobro voljo in čas, temu vendarle ni tako. Na pohodništvo se je ravno tako kot na druge oblike športa potrebno dobro pripraviti.

V nadaljevanju vam bomo navedli nekaj izjemno koristnih nasvetov, ki jih le vzemite za svoje, če si želite na koncu dneva reči, da ste bili s prehojeno potjo več kot zadovoljni in da se izvrstno počutite.

1. Vedno uporabljajte zdravo pamet

Pohodništvo je priljubljeno predvsem zato, ker se ga je mogoče lotevati v vsakem letnem času. Vendar pa moramo biti pri izbiri ture previdni. Če se bomo poleti vzpenjali po golem južnem pobočju, je pohodništvo lahko zelo nevarno in zdravju škodljivo. Na takšno turo lahko odidete v zgodnjih jutranjih urah, in sicer s severne strani.

Pred celodnevno turo si je prav tako potrebno že kak dan ali dva prej pogledati vremensko napoved in se nato primerno opremiti ali turo odpovedati, če je vreme preslabo. Pred odhodom in na pohodu naj vas vedno spremlja zdrav razum, ki vas bo domov pripeljal zdrave in zadovoljne.

2. Priskrbite si primerna obuvala

V pohodništvu ima obutev izjemno pomembno vlogo in zagotovo ni vseeno, če za lažje ture obujemo ista obuvala kot za zahtevnejše. Če z izbiro obuval nimate večjih izkušenj, je najbolje, da vam pri nakupu ustreznih pomagajo trgovci.

Obutev za pohodništvo kupujte v specializiranih trgovinah, kjer vam bodo jasno povedali, kdaj so za vas najustreznejši tekaški copati in kdaj pravi pohodni čevlji. Pri tem vam priporočamo še, da ne varčujte z denarjem in si raje kupite nekoliko dražja obuvala priznane blagovne znamke, ki je znak kakovosti.

3. Ustrezno se oblecite

Poleg obuval je pomembna tudi prava izbira oblačil. Ta je v prvi vrsti odvisna od letnega časa in tudi od zahtevnosti ture. Pri sebi imejte vedno dodatna oblačila, saj nikoli ne veste, kaj se vam med potjo lahko pripeti. Tako kot pri izbiri obuval tudi pri izbiri oblačil upoštevajte nasvete prodajalcev ali svojih prijateljev z izkušnjami.

4. S seboj vzemite hrano in pijačo

Zlasti če se odpravljate na daljše pohodništvo, imata pomembno vlogo hrana in pijača, ki pa ne smeta manjkati niti pri krajših podvigih. S seboj vzemite hrano, ki je lahko prebavljiva in vam bo na poti nudila veliko mero energije. Nikakor ne pozabite niti na pijačo. Najbolje je, da je ta v obliki vode ali nesladkanih čajev. Uporabite lahko tudi šumeče tablete z dodatkom magnezija.

5. Ne pretiravajte s predolgimi turami, če nimate kondicije

Čisto za konec pa vas bomo opozorili na eno od najpomembnejših zadev, ki se je na žalost ne držijo prav vsi pohodniki. Preden se odpravite na pot, dobro premislite, ali ste sposobni prehoditi pot, ki ste si jo zastavili. Če še nimate zadostne kondicije, si jo prej naberite in šele nato nadaljujete s svojim načrtom za naslednjo sezono pohodništva. Ne bo vam žal.

Komentiraj