Refleksna masaža stopal

Refleksna masaža stopal

Refleksologija, imenovana tudi conska terapija, je masažna metoda, kjer s pritiskanjem na določene točke na dlaneh ali stopalih prekinemo bolečine ali razbremenimo telo ob raznih drugih neprijetnostih. Korenine refleksologije segajo v starodavni Egipt in na Kitajsko. Skozi stoletja je ta oblika lajšanja bolečin utonila v pozabo. William H. Fitzgerald, zdravnik za ušesa, nos in grlo, je ponovno uvedel ta koncept “conske terapije” leta 1915. Ameriški fizioterapevt Eunice Ingram pa je v tridesetih letih 20. stoletja razvil osnovno teorijo o energijskih točkah v tisto, kar nam je danes poznano kot moderna refleksologija.

Kaj je bistvo refleksoterapije? Pomembno je zavedanje, da z refleksno masažo stopal in dlani ne zdravimo, lahko pa z njo stimuliramo telo, da vzpostavi sposobnost samoozdravitve. Na dlaneh in stopalih namreč obstajajo točke, tako imenovana refleksna območja, ki so energijsko povezana z organi in drugimi deli telesa. S pritiskom na refleksna področja terapevt odstranjuje energijske blokade in blaži bolečine v telesu ali celo krepi telo.

Masažna metoda se uporablja izključno v terapevtske namene, s pritiskanjem na točke, ki se nahajajo na dlaneh, stopalih in ušesih. Je zelo prijetna, primerna tudi za otroke, nosečnice in starostnike.

Refleksoterapija je preventivna in kurativna metoda

Refleksoterapija predstavlja tako obliko preventive kot tudi kurative, ki v današnjih stresnih časih blaži tegobe, kot so utrujenost, nespečnost, slabo prebavo in bolečine v mišicah, ali dopolnjuje klasične metode zdravljenja, kot so okrevanja, blažitev bolečin ipd.

Nekaj osnovnih primerov refleksnih con, ki so prek energijskih kanalov povezane z deli telesa:

  • konice prstov: glava
  • rob stopal: srce in prsni koš
  • lok stopal: jetra, trebušna slinavka in ledvice
  • peta: spodnji del hrbta in črevesje

Po mnenju strokovnjakov in izkušnjah terapevtov pritisk na refleksne točke pomaga tudi pri uravnoteženju živčnega sistema in spodbuja sproščanje endorfinov, ki pomagajo zmanjšati bolečino in stres.

Refleksna masaža stopal se uporablja tudi za postoperativno ali paliativno oskrbo. Raziskava iz leta 2015, objavljena v medicinski reviji Integrative Cancer Therapies, je pokazala, da je bila refleksološka masaža učinkovitejša pri lajšanju bolečin, obolelih za rakom, in pri postoperativnih bolečinah, kot klasična masaža telesa ali masaža z aromaterapijo.

Potek refleksne masaže stopal

Običajna terapija oz. conska masaža stopal traja od 30 do 60 minut. Začne se s posvetovanjem o zdravju in življenjskem slogu. Refleksolog informacije uporabi za prilagoditev terapije.

Tehnike refleksoterapije so vedno ročne, uporablja se prste (predvsem palec), terapevti pa pri masaži uporabijo tudi različne losjone, olja, kroglice in podobno. Terapevt s prsti pritiska, gladi, kroži ali gnete točko bolečine toliko časa, da začuti sprostitev blokade. Gibi so počasni, vsak pritisk je premišljen in nadzorovan.

Masaža stopal
Maser na bolečo točko pritiska toliko časa, da se bolečina vsaj omili.

Terapevt ne spremlja stopal le z očmi, temveč zaznava boleče točke z dotikom. Z njim začuti področja, ki jih mora z refleksno masažo stopal toliko časa obdelovati, da bolečina izzveni ali jo vsaj omili. Pri morebitnih negativnih reakcijah med masažo terapevt zmanjša pritisk na točke in poskrbi za sprostitev dela, ki ga masira.

Terapije refleksne masaže je smiselno ponavljati toliko časa, da se popolnoma odprejo energijski kanali in odpravijo blokade, da se odplaknejo nakopičeni toksini, naše počutje pa se izboljša ter okrepi celo telo.

Učinki refleksne masaže stopal

Conska masaža je vir ugodja, dobrega počutja, sproščenosti in spokojnosti. Odzivi glede na intenzivnost so izredno različni, učinek masaže pa je lahko zelo izrazit, kar je le znak, da je refleksna masaža stopal poskrbela za harmonizacijo energije in ublažitev neprijetnosti ter bolečih delov.

Uporablja se za odpravljanje stresa, lajša ali celo odpravlja bolečine pri glavobolu in migreni, blaži menstrualne krče in PMS, pospešuje krvni obtok in oskrbo s kisikom, odpravlja boleče težave s stopali in nogami, odpravlja bolečine v hrbtenici, spodbuja delovanje imunskega sistema, izboljša prekrvavitev organov in telesa v celoti, lajša težave pri prebavnih motnjah, odpravlja bolečine pri športnih poškodbah, blaži hormonska neravnovesja in odpravlja nespečnost.

Z refleksno masažo stopal spodbudimo tudi ustvarjalnost, produktivnost ter povečamo sposobnost koncentracije, blažimo pa celo morebitno agresivnost ali hiperaktivnost.

Komentiraj