Odprava odvečnih kilogramov

4 triki za uspešno odpravo odvečnih kilogramov

Ljudje, ki se borijo z odvečnimi kilogrami, so ves čas v fazi boja in obrambe. Tehtnica je njihov veliki sovražnik, hladilnik pa prepovedan raj na zemlji. Dejstvo je, da se različni ljudje drugače odzivajo na določeno vrsto hrane, drugačna je njihova prebava in povsem drugačne so njihove težave.

Nekateri pojedo veliko, pa niso debeli, drugi celo življenje hujšajo, a imajo vedno kak kilogram viška. Čeprav so preizkusili že vse mogoče diete, se zavezali vadbi ali rekreaciji s prijatelji, pa morda na koncu vseeno niso dosegli želenih rezultatov.

1. Poizkusite prelisičiti svoje možgane

Verjetno je malo takšnih, ki vedo, da je lakota posledica komunikacije med želodcem in možgani, ki poteka preko posebnih receptorjev. Ko želodec prejme določeno vsebino, o njej poroča svojemu šefu »tam zgoraj«. Težava pa nastane v tem, da informacije vedno pridejo z nekaj malega zamude.

Človek posledično jé naprej, kljub temu da ima želodec že dovolj. Še posebej velik problem je to za tiste, ki jedo zelo hitro. Torej pojedo še precej več, kot bi v resnici potrebovali. Da bi pojedli ravno prav, in sicer toliko, kot potrebuje vaše telo, jejte počasi in z užitkom.

2. Manjši krožnik in pribor

Morda se vam zdi precej trapasto verjeti, da bi lahko na tako enostaven način prelisičili možgane, a treba se je zavedati, da obstajajo še precej bolj neverjetne zadeve, ki jih lahko pretentajo. Verjetno si sedaj mislite, kako je moč ukaniti možgane, ko pa so možgani mi. Pa so res? Ste vedeli, da možgani ob pomanjkljivi količini podatkov ustvarijo svojo resnico?

Hujšanje z manjhnim krožnikom
Hujšanje z manjšim krožnikom in manjšo porcijo.

Možgani delujejo tako, da so podvrženi končnim rešitvam. Zanje ni nedokončanih zgodb, in če jim denimo ponudimo na voljo zgolj del podatkov, bodo na podlagi prejšnjih izkušenj sami dokončali začeto. Tokrat jih bomo prepričali, da je želodec dobil porcijo celega krožnika, kar znese določeno število žlic v usta. Ker sta bila krožnik in žlica manjša, smo seveda pojedli precej manj, a želodec je zadovoljno javil možganom, da ima dovolj.

3. Jejte z »napačno« roko

Raziskovalci, ki se ukvarjajo z raziskovanjem možganov in njihovega vpliva na prehranjevanje in telesno težo, so dognali, da ljudje, ki so prisiljeni jesti z ne dominantno roko, pojedo bistveno manj kot sicer. Desničarji so z levo roko tako pojedli celo do 30 % manj hrane.

Zakaj je temu tako, ostaja odprto. Ali zaradi nelagodja uporabe »napačne« roke ali pa zaradi počasnejšega hranjenja možgani dejansko dobijo dovolj časa, da prejmejo informacije o polnem želodcu še pravi trenutek. Morda pa kaj povsem tretjega, a številke ne lažejo.

4. Izkoristite svojo lenobo in nabor informacij

Po večerji si takoj umijte zobe in se pripravite na odhod v posteljo, čeprav boste morda še pogledali kakšen film. Misel na prigrizek ali sendvič boste precej lažje pregnali iz svoje glave, kot če bi bilo umivanje zob še na sporedu. Slabih prehranjevalnih navad se boste najlažje znebili, če boste o njih veliko brali.

Več informacij o škodljivosti sladkorja in soli boste pridobili, lažje se boste odpovedali sladkanju in dodatnem soljenju. Presenečeni boste, kako hitro boste ugotovili, da sta nesladkana kava in čaj bistveno boljša in da za boljši okus precej bolj zdravo poskrbijo različne začimbe kot pa sol.