Vpliv vitaminov na kožo

Kako vitamini vplivajo na kožo?

Med številnimi funkcijami, ki jih vitamini uspešno opravljajo za naše telo, so tudi vlaženje in glajenje kože ter njen lep sijaj. Že zgolj zaradi tega je izjemno pomembno, da vitamine vključimo na svoje jedilnike.

Zaupali vam bomo, katere vrste vitaminov še posebej dobro vplivajo na kožo. Obenem vam bomo predstavili nekaj najpomembnejših lastnosti, s katerimi se ponašajo ter tako poskrbijo, da vedno in povsod izgledamo nadvse mladostno in privlačno.

Vitamin A za zdravje kože

Vitamin A je v prvi vrsti odgovoren za to, da je naša koža videti zdrava. Ta vrsta vitamina je zelo učinkovita pri zdravljenju aken, pomembnejšo vlogo ima tudi pri porjavelosti kože. Vitamin A vam bodo priporočili tudi dermatologi, ki se dobro spoznajo na zdravje kože. Z njim se borimo še proti staranju.

Vitamin B3 za izboljševanje kožne strukture

Vitamin B3 je izjemno učinkovit pri negi kože, še posebej pri izboljševanju njene strukture. Poskrbi za nastanek novega kolagena, ta pa omogoča, da je koža elastična in privlačnega videza.

Vitamin B3 je znan tudi po tem, da ima učinek antibiotika. To v praksi pomeni, da izboljšuje stanje vnete kože in pomirja razdraženo. Prav tako kot vitamin A preprečuje staranje in je nepogrešljiva sestavina v vseh izdelkih proti staranju.

Vitamin C kot najpomembnejši antioksidant

Vitamin C organizem uspešno varuje pred t. i. reaktivnimi prostimi radikali, ki veljajo za povzročitelje mnogih bolezni. Vitamin C deluje protivnetno, krepi imunski sistem, znižuje raven holesterola, ima vpliv na delovanje ščitnice, pomaga absorbirati železo in pri celjenju ran aktivno sodeluje pri nastanku kolagena, vpliva na čvrstost in elastičnost kože, žil ter mišičnih vezi.

Vitamin D ščiti pred prostimi radikali

Tudi vitamin D je, ravno tako kot vitamin C, odličen antioksidant. Njegova funkcija v telesu je, da ščiti pred prostimi radikali, pomaga lajšati razdraženo kožo in vnetja, zelo je učinkovit pri zmanjševanju težav z aknami, dermatitisom in občutljivo kožo.

Vitamin E za hitro celjenje ran

Vitamin E je še eden od odličnih antioksidantov. Na telo deluje izjemno dobro, saj pospešuje celjenje ran, spodbuja rast las in nas ohranja mladostne. Vitamin E spodbuja tudi nastanek kolagena. Če ga boste redno vključevali v svoj jedilnik, bo vaša koža bistveno bolj mladostna ter se bo vidno regenerirala.

Čas je, da preverite, katera živila vsebujejo omenjene vitamine, ki pripomorejo k zdravju, dobremu počutju ter lepemu in mladostnemu videzu. Vitamine lahko uživate tako s pomočjo živil kot prehranskih dopolnil.

Komentiraj