Hujšanje na zdrav način

Kako shujšati na zdrav način?

Svetovna epidemija prekomerne teže je postala stalnica in boj marsikaterega med nami. Nekateri imajo s tem nekaj več sreče, drugi manj, dejstvo pa je, da je prekomerna teža grožnja našemu splošnemu zdravju in počutju. Ko ugotovimo, da se nam je okoli pasu nabralo nekaj odvečnih kilogramov, ali pa to opazimo po nekoliko pretesnih poletnih oblačilih, zazvonijo prvi alarmi.

Hitro se lotimo iskanja primerne diete, internet jih je seveda poln, žal pa se premalo pozornosti posveča strokovnosti teh diet. Ljudje smo bitja, ki rada ubirajo bližnjice. Bližnjice do blagostanja, hitreje opravljenega dela, bližnjice do izgube odvečne teže. A bližnjice žal navadno pomenijo tudi nezdrav odnos do lastnega telesa.

Samo voda in sadje … ne bo šlo!

No ja, tako pač res ne. Če se človek odloči prenehati jesti in le tu in tam zaužije kakšen košček sadja ter pije vodo, bo seveda shujšal. A verjetno tudi zbolel. Telo namreč potrebuje ustrezno količino beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, mineralov in vitaminov.

Hujšanje z vodo
Hujšanje zgolj z vodo ne bo obradilo zdravju prijaznih sadov.

Brez tega svoje zdravje peljemo v propad. Torej, če želimo zdravo hujšati, je potrebno k temu pristopiti skrajno resno. Bodimo pošteni do sebe in ne zahtevajmo od telesa, da je pripravljeno na paradiranje po plaži, če smo ga do pričetka maja zanemarjali in dovoljevali nabiranje maščobnih blazinic okoli trebuha.

Stradanje ni rešitev

Nikakor ni res, da morate za izgubo kilogramov prenehati z uživanjem mesa ali česarkoli drugega, kar je spoznano za ustrezno in kakovostno živilo. Je pa seveda zelo pomembno, koliko česa v svoje telo vnesemo. Stradanje tako ne bo postalo rešitev, pač pa prej še ena težava.

Za zdravo hujšanje boste potrebovali kakšen strokoven nasvet, pogovor z nutricionistom ali kar z osebnim trenerjem, ki ima ustrezno izobrazbo s tega področja. Zakaj omenjamo osebnega trenerja? Ker brez ustreznega gibanja kilogramov na zdrav način ne boste izgubili.

Preštevanje kalorij

Kot boste ugotovili, bo preštevanje kalorij vaš vodnik in rešitelj. Ko boste enkrat končno vedeli, koliko kalorij čez dan potrebuje vaše telo, boste vedeli tudi, koliko jih je potrebno dostaviti. Ob tem se boste naučili še, da vse kalorije niso enako zaželene.

Iz prehrane boste črtali sladkor (vsaj večino) in škodljive maščobe. Vsekakor pa boste maščobe potrebovali, a tiste prave, kvalitetne. Z gibanjem boste kalorije dodatno trošili in si tako ustvarili ustrezen primanjkljaj, ki bo na koncu privedel do izgube odvečnih kilogramov, ki se bodo stopili prav tam, kjer jih ne želite imeti.

Sadje in zelenjava

Rekli smo, da samo s sadjem in vodo ne bo šlo, a to nikakor ne pomeni, da tega ne potrebujete. Obilica svežega sadja in zelenjave vam bo prinesla več zdravja in veselja, kot si lahko ta hip predstavljate. Na ta način boste potešili tudi željo po različnih prigrizkih, ki so doslej delali proti vam.

Pomembno je, da je prehrana raznolika, in če hočete – pisana. Barve sadja in zelenjave veliko povedo. Tako v temnejših barvah hitro prepoznamo živila, bogata z antioksidanti. Ob pripravi zelenjave pa bodite pozorni na način priprave, saj si ne želite s prekuhavanjem ali praženjem uničiti večino tistega dobrega, kar imajo za vas.