Prosti čas z otrokom

Kako skupaj z otrokom preživeti prosti čas?

Prostega časa je vse manj, zato je še kako pomembno, da ga preživimo kar se da kakovostno in če se le da skupaj s svojimi najbližjimi. Vsekakor imamo v mislih tudi naše najmlajše, ki jim naša prisotnost še kako veliko pomeni, čeprav imamo tu in tam občutek, da smo jim morda včasih celo odveč. V resnici pa jim že naša bližina da vedeti, kako veliko nam pomenijo, če pa se z njimi še intenzivno ukvarjamo, pa še toliko bolj.

Če včasih nimate prave ideje, kaj natanko bi počeli s svojimi malčki, vam bomo v nadaljevanju svetovali, kako lahko najkoristneje z njimi preživite proste urice. Zaradi tega se ne bodo dobro počutili samo oni, temveč tudi vi.

1. Z otrokom pojdite na sprehod

Živimo v času, ko je tehnologija v naše domove prinesla vse mogoče naprave. Včasih ravno zaradi tega pozabimo, kako lepo je biti v naravi, sploh pa v družbi otrok. Poskrbite, da vaš malček v prostem času ne bo gledal samo priljubljenih video vsebin. Raje ga odpeljite na kratek sprehod, kjer se boste skupaj z njim ustavili še v kateri od boljših slaščičarn.

2. Malčku doživeto berite pravljice

Branje pravljic otrokom je nekaj izjemno koristnega, česar se zavedajo mnogi starši in skrbniki. V knjižnici si izposodite nekaj najbolj priljubljenih pravljic in jih kar se da doživeto berite svojim malčkom. Tega ne počnite samo v prostem času, temveč tudi tik pred spanjem.

3. Ustvarjajte skupaj z otrokom

Poskrbite, da boste doma pri roki vedno imeli dovolj materiala, s katerim boste lahko skupaj s svojim otrokom ustvarjali. Nenazadnje lahko skupaj z njim pobarvate steno v njegovi sobi ali kje drugje. Otrok se bo počutil koristno in pomembno.

4. Uredite vrt in okolico

V toplejših obdobjih večina med vami v prostem času zelo rada ureja vrt oziroma zunanjo okolico. Naj vam pri tem pomaga tudi vaš otrok. S tem ga boste že zgodaj navadili na delo in odgovornost, kar mu bo v življenju še kako prišlo prav.

5. S kolesom se odpeljite v neznano

Kolesarjenje je lahko idealna sprostitev v prostem času. Na pot s seboj lahko vzamete še svojega otroka. Poskrbite, da bo njegovo kolo dobro opremljeno in da bo tudi on primerno zaščiten pred morebitnimi padci.

6. Otroka navadite nakupovalnih navad

V prostem času se večina med vami odpravi po nakupih. Ker imate pri tem radi svoj mir, greste kar sami. Tu in tam pa je koristno, če s seboj odpeljete še svojega otroka. Berite mu nakupovalni listek, on pa naj po trgovini išče vse potrebno. Skupaj z vami, seveda.

7. Veliko se pogovarjajte

Včasih pride dan, ko se vam enostavno ne ljubi prav nič početi. To je znak, da je čas za pogovor. Otroku pripravite njegovo najljubšo sladico in sok ter se pogovarjajte o vsem, kar se vam zdi pomembno. Vaš pogovor in prijaznost sta zanj neprecenljiva.

Komentiraj