Nasveti pri hujšanju

5 nasvetov, ki jih morate pri hujšanju upoštevati

Hujšanje je proces, ki zahteva precej znanja o procesih, ki se odvijajo v človeškem telesu, pa tudi veliko znanja o hrani, ki jo uživamo. Ni dovolj zgolj pobrskati po spletu in slediti najbolj izpostavljenim in največkrat predlaganim receptom za izgubo telesne teže.

Vsak človek se mora pri sebi zavedati, da je unikat. Tako nanj določena živila ne vplivajo na enak način kot na nekoga drugega. Proces hujšanja mora biti skrbno načrtovan in zasnovan za vsakega posameznika posebej. Vsekakor pa si vsi delimo nekaj skupnih točk, ki jih je potrebno v vsakem primeru upoštevati.

1. Uporaba kakovostnih in zdravih živil

Danes je vsakomur popolnoma jasno, da na policah trgovcev ležijo takšni in drugačni izdelki, na katere pa navadno gledamo najprej s stališča okusa in cene, šele potem morda s stališča kvalitete samega proizvoda. A tu počnemo veliko napako, ki vpliva na naše zdravje.

In ne le na zdravje, pač pa tudi na odvečne kilograme, ki posledično lahko vodijo v poslabšanje našega zdravniškega kartona. Morda se nekomu na prvi pogled zdijo neki kosmiči zdrav zajtrk, ob podrobnem pregledu pa bi ugotovili, da vsebujejo enormne in povsem nepotrebne količine sladkorja. Torej, obvezno preveriti, kaj se daje v usta!

2. Redni obroki

Še ena od točk, ki nam je vsem skupna, ne glede na DNK zapis in vrsto prebave, so redni obroki. Človek za normalno delovanje čez dan potrebuje vsaj 5 obrokov, ki so sestavljeni iz različnega nabora živil. Zelo pomemben je kakovosten zajtrk, saj telesu dovede potrebno količino energije za naporen pričetek dneva.

Redni obroki
Prilagodite količino in vsebino posameznega obroka, ne pa števila obrokov.

Med večjimi obroki je potrebno poskrbeti za zdrave prigrizke, ki so lahko sestavljeni iz sadja in oreščkov. Tako bomo zadovoljili apetite po manjši razvadi, hkrati pa poskrbeli, da bo želodec poln in možgani srečni. Saj veste, da jemo zaradi možganov, kajne? Prste stran od soli in sladkorja.

3. Sprememba prehranjevalnih navad

Verjetno ni veliko ljudi, ki se lahko ta hip pohvalijo, da so njihove prehranjevalne navade optimalne. Vsakdo preskoči kakšen obrok in si privošči kaj nezdravega. Prav zato je še kako pomembno, da se človek tega zaveda in svoje prehranjevalne navade ter vzorce spremeni.

V prvi vrsti je potrebno razdeliti ure dneva in določiti čas, ko si bomo vzeli nekaj minut za hrano. V to vštejemo tudi samo pripravo in že prej poskrbimo, da ne bomo imeli nobenih izgovorov, zakaj tega ne bi mogli storiti.

4. Izobraževanje

Roke gor tisti, ki poznate vse potrebne osnove glede ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Pa recimo, koliko vitaminov in mineralov potrebuje človeško telo ter iz katerih živil jih lahko pridobi. Ne da bi vas videli, lahko s precejšnjo verjetnostjo trdimo, da prav veliko rok v zraku ni.

Izobraževanje o prehrani
Izobrazite se o zdravem prehranjevanju, kar vam bo vlilo še dodatno motivacijo.

Sploh danes, ko je splet na dosegu naših rok in imamo prav vsi v rokah svoje pametne telefone, ni nobenih izgovorov, da se o tem ne bi izobrazili. Sploh ni pretirano težko. Ko človek enkrat poseduje osnove zgoraj naštetega, je nadaljevanje precej lažje.

5. Gibanje!

Če menite, da za izgubo kilogramov lahko poskrbite zgolj z urejeno prehrano, se motite. Potrebujete redne in daljše sprehode, hojo v klanec ali denimo tek. Za bolj resne zgodbe pa vsekakor obisk telovadnice, morda kar pod budnim očesom osebnega trenerja.